COZMIN GUSA, DESPRE R. MOLDOVA

"Nici un politician de la noi nu ia pozitie! Romania a jucat prost."

"O să încep cu varianta "activismului românesc". Eu o să mă refer la politicieni. Facem din nou o greșeală politică fundamentală, elementară pentru cine dorește să facă politică, anume: avînd acest mega conflict, care generează niște tensiuni nu doar pentru România, generează niște tensiuni în plan politico-militar pentru NATO, în plan politico-economic pentru UE, niciun politician de la noi nu discută, nu ia poziție. Nici aliații de jure și de facto ai lui Vlad Plahotniuc și ai PDM, respectiv Partidul Social Democrat care au protocoale de colaborare bine consolidate, nici ceilalți aliați ai lui Filat sau PLDM, respectiv Partidul Național Liberal, lideri din Partidul Național Liberal, Traian Băsescu, un obișnuit al lui Vlad Filat sau Vlad Filat, un obișnuit al lui Traian Băsescu, nimeni nu spune nimic. Suntem foarte importanți noi, politicienii români, doar atunci cînd trebuie să ne dăm importanță, să culegem voturi. Acum nu spunem nimic", a declarat Cozmin Gușă.

"De ce ar fi util să spunem ceva: tocmai pentru ca să înțeleagă toți aliații noștri euroatlantici că este nevoie de sprijin, implicare și această implicare trebuie să se facă pe mînă românească. Ceea ce n-a făcut Germania niciodată, o Germanie care acum și-a întors privirile, după ce a încercat să uzufructeze prin Vlad Filat fel de fel de influențe geopolitice în zonă. Iar faptul că acești politicieni români, adversari sau dușmani ai celor care sunt, astăzi, protagoniști nu se exprimă îi face pe toți ceilalți să spună: „nu ne-au spus românii, românii ar fi trebuit să ne spună”. Românii trebuie să îi tragă de mînă pe liderii noștri europeni. Europarlamentarii români atît de activi în a-și lua salariile și a-și plăti secretarele și cumnații tac chitic. Cu toții! Nu ridică această problemă a destabilizării la frontul estic al blocului euroatlantic, prin ceea ce se întîmplă acum acolo pentru că, în mod evident, scenariile ne îndreaptă în mod clar înspre instabilitate", a mai spus consultantul politic.

"Indiferent că această instabilitate înseamnă alegeri anticipate, cu o variantă clară de cîștig pro-rusesc ultra-majoritar, dacă s-ar pune problema alegerilor în această primăvară, nu mai știm cu precizie care mai este legea acolo; o altă variantă: un premier extrem de greu de apucat, respectiv Plahotniuc, fie că un președinte care pare că joacă ar fi obligat la un moment dat să demisioneze. Toate aceste lucruri, plus implicațiile într-o perioadă în care jocul geopolitic s-a rebipolarizat în zona noastră ne fac să fim îngrijorați. Și politicienii noștri se scarpină, să nu zic unde, încercînd să fugă cît mai mult de presă. Știu că astăzi colegii, cel puține de la Realitatea, i-au fugărit peste tot pe liderii politici să dea o declarație despre ceea ce se întîmplă la Chișinău", a adăugat Cozmin Gușă.

"Este clar că nu se implică nimeni așa cum ar trebui. La cît de gravă e situația și la cît de mult am umblat, în ultimii 25 de ani, cu Moldova în gură, ar fi trebuit astăzi să zbîrnîie sediile partidelor de conferințe de presă și telefoanele din România către cancelariile occidentale, chiar și la Washington, în care să se informeze despre această situație care se creează acolo și, prin această atitudine, noi să ne poziționăm, într-adevăr, ca acest grănicer al frontului estic al lumii euroatlantice. Nu facem asta. Pe noi ne interesează soarta personală, să nu deranjăm și ca politicieni români facem mereu declarații de complezență.

România joacă prost, a jucat foarte prost. A tolerat un premier dovedit corupt, respectiv Vlad Filat care, încă, din timpul studenției, pe care a făcut-o la Iași, avea un dosar penal pentru trafic de țigări. Autoritățile române, cunoscînd acest lucru, l-au luat în brațe, l-au tolerat și au crezut în toate minciunile lui de pro-europenism, de pro-românism în condițiile în care era un concurs dacă poate Vlad Filat să ajungă la fel de bogat ca Plahotniuc. Nu știu dacă a reușit sau nu, cît timp a fost prim-ministru. În mod evident nu a reușit să își subjuge puterea de acolo, dacă Plahotniuc a reușit cu atît de multă ușurință să îl încarcereze și astăzi, fostul prim-ministru, aliatul PDL și a lui Traian Băsescu să privească, poate și această emisiune, din pușcărie", a mai precizat consultantul politic. 

