Costuri optimiste la alimentele din Europa pricinuite de starea bună a culturilor de grîu

În timp ce fenomenele meteo extreme provoacă pagube culturilor agricole din cele două Americi şi Africa de Nord, cîmpiile Europei se bucură de o vreme favorabilă, iar recoltele mari de grîu din regiune ţin sub control preţurile mondiale la alimente, transmite Bloomberg, potrivit agerpres.  

Atît în Nordul, cît şi în Estul Europei culturile de grîu sunt într-o situaţie foarte bună după ploile abundente de Primăvară. Perspectivele bune pentru cei mai mari exportatori mondiali de grîu au ajutat la înjumătăţirea cotaţiilor faţă de valorile record de anul trecut, contracarînd impactul secetei înregistrate în alte regiuni cultivatoare de grîu, precum şi deficitul de aprovizionare provocat de războiul din Ucraina.

Toate acestea sunt un semnal de bun augur pentru reducerea notei de plată cu importurile de alimente şi ar putea ajuta la ţinerea sub control a inflaţiei. Cu toate acestea, multe depind de cum va fi vremea în luna Iunie, iar rezervele mondiale reduse fac ca pieţele să rămînă tensionate.

„Mai avem un drum lung pînă la recoltat. Însă, pentru moment, situaţia este