Criza energetica ii poate lovi din plin pe berarii germani
Consumul de bere în Germania a revenit pe creştere în primul semestru, după perioada de scădere din timpul pandemiei, însă spectrul unei opriri a aprovizionării cu gaze naturale planează acum asupra berarilor, care se tem că vor fi nevoiţi să oprească producţia, transmite AFP, potrivit agerpres.
„Fără gaze naturale, rafturile supermarketurilor vor rămîne goale”, a avertizat Luni Federaţia Berarilor din Germania, foarte dependenţi de acest combustibil fosil pentru producţie.
După industria chimică, industria alimentară este sectorul cu cel mai mare consum de gaze naturale, utilizat în special în timpul prelucrării malţului, prima etapă în producţia de bere.
După scăderea dramatică a consumului în timpul pandemiei, cererea de bere a revenit pe creştere, astfel că, în primele şase luni ale anului, germanii au consumat 3,6 miliarde de litri de bere, în creştere cu 6,4% în ritm anual. Însă exporturile berarilor germani au scăzut cu 19%, ceea ce a antrenat după sine o scădere de 3,8% a vînzărilor întregului sector, arată datele publicate de Oficiul Federal de Statistică (Destatis).
Comparativ cu situaţia din 2019, anterioară pandemiei, consumul de bere în Germania a scăzut cu 5,5% sau 253,8 milioane de litri de bere.
„Industria berii continuă să lucreze în regim de criză”, avertizează Holger Eichele, preşedintele Federaţiei Berarilor din Germania. Potrivit acestuia, astăzi este imposibil să fie înlocuite gazele naturale în calitate de principală sursă de energie, iar amploarea unui şoc energetic „nu poate fi încă estimată”.
Mai mulţi berari au majorat deja preţurile ca reacţie la creşterea costurilor de producţie înainte de invazia din Ucraina. După această invazie, preţul la mai multe materii prime, începînd cu cerealele, a crescut şi mai mult.
Furnizorii berarilor, a căror producţie depinde de asemenea de gazele naturale, au avut şi ei de suferit, începînd cu producătorii de sticlă pentru îmbutelierea berilor.