"În rest, să mă refer la Plahotniuc și cine e el. În mod evident, este mai inteligent decît ceilalți. Cînd făceam comparații între oamenii de afaceri, eu l-am cunoscut pe el ca om de afaceri acum mulți ani, din România și cei din Moldova, de la Chișinău, spuneam în felul următor: în România existau atunci Patriciu, Țiriac, Vîntu și le spuneam tuturor că Plahotniuc în Republica Moldova e ca toți cei trei la un loc și apoi foarte multe locuri libere. Încă de atunci, de după regimul Voronin, Plahotniuc era atotputernic, controlînd nu doar mass-media de acolo, ci și multe afaceri bănoase sau de influență și beneficiind de protecția politicienilor din tot spectrul politic, de la stînga la dreapta, absolut cu toții îl adulau și îl lăudau pînă cînd a hotărît Plahotniuc să intre în politică și atunci cîțiva dintre cei care îl adulau, probabil în schimbul unor sume consistente, s-au decis că trebuie să și-l înjure, dar atît în România, cît și în Moldova există foarte mult fariseism", a punctat Cozmin Gușă. 

"Vlad Plahotniuc a ajuns mare, din punct de vedere românesc, cu sprijinul autorităților românești. El, prin pixul lui Dan Ioan Popescu, a primit conducerea Petrom Moldova. Tot Vlad Plahotniuc a fost membrul unor delegații oficiale cu președintele Iliescu în funcție. A cunoscut foarte mulți oficiali ca să nu mai vorbim de oficializarea relației partidului său cu PSD și de aceste afișări repetate cu liderii de acolo. Nu am văzut în România foarte multe revolte atunci cînd prim-ministrul în funcție s-a afișat cu Vlad Plahotniuc. Vedem astăzi la fel de fel de analiști care par că s-au trezit și că nu au știut de aceste întîlniri ale prim-ministrului în funcție cu Vlad Plahotniuc. Iar dacă este să ne uităm și în trecut, nu trebuie să ne uităm decît în Italia pentru că Plahotniuc e un Berlusconi al Moldovei, unul care, din punctul de vedere al acțiunii, este foarte, foarte moldovean. S-a conectat exact acolo unde doresc moldovenii să fie conectați, respectiv și la Moscova, și la București pentru că e sindromul mielului turbat în Republica Moldova. Moldovenilor le place să sugă la două țîțe, să nu recunoască niciuna, iar Vlad Plahotniuc a avut această abilitate de a suge și la țîța București, și la țața Moldova și dacă e să îl caracterizăm, el e un autentic moldovean pentru că așa a acționat în toată cariera lui, așa cum sunt și aspirațiile moldovenilor. Cine crede că acolo există o rusofilie atît de accentuată, pe locul întîi, nu e așa. Acolo există un moldovenism. Ei sunt moldoveni și doresc să fie independenți", a mai declarat consultantul politic.

"A, că pe toate sondajele de opinie cel mai adulat personaj politic, la scoruri de peste 40%, e Putin în Republica Moldova, așa e; că lumea acolo vorbește cu mai multă plăcere și ascultă mult mai mult emisiunile în limba rusă, așa e; că românismul este un element pe care îl văd fundamentat așa, la un procent de sub 10% acolo, așa e. Dar, cu toate astea, noi nu am analizat niciodată în cel fel ar trebui să administrăm și cît de pragmatici să fim în relația cu Republica Moldova. Au fost fel de fel de trepăduși care au comisionat banii și ajutoarele, pe care România le-a dat fără să le analizeze de-a lungul vremii către Moldova și atît. Daia atunci cînd Klaus Iohannis, la un moment dat anul trecut, a blocat ajutorul de 100 de milioane către Republica Moldova am aplaudat acest lucru pentru că nu era o demonstrație de o lipsă de implicare, ci dimpotrivă: că cineva a înțeles că banii ăia se duc aiurea, sunt sifonați și nu consolidează nicio puncte euroatlantică între Republica Moldova și România. Vlad Plahotniuc s-a dezvoltat și cu ajutorul statului român acolo. A fost validat și de către români și politicieni români. Este caracteristic spiritului moldovenesc și e mai deștept decît ceilalți și ceilalți din clasa politică, în frunte cu Vlad Filat, au participat la un concurs de cine ia puterea ca să fure mai mult. Astăzi a venit rîndul lui Plahotniuc să ia puterea. Să vedem dacă o să reușească să o ia", a conchis consultantul politic. 

„Președintele Timofti a fost învins. Ne confruntăm cu cea mai gravă criză la graniță”

"Nu este nici o surpriză în ceea ce s-a întîmplat. Era evident încă de aseară (Joi, 14 Ianuarie; n. red.) că președintele Timofti acționează total amatoristic, din punctul de vedere al propunerii sale. Am văzut la fel de fel de analiști, de la Traian Băsescu în jos, care voiau să ne arate cît de sofisticat este jocul președintelui Timofti. Nu este deloc sofisticat. Este jocul unui personaj politic cu spatele la zid, probabil șantajat, după cum scrie presa din Chișinău, și care nu a realizat practic nimic decît întîrzierea înscăunării de facto și de jure a lui Vlad Plahotniuc; pentru că dacă ne uităm la personajul care ar putea să fie înscăunat ca prim-ministru, de facto, Plahotniuc va conduce și acest guvern, după cum nu a avut dificultăți să conducă din umbră nici guvernul Leancă", a spus Cozmin Gușă.

