CUM A AJUNS UN DESCENDENT AL LUI STEFAN CEL MARE SA-L OMOARE PE CELEBRUL CALUGAR RASPUTIN

Prinţul Felix Yusupov, moştenitorul unei familii de nobili din Rusia, a devenit cunoscut deoarece a fost implicat în uciderea călugărului Grigori Rasputin, cel care avea o influenţă mare asupra deciziilor luate de ţarul rus Nicolae al II-lea. Felix Yusupov a fost descendent al domnitorului Ştefan cel Mare şi al familiei Ghica.

Prinţul Felix Yusupov s-a născut în anul 1887 la Sankt Petersburg, el rămînînd cunoscut în istorie drept criminalul faimosului călugăr Grigori Rasputin. Yusupov a fost căsătorit cu prinţesa Irina Alexandrovna, nepoata ultimului împărat al Rusiei. Despre Felix Yusupov puţină lume ştie că este urmaş al lui Ştefan cel Mare şi al familiei Ghica. După moartea domnitorului muntean Scarlat Ghica, soţia acestuia, Luxandra Moruzi, a fugit împreună cu copiii ei la Sankt Petresburg, în Imperiul Rus. Una dintre fiicele celor doi, Zoe Ghica, îl întîlneşte la curtea imperială a Ecaterinei cea Mare pe Pano Maruzzi, un bancher veneţian ce o va lua de soţie. Zoe Ghica era strănepoata Ruxandrei Mavrocordat, care la rîndul ei era strănepoata lui Alexandru Iliaş, fost domnitor al Moldovei şi nepot al cunoscutului voievod Alexandru Lăpuşeanu. Acesta din urmă era şi el nepotul lui Ştefan cel Mare, cel mai important domnitor al Moldovei.

În urma căsătoriei dintre Zoe Ghica şi Pano Maruzzi se naşte Alexandra Maruzzi, ce va fi luată de nevastă de către contele Sergei Sumarkov, cei doi avînd împreună o fată pe nume Elena. Elena Sumarkov s-a căsătorit şi ea la rîndul ei cu colonelul Felix Elston, căruia Elena i-a dăruit un fiu, pe Felix Sumarkov – Elston. Acesta s-a însurat cu prinţesa Zenaida Yusupov, care le va da naştere prinţilor Nicolae Yusupov şi Felix Yusupov. Felix Yusupov este considerat drept ucigaşul celebrului călugăr Rasputin.

Grigori Rasputin a avut o influenţă mare asupra deciziilor luate de ţarul rus Nicolae al II-lea şi de ţarina Alexandra. Rasputin a devenit om de încredere al celor doi după ce l-ar fi vindecat pe fiul lor, ţareviciul Alexei, de hemofilie. „Călugărul nebun”, aşa cum mai era cunoscut Rasputin, a fost considerat de ţarul Nicolae al II-lea şi de soţia sa Alexandra drept un trimis de-al lui Dumnezeu pe Pămînt, un adevărat profet. Rasputin a fost un personaj controversat, fiind implicat în diverse scandaluri. El a fost văzut la tot felul de chefuri bînd peste măsură, precum şi cînd apela la serviciile prostituatelor. Chiar dacă se învîrtea prin cercuri importante din capitala Imperiului Ţarist, Rasputin nu a fost niciodată acceptat de societatea aristocratică din Sankt Petersburg, deoarece nu provenea din familie imperială, ci din familia unor bieţi ţărani din Siberia.

Otrăvit, împuşcat, bătut şi aruncat în rîul Neva

rasputin.jpg

Cum influenţa lui Rasputin a ajuns la un nivel foarte înalt, la sfîrşitul anului 1916, prinţul Felix Yusupov, împreună cu politicianul rus Vladimir Purişkevici, au pus la cale asasinarea acestuia. Astfel, Grigori Rasputin a fost invitat la un ospăţ la palatul prinţului, unde a fost servit cu vin şi prăjituri, în care era pusă cianură. Legenda spune că otrava nu şi-a făcut efectul asupra lui Rasputin, deşi cantitatea folosită putea omorî chiar şi şase oameni voinici.

Felix Yusupov, fiind decis să-l ucidă pe Rasputin, a pus mîna pe un pistol şi l-a împuşcat pe „Călugărul nebun” în piept. Acesta a căzut la pămînt, fiind abandonat de ucigaşii săi. După circa jumătate de oră, cînd Yusupov a vrut să-şi ia haina din camera respectivă, Rasputin şi-a revenit şi a încercat să-l atace pe prinţ, care a reuşit însă să se ferească din calea lui şi să ceară sprijin. Rasputin a încercat să fugă din curtea palatului lui Felix Yusupov, însă a fost din nou împuşcat, căzînd în zăpadă. Atacatorii au tăbărît asupra lui cu bîte, aplicîndu-i o serie de lovituri, după care l-au legat cu o funie şi l-au aruncat în rîul Neva pentru a fi siguri că vor scăpa de el, odată pentru totdeauna.

După trei zile, trupul lui Grigori Rasputin a ieşit la suprafaţă. Cadavrul său a fost supus unei autopsii, medicii descoperind că, deşi a fost otrăvit, împuşcat şi bătut, Rasputin a murit înecat. În plus, mîinile lui erau în poziţie verticală, semn că a încercat să se dezlege de funia cu care a fost legat. După moartea sa ar fi apărut şi anumite ipoteze conform cărora Rasputin a fost ucis de un ofiţer britanic, deoarece „Călugărul nebun” dorea ca Rusia să se retragă din război, Cu cîteva săptămîni înainte de asasinat, Grigori Rasputin a scris cîteva rînduri în care îşi expirma teama ca va fi omorît:

"Scriu şi las în urma mea această scrisoare la Sankt Peterburg. Simt că voi părăsi această viaţă înainte de 1 ianuarie. Vreau să fac cunoscut poporului rus, Papei, Rusiei, mamei şi copiilor mei, pămîntului rusesc, ce trebuie să înţeleagă. Dacă voi fi ucis de asasini de rînd, şi în mod special de fraţii mei, ţăranii ruşi, tu, ţarul Rusiei, nu trebuie să te temi de nimic pentru copiii tăi, ei vor domni sute de ani în Rusia. Dar dacă voi fi omorît de boieri, nobili şi dacă ei îmi vor vărsa sîngele, mîinile lor vor rămîne mînjite cu sîngele meu, pentru 25 de ani şi ei nu-şi vor spăla mîinile de sîngele meu. Ei vor părăsi Rusia. Fraţii îşi vor ucide fraţii, se vor ucide şi se vor urî şi pentru 25 de ani nu vor fi nobili în ţară. Ţar al pămîntului Rusiei, dacă vei auzi sunetul clopotului care îţi va spune că Grigori a fost ucis, trebuie să ştii asta: dacă rudele tale mi-au provocat moartea, atunci nimeni din familia ta, adică nici unul dintre copiii tăi sau dintre rudele tale nu vor mai rămîne în viaţa pentru mai mult de doi ani. Vor fi ucişi de poporul rus. Eu mă duc şi simt nevoia să spun ţarului Rusiei cum trebuie să trăiască dacă eu am dispărut. Trebuie să gîndeşti şi să acţionezi cu prudenţă. Gîndeşte-te la siguranţa ta şi spune rudelor tale că am plătit pentru ele cu sîngele meu. Voi fi ucis. Nu mai sînt printre cei vii. Roagă-te, roaga-te, fii puternic, gîndeşte-te la familia ta binecuvîntată! „Grigori".

Dănuţ ZUZEAC, Adevărul.ro

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31