CRIZA DIN UCRAINA

Premierul Ucrainei: Crimeea a fost, este şi rămîne teritoriu ucrainean

Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a denunţat, într-un interviu pentru cotidianul german Bild, "agresiunea" Rusiei asupra ţării sale şi a repetat că Republica Autonomă Crimeea rămîne un teritoriu ucrainean.

"Vecinii noştri ruşi au comis o agresiune nejustificată asupra teritoriului nostru naţional", a spus Iaţeniuk într-un interviu care va apărea marţi în Bild, cea mai citită publicaţie germană. "Crimeea a fost, este şi va rămîne teritoriu ucrainean", a subliniat el.

Presiunile diplomatice asupra Rusiei s-au intensificat luni, în timp ce Kievul acuză Moscova că aduce tot mai mulţi militari în Crimeea. În ultimele 24 de ore, Rusia a trimis în Crimeea zece elicoptere de luptă şi opt avioane de transport, potrivit autorităţilor de la Kiev.

Kievul a acuzat luni Moscova că a emis un ultimatum militarilor ucraineni, ameninţîndu-i că vor fi atacaţi dacă nu se vor preda. Această informaţie a fost dezminţită de partea rusă.

La rîndul său, Uniunea Europeană a ameninţat Rusia cu revizuirea relaţiilor bilaterale dacă Moscova nu va lua măsuri pentru detensionarea crizei din Ucraina. Liderii europeni se vor reuni joi, la Bruxelles, într-un summit extraordinar. Marţi, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, se va întîlni cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pe tema situaţiei din Ucraina.

Potrivit Washingtonului, Moscova deţine în prezent controlul operaţional total asupra Crimeei. Luni, toate bazele militare ucrainene erau încercuite de militari neidentificaţi care acţionau în sprijinul autorităţilor proruse, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării.

În interviul acordat pentru Bild, Iaţeniuk spune că mizează pe o mediere a OSCE şi pe ajutorul ONU în vederea găsirii unei soluţii paşnice pentru acest conflict. "Am lansat discuţii multilaterale, deoarece Rusia a refuzat să purtăm discuţii în doi. Vom utiliza toate instrumentele dreptului internaţional pentru a rezolva această problemă. Nu vreau o nouă Abhazie în Crimeea", a continuat el, referindu-se la provincia georgiană care a fost ajutată de Rusia să se separe de autorităţile de la Tbilisi.

Moscova lansează proiectul unui pod care leagă Rusia de Crimeea

Moscova a lansat proiectul vizînd construirea unui pod care leagă Rusia de Crimeea, în contextul tensiunilor din peninsula ucraineană majoritar rusofonă, aflată în acest moment sub controlul soldaţilor ruşi, relatează AFP. Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat un decret prin care încredinţează companiei publice Rossavtotor realizarea proiectului, expertiza tehnică urmînd să fie finalizată pînă în noiembrie. "Urmărim cu atenţie evoluţia situaţiei din Ucraina, dar sînt decizii obligatorii", a declarat Medvedev. Viitorul pod, cu lungimea de 4,2 kilometri şi lăţimea de 22 de metri, va include trotuare, o autostradă şi una sau două căi ferate. Aproximativ 20 de milioane de persoane ar putea traversa anual podul. Costul proiectului este evaluat la 24 de miliarde de ruble (480 de milioane de euro).

Rusia a încălcat dreptul internaţional

Rusia a încălcat dreptul internaţional prin operaţiunile din Crimeea, afirmă preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, apreciind că Moscova este "de partea rea a istoriei" în criza din Ucraina, relatează AFP. "Există un consens la nivel internaţional asupra faptului că Rusia a încălcat reglementările internaţionale", a declarat Obama, conform AFP. "Rusia este de partea rea a istoriei în criza din Ucraina", a subliniat liderul de la Casa Albă. "Măsurile luate de Rusia reprezintă încălcări ale suveranităţii ucrainene şi ale dreptului internaţional. Dacă Moscova continuă pe traiectoria actuală, examinăm măsuri economice şi diplomatice care ar izola Rusia", a avertizat Obama. În paralel, Departamentul de Stat a comunicat că Statele Unite analizează o gamă largă de sancţiuni care ar putea fi impuse Rusiei după operaţiunile militare în Ucraina.

Nu se are în vedere o soluţie la criza ucraineană

O întrevedere "lungă şi dificilă" cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov nu a permis să se poată spune că se are în vedere o soluţie la criza ucraineană, a declarat presei la Geneva ministrul german de Externe Frank Steinmeier, citat de AFP. "Am avut o întrevedere dificilă, lungă şi foarte serioasă dar nu a fost suficientă pentru a spune că se are în vedere o soluţie", a afirmat marţi ministrul german, după întîlnirea de luni seara cu Lavrov. "Nu pot lansa un semnal pentru a spune că sîntem pe calea cea bună pentru a găsi o soluţie şi că Ucraina şi Rusia vor discuta una cu cealaltă", a declarat el.

Rusia îşi va reduce "la zero" dependenţa economică faţă de SUA

Rusia îşi va reduce "la zero" dependenţa economică faţă de Statele Unite dacă Washingtonul îi impune sancţiuni din cauza situaţiei din Ucraina, ceea ce va duce la un "krach" al sistemului financiar american, a avertizat marţi un consilier al Kremlinului, citat de AFP. "Vom găsi un mijloc nu numai pentru a ne reduce dependenţa financiară de SUA, ci vom obţine un mare profit din aceste sancţiuni", a declarat Seghei Glaziev pentru agenţia publică RIA Novosti. "Tentativele de a adopta sancţiuni împotriva Rusiei vor conduce la un krach al sistemului financiar american şi vor aduce sfîrşitul dominaţiei Statelor Unite în sistemul financiar mondial", a adăugat el.

