„CRONICA BASARABIEI 1918-1944” A FOST DESEMNATĂ "CARTEA ANULUI" LA SALONUL INTERNAŢIONAL DE CARTE
Lucrarea „Cronica Basarabiei 1918-1944” – mărturii din presa timpului şi imagini de epocă” editată de Agenţia Informaţională de Stat MOLDPRES a fost desemnată drept "Cartea Anului" la Salonul Internaţional de Carte, ediţia a XXII-a, organizat de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.
Cartea îi are drept autori pe istoricul Vlad Darie şi fotograful Mihai Potîrniche şi înglobează ştiri, reportaje şi comentarii din presa vremii de la Bucureşti, Iaşi, Chişinău, Balta, Tiraspol, Moscova cu indicarea sursei şi fără alte comentarii, la care se adaugă fotografii de epocă. Lucrarea are peste 400 de pagini şi a fost editată de AIS Moldpres, iar la selectarea materialelor au contribuit Agenţia Naţională de Presă Agerpres, specialişti din arhivele naţionale din România, Biblioteca Academiei Române şi din instituţiile similare din Republica Moldova.
Potrivit juriului condus de scriitorul Vlad Pohilă, cartea oferă cititorilor documente şi imagini inedite prezentate în contrast, fiind puse faţă în faţă articole din presa sovietică, transnistreană şi românească.
"Cartea este actuală, deoarece nu poate fi construit un stat de drept, european bazat pe minciună. Este timpul să vorbim ferm despre identitatea noastră, iar o instituţie de presă prin metodele ei specifice poate face acest lucru. Lucrarea scoate în evidenţă şi greşelile acelor vremuri dar poate deveni şi o platformă de discuţii pentru istorici care încă bulversează opinia publică cu interpretări diferite ale acelei perioade", au menţionat autorii în prefaţa lucrării.
Cartea „Cronica Basarabiei 1918-1944” a fost lansată la 14 noiembrie 2012 în incinta Bibliotecii Naţionale şi a fost catalogată de specialişti drept o platformă de cercetare pentru ziarişti şi istorici. Ulterior lucrarea a fost prezentată în incinta librăriei din Centru a editurii Cartier. Cartea a fost prezentată şi în cadrul facultăţii de Jurnalism şi ştiinţe ale comunicării a USM, în mai multe instituţii din RM şi din România.
Potrivit specialiştilor, lucrarea se bucură de popularitate pe ambele maluri ale Prutului înregistrînd un record de vînzări şi este suficient să pui în două coloane reflectarea aceluiaşi eveniment pentru a vedea că, dincolo de viziunea diametral opusă a unor publicaţii, însăşi limba despărţea cele două maluri.