Criminalul Prigojin a demonstrat că ”se poate”
Un eventual război civil în Rusia anulează războiul nuclear
Mihai CONȚIU
La ora actuală, nu este cu putință să știm absolut totul despre ce a stat în spatele rebeliunii armate a lui Evgheni Prigojin și despre capitularea lui, în urma unei medieri extrem de interesante, bizare arbitrate de către Alexandr Lukașenko. Putem doar, eventual, estima ori specula în tangențe cu acțiunile aflate în curs de desfășurare.
”Rapiditatea şi fermitatea cu care Vladimir Putin s-a adresat naţiunii pentru a denunţa trădarea lui Evgheni Prigojin arată cît de în serios ia această ameninţare. Este prima provocare directă şi serioasă la adresa autorităţii lui Putin de la venirea sa la putere, la sfîrşitul anului 1999”, a declarat, pentru AFP, James Nixey, director al programului Rusia-Eurasia din cadrul think-tank-ului britanic Chatham House.
Această constatare ne determină să avem certitudinea că, de această dată, rebeliunea armată a lui Prigojin nu s-a înscris în nici un scenariu diabolic coordonat de către șeful Wagner cu Putin, în vederea unor măsuri radicale întreprinse de Kremlin în raportul dintre războiul din Ucraina și consolidarea și mai dură a Puterii lui Putin. Să reținem că multe dintre acțiunile nonconformiste ale lui Prigojin i-au slujit autoritarismului liderului de la Kremlin, cu excepția cîtorva care au precedat rebeliunea.
”Criza reprezintă sfîrşitul lui Prigojin şi sfîrşitul Wagner, mai degrabă decît sfîrşitul lui Vladimir Putin”, crede Tatiana Stanovaia, director al firmei de analiză politică R. Politik, iar aici ne permitem să spunem că Stanovaia rostește doar jumătate de adevăr. Sfîrșitul lui Prigojin nu poate fi pus la îndoială. Se știe cît de răzbunător este Putin, iar faptul că Prigojin se află în ”curtea” lui Lukașenko îi prefigurează clar dispariția fizică, însă asta dacă nu cumva ”i-a fost împrumutat” liderului de la Minsk.
Sfîrșitul lui Prigojin se poate metamorfoza într-o victorie a sa chiar și post-mortem. Paradoxul constă în aceea că tocmai criminalul feroce Prigojin le-a demonstrat rușilor, dar mai cu seamă militarilor de elită conștienți, că ”se poate”, că Putin poate fi înlăturat dacă există determinare. Firește că nu de un Prigojin are Rusia acum nevoie în locul lui Putin, dar în această Țară a paradoxurilor e posibil orice!
De cînd a venit Putin la Putere, Rusia nu a fost condusă de către politicieni, ci de către serviciile secrete, de către FSB, ceea ce reprezintă un caz aproape unic în istoria contemporană a lumii. În Rusia, FSB-ul lui Putin conduce/controlează clasa politică, nu invers, așa cum este în absolut orice democrație a lumii. Dacă în unele Țări nedemocratice avem de-a face cu dictaturi militare, în Rusia există o dictatură a serviciilor secrete subordonate strict lui Putin. Mai mult decît oricînd, Rusia are nevoie de o Administrație politică autentică și înlăturarea de la absolut toate butoanele Puterii a tuturor agenților FSB.
Un lucru este clar: dacă Putin va fi eliminat, iar asta e de presupus că numai prin violență, cel care-i va succede o să procedeze (ori ar trebui) aproximativ cum a făcut-o Hrusciov, care a denunțat crimele lui Stalin. Cel care o să vină la Putere după Putin, are nevoie de legitimitate internă și externă, iar asta nu o poate dobîndi decît prin denunțarea tuturor crimelor săvîrșite de către Putin de cînd a venit la conducerea Federației Ruse, dar mai ales a războiului declanșat împotriva Ucrainei și a iminenței ca Putin să recurgă la un atac nuclear împotriva Ucrainei sau a unor Capitale europene, așa cum i se tot cere de către apropiații lui.
Riscul unui război civil în Rusia nu poate fi exclus. Există, totuși, două tabere relativ bine conturate: camarila lui Putin, o grupare extrem de radicală care riscă să piardă tot – averi, posturi de comandă etc. – din clipa dispariției dictatorului, căruia îi datorează existența; militari care cunosc bine situația reală din Armată, care, deși sunt subordonați ministrului Șoigu, se simt dezonorați, unii politicieni sau lideri de opinie care, prin charisma lor, ar putea avea priză la mase.
Un război civil în Rusia îndepărtează pericolul unui război nuclear declanșat de către dementul criminal Putin. Deocamdată, sunt șanse firave ca Puterea în Rusia să fie încredințată politicienilor civili, iar toate structurile Statului să fie curățate de controlul FSB.
Mulți analiști își manifestă îngrijorarea că armamentul nuclear rusesc ar putea ajunge sub controlul altui dement. Logica, însă, ne spune că cel care-i va succeda lui Putin are nevoie, de legitimitatea de care vorbeam mai devreme, să demonstreze rușilor și întregii lumi că nu poate fi un criminal mai mare decît el. Acest succesor doar prin condamnarea lui Putin poate demonstra că luptă pentru binele Rusiei și al rușilor, iar asta în contextul în care un eventual război civil nu va duce la destrămarea ȘI a Federației Ruse.