"Situația acolo nu se va calma. Dacă se va reuși impunerea acestui prim-ministru nominalizat, de către această coaliție făcută ad-hoc, pro-europeană e greu să o mai numești, avînd în vedere antecedentele acestei coaliții pro-europene, dar să spunem această coaliție care nu se declară pro-rusească. Eu am zis că e moldovenească în sensul în care dorește de la ambele capete să se adape, și de la Moscova, și de la București că e spiritul moldovenesc perpetuu. Dacă se va reuși înscăunarea acestui guvern, la care astăzi se face referire, să vedem dacă va fi constituțional pentru că termenul nu poate să fie interpretat în sensul că președintele Partidului Democrat, Marian Lupu, se afla pe drum către reședința prezidențială și președintele Moldovei a ieșit cu acest Păduraru și el nu a mai ajuns.

Deci nu s-a formalizat nimic. Deocamdată, singura propunere formalizată, în intervalul de timp constituțional, e propunerea cu Plahotniuc și atît. Această a doua propunere nu e formalizată decît în urma unei mărturisiri la postul de televiziune Publika, al lui Marian Lupu, că ar fi fost pe drum cu o propunere, cînd președintele a venit cu o altă propunere. Deci vă dați seama în cel fel și cît de periculos se trăiește politic  acolo la Chișinău și cît de precar dacă vorbim despre asemenea propuneri și asemenea interpretări ale legii", a adăugat consultantul politic.

"Rezultatul astăzi este că președintele Timofti a fost învins, practic, și Partidul Democrat, Plahotniuc și Lupu reușesc să își impună un prim-ministru al dînșilor, care nu e Plahotniuc de jure, dar de facto este; că în urma acestor lucruri vor fi tocați mărunt de către partidele pro-rusești ale lui Igor Dodon și Renato Usatîi, care sunt partide care în caz de alegeri pot să depășească 60%, cu un președinte Timofti total decredibilizat. Atunci ne putem închipui la zbuciumul politic, din această zonă, și la ofensiva rusească în plan geoeconomic, să nu uităm în ce fel rușii atacă flancurile estice ale lumii euroatlantice, o lume euroatlantică părăsită de către aliați, ne uităm la Ucraina care nu a primit sprijinul din partea Uniunii Europene, ne uităm la Germania care a spălat putina rapid din această zonă și dăm seama că suntem singuri.

De aici, revolta mea împotriva politicienilor români care nu au găsit de cuviință nici ieri, nici alaltăieri deși criza era instalată, să-și spună punctul de vedere. Abia aseară s-au trezit și, din considerente puternic personale, Traian Băsescu cu musca pe căciulă din cauza susținerii necondiționate a coruptului Vlad Filat; Victor Ponta, cu musca pe căciulă din cauza susținerii necondiționate a aceluiași Vlad, dar de data asta Plahotniuc, au încercat să ne explice că în timpul mandatului lor nu s-a putut face nimic. S-a putut face, nu au făcut și astăzi ne confruntăm cu cea mai gravă criză la granița noastră cu lumea post-sovietică, respectiv pe Prut, și care ne poate influența foarte mult", a mai punctat Cozmin Gușă.

"În concluzie, ce se întîmplă astăzi ne arată că Moldova e sub o turbulență geopolitică pe care, încă, nu o înțelegem; că are un președinte în funcție extrem de ezitant; cu o falangă economică reprezentată de către Plahotniuc, nu știm cine e în spatele lui conectat atît la Moscova, cît și înainte la București și cu partidele pro-rusești într-o ofensivă extraordinară, în așa fel încît această graniță de pe Prut a lumii euroatlantice, care părea pînă acum prietenoasă, mai ales apropo de relația cu România, să poată să fie înghețată în scurt timp pentru că, chiar dacă se va instala acest guvern, nu are cum să facă minuni. Parcursul european este unul total îndoielnic. UE, astăzi, nu mai are resurse din cauza crizei interne ca să poată să administreze și criza de la graniță într-o țară îndoielnică, emergentă către parcursul european și atunci ne dăm seama că un mic butoiaș cu pulbere deja s-a instalat acolo și, la cît de prost stăm noi cu politica externă și cu relația bilaterală cu Moldova, ne va afecta într-un fel pe care, astăzi, cu greu putem să îl bănuim", a conchis Cozmin Gușă.

REALITATEA.NET 

Cozmin Gușă este comentator politic român, fost deputat, fost consilier al ex-premierilor Mircea Geoană şi Adrian Năstase, al fostului preşedinte Traian Băsescu, al lui Vladimir Plahotniuc ş.a. Din 2005 şi pînă în prezent, Guşă este preşedintele Partidului Iniţiativa Naţională (PIN).

 

 

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31