SUA au suspendat cooperarea militară cu Rusia

Statele Unite au "suspendat toate legăturile militare" dintre Washington şi Moscova în urma intervenţiei ruse în Crimeea, a anunţat luni Pentagonul, citat de AFP. Statele Unite suspendă "exerciţiile şi reuniunile bilaterale, escalele de nave şi conferinţele de planificare militară", a afirmat purtătorul de cuvînt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, citat într-un comunicat. "Cu toate că Departamentul Apărării este interesat de relaţia militară cu Federaţia Rusia, dezvoltată în ultimi ani pentru a spori transparenţa, pentru a ameliora încrederea reciprocă şi pentru a reduce riscurile unor erori de apreciere, noi, în lumina evenimentelor recente din Ucraina, am suspendat toate legăturile militare", a anunţat Pentagonul într-un comunicat.

Congresul american pregăteşte măsuri de ajutor economic pentru Ucraina

Mai mulţi oficiali ai Congresului american dornici să susţină Kievul în faţa Moscovei şi-au exprimat intenţia, luni, de a adopta rapid măsuri de ajutor economic pentru Ucraina, care ar putea include garantarea unui împrumut de un miliard de dolari. Secretarul de Stat american, John Kerry, a anunţat deja săptămîna trecută că Washingtonul pregăteşte un plan pentru garantarea unui eventual împrumut internaţional care se ridică la aceeaşi sumă. Însă Congresul dispune de mai multă putere decît Executivul american pentru a autoriza cheltuieli sau pentru a adopta sancţiuni împotriva unei ţări terţe.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a anunţat luni, în Senatul american, că un proiect de lege privind acordarea unui ajutor Ucrainei este în curs de elaborare. Obiectivul proiectului de lege este de a "contracara actele Rusiei vizînd anexarea teritoriului ucrainean prin forţă".

"Această lege va autoriza credite pentru acordarea unor garanţii de împrumuturi de cel puţin un miliard de dolari", a anunţat democratul Robert Menendez.

Prin această lege, urmărim acordarea "unui sprijin structural economiei ucrainene", dar şi "autorizarea unei asistenţe tehnice în vederea unor reforme energetice, pentru a susţine alegerile, a consolida societatea civilă, a lupta împotriva corupţiei şi a ajuta Ucraina să îşi recupereze activele furate", a precizat alesul american, citat într-un comunicat.

Senatorul a mai spus că poartă consultări cu adminitraţia Obama pentru adoptarea de eventuale sancţiuni împotriva unor cetăţeni ruşi şi ucraineni. Sancţiunile ar putea include interdicţii de viză, îngheţarea averilor sau suspendarea vînzărilor de armament şi cooperării militare, precum şi sancţiuni economice.

Canada a ameninţat Rusia cu excluderea din G8

Premierul canadian Stephen Harper a ameninţat luni Rusia cu excluderea din G8 dacă nu va înceta imediat ocuparea peninsulei ucrainene Crimeea. Stephen Harper a declarat, în cadrul unei conferinţei de presă televizate, că "acţiunile recente ale preşedintelui Vladimir Putin izolează Rusia atît pe plan diplomatic, cît şi pe plan economic şi o pun în faţa excluderii totale din G8".

Un punct de vedere similar a fost prezentat duminică dimineaţă de către secretarul de Stat american, John Kerry. Şeful diplomaţiei americane a subliniat că se ia în calcul excluderea Rusiei din G8 dacă Moscova va continua "invadarea" Crimeei.

Duminică, ţările din cadrul G7 au condamnat la unison "încălcarea clară" a suveranităţii Ucrainei de către Moscova şi au anunţat suspendarea lucrărilor de pregătire a summitului G8, programat să aibă loc în iunie, la Soci, în sudul Rusiei.

Premierul Canadei a discutat la telefon, luni, cu omologul său ucrainean, Arseni Iaţeniuk. În cursul discuţiei telefonice, Stephen Harper a reiterat sprijinul său pentru autorităţile de la Kiev şi şi-a exprimat dorinţa "de a asista Ucraina în această importantă şi dificilă perioadă de tranziţie".

“Orice decizie de folosire a forţelor armate ruse în Ucraina va fi legitimă”

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat marţi că în acest moment nu este necesar să fie trimise trupe în Ucraina, dar Rusia îşi rezervă dreptul de a recurge la "toate mijloacele" pentru a-şi proteja cetăţenii din această ţară. Preşedintele rus le-a ordonat trupelor mobilizate săptămîna trecută într-un exerciţiu militar surpriză în vestul şi centrul Rusiei să se întoarcă la unităţile lor, a declarat purtătorul său de cuvînt Dmitri Peskov, relatează Russia Today, în pagina electronică

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat marţi că în acest moment nu este necesar să fie trimise trupe în Ucraina, dar Rusia îşi rezervă dreptul de a recurge la "toate mijloacele" pentru a-şi proteja cetăţenii din această ţară, relatează AFP.

"În ceea ce priveşte trimiterea de trupe, nu este necesar pentru moment. Dar această posibilitate există", a declarat Putin, adăugînd că Rusia îşi rezervă dreptul de a recurge la "toate mijloacele" pentru a-şi proteja cetăţenii din această fostă republică sovietică. "Dacă vom lua decizia de a folosi forţele armate în Ucraina, ea va fi legitimă", a declarat el. "Avem o solicitare din partea preşedintelui legitim", a adăugat el.

Sursa: Mediafax