CRONOLOGIE
Filmul evenimentelor de la izbucnirea violenţelor în Ucraina
Ucraina s-a confruntat începînd de marţi cu violenţe fără precedent la Kiev, unde au fost ucise aproape 80 de persoane, iar alte cîteva sute au fost rănite, relatează AFP, care prezintă filmul evenimentelor.
MARŢI, 18 FEBRUARIE:
- Un marş la care participă peste 20.000 de manifestanţi proeuropeni degenerează în confruntări cu forţele de ordine în apropierea Parlamentului, unde urma să fie dezbătută o reformă constituţională vizînd limitarea puterilor preşedintelui.
- Forţe antirevoltă din cadrul Berkut, precedate de vehicule blindate echipate cu tunuri de apă, lansează un asalt cu scopul de evacua, seara, mii de contestatari adunaţi în Piaţa Independenţei (Maidan), ocupată de trei luni.
- La Liov (vest), aproximativ 5.000 de manifestanţi preiau controlul asupra unor clădiri oficiale şi depozite de armament.
MIERCURI, 19:
- După o noapte de violenţe, manifestanţi şi poliţişti se înfruntă la Maidan.
- O serie de ţări europene reclamă sancţiuni împotriva celor care se fac vinovaţi de reprimare, Parisul şi Berlinul condamnă "acte incalificabile şi inadmisibile".
ONU îndeamnă la efectuarea unei "anchete urgente şi independente", NATO ameninţă că va revizui cooperarea cu Kievul.
- În urma unei reuniuni cu opoziţia, preşedintele Viktor Ianukovici anunţă, seara, un "armistiţiu". Bilanţul confruntărilor, începînd de marţi, se ridică la 26 de morţi, inclusiv zece poliţişti.
JOI, 20:
- Sute de manifestanţi radicali atacă, dimineaţa, un cordon de poliţişti, la Maidan, reluînd controlul asupra pieţei. Forţele de ordine ripostează deschizînd focul, cu gloanţe reale.
- Primarul Kievului, urmat de 12 deputaţi, părăsesc partidul la putere în semn de protest faţă de "baia de sînge", violenţele soldîndu-se cu cel puţin 60 de morţi, potrivit opoziţiei.
- La Bruxelles, miniştrii de Externe UE au ajuns, seara, într-o reuniune de criză, la un acord asupra unor sancţiuni ţintite, prin care să nu se acorde vize "celor care sînt pătaţi de sînge", în Ucraina, şi să le fie blocate averile. Washingtonul ameninţă, Ottawa extinde sancţiunile.
- Trei miniştri de Externe - din Franţa, Polonia şi Germania - se întîlnesc în mai multe rînduri cu Ianukovici şi lideri ai opoziţiei. Negocierile se prelungesc în noaptea de joi spre vineri, în prezenţa reprezentantului Kremlinului.
VINERI, 21:
- Cu puţin înainte de ora locală 16.00 (şi ora Romîniei), preşedintele Ianukovici şi oficialii opoziţiei semnează, în prezenţa mediatorilor europeni, un acord privind o ieşire din criză, care oferă concesii majore opoziţiei, inclusiv alegeri prezidenţiale anticipate în decembrie, formarea unui guvern de coaliţie în zece zile şi o reformă constituţională pînă la alegeri.
- Deputaţii dezbat o reformă constituţională care reduce puterile preşedintelui.
- Adjunctul şefului Statului Major al armatei demisionează în semn de protest faţă de tentative de implicare a armatei în conflict.
SÎMBĂTĂ, 22:
- Parlamentul adoptă o rezoluţie privind "eliberarea imediată" a opozantei Iulia Timoşenko. După ce este eliberată, ea pleacă spre Maidan, la Kiev. "Dictatura s-a prăbuşit", proclamă fostul premier pe site-ul formaţiunii sale.
- Preşedintele Viktor Ianukovici dă asigurări că nu demisionează şi denunţă o "lovitură de stat". El este suţinut imediat de Rusia. Preşedintele Parlamentului anunţă, cîteva ore mai tîrziu, că Ianukovici a încercat să părăsească ţara, cu destinaţia Moscova, dar că a fost împiedicat. El s-ar afla în regiunea Doneţk (est).
- Deputaţii stabilesc pentru 25 mai data alegerilor prezidenţiale anticipate, destituindu-l, de facto, pe Victor Ianukovici, din funcţie. "Preşedintele Ianukovici nu-şi mai îndeplineşte funcţiile", se precizează în rezoluţia respectivă.
DUMINICĂ, 23:
- Preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov este ales preşedinte interimar al ţării. Deputaţii îşi acordă termen pînă marţi să formeze un guvern de uniune naţională.
- Partidul Regiunilor al lui Ianukovici îl critică dur pe fostul preşedinte, afirmînd că este "responsabil pentru evenimentele tragice".
- Statele Unite, Franţa, Germania şi Rusia îndeamnă la respectarea unităţii teritoriale a ţării.
Sursa: Mediafax