CU CIT MAI MULTI OAMENI SE VOR VACCINA, CU ATIT MAI REPEDE VOM REVENI LA NORMALITATE

Cu cît mai mulți oameni se vor vaccina împotriva COVID-19, dezvoltînd o imunitate colectivă, cu atît mai repede cetățenii Republicii Moldova vor putea reveni la un regim normal de activitate, atît la nivel personal, cît și profesional.

Este opinia lui Ninel Revenco, coordonatoare a Programului național de imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19. „Imunizarea împotriva virusului este gratuită și nu este obligatorie, dar este una dintre cele mai bune soluții pentru a reduce riscul de a suferi o formă de boală severă. La fel ca și în cazul vaccinurilor administrate împotriva altor boli, această vaccinare îți poate salva viața, dar și a altor oameni cu care comunici, rude, prieteni, cunoscuți”, a spus specialista, citată de IPN dintr-un buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit ei, vaccinul împotriva COVID-19 este un instrument de importanță majoră ce poate ajuta la combaterea pandemiei. Acceptarea vaccinului reprezintă elementul critic în realizarea programelor de imunizare privind maladiile ce pot fi prevenite prin vaccinare, inclusiv COVID-19. „Asigurarea acceptării vaccinării COVID-19 la nivel de țară este și un element cheie pentru a putea reduce cu succes transmiterea virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul țării. Pentru a asigura acceptarea și asimilarea vaccinării COVID-19, ne propunem să avem o abordare integrată bazată pe promovarea națională și implicarea actorilor cointeresați, comunicarea și implicarea media pentru informare publică, inclusiv mesajele cheie conform grupurilor țintă, comunicarea riscurilor, implicarea comunității și mobilizarea comunităților, implicarea și dezvoltarea capacităților lucrătorilor medicali pentru a le susține rolul de beneficiar de vaccin și ca vaccinatori, managementul dezinformării...”, a spus Ninel Revenco.

Potrivit ei, campania națională de vaccinare în Republica Moldova va avea trei etape. Prima etapă va avea o durată de aproximativ două luni și va acoperi vaccinarea lucrătorilor din sistemul de sănătate, a personalului și a beneficiarilor din cadrul azilurilor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată. Etapa a doua de vaccinare va avea o durată de 3-6 luni. În această etapă, vor fi vaccinați adulții cu vîrsta mai mare de 60 ani și cu comorbidități, persoanele cu comorbidități, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar, lucrătorii din domeniul educației şi personalul din cadrul serviciilor sociale. În ultima etapă se va vaccina populația generală.

Specialista menționează că Republica Moldova poate stoca pînă la 400.000 doze de vaccin la temperatura de -70 de grade Celsius, în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În plus, Centrele de Sănătate Publică au în dotare congelatoare ce asigură temperatura de -20 de grade Celsius. Totodată, în cadrul Mecanismului de răspuns la COVID-19 a fost solicitată achiziționarea a patru congelatoare.

Întrebată cît de sigure sînt vaccinurile împotriva COVID-19, aceasta a răspuns că toate vaccinurile aprobate de către autoritățile din Uniunea Europeană, SUA și precalificate de OMS au trecut toate etapele necesare de testări clinice. Ninel Revenco spune că peste 40.000 de persoane au participat în studii și nu au fost înregistrate reacții adverse severe. „Vaccinurile produse de Pfizer, Moderna și AstraZeneca, aprobate spre utilizare de urgență, au fost administrate de peste 50 milioane de ori, fără înregistrarea evenimentelor adverse extrem de severe. Aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19 pentru toate statele membre ale Uniunii Europene este realizată de Comisia Europeană, în urma unei proceduri de evaluare centralizată coordonată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). O procedură de aprobare este utilizată pentru a demonstra eficacitatea, calitatea farmaceutică și siguranța vaccinului, asigurîndu-se astfel că produsele administrate pacienților sînt de calitate adecvată și demonstrează un raport risc-beneficiu pozitiv”, a explicat Ninel Revenco. Potrivit ei, procedura de autorizare a vaccinurilor anti-COVID-19 în Republica Moldova va fi asigurată de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, în baza solicitării Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale sau a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

În prima etapă de vaccinare împotriva COVID-19 vor fi imunizați 7.000 de lucrători medicali din secțiile de reanimare, Terapie Intensivă și cele în care se tratează pacienții infectați cu noul tip de coronavirus.

Sursa: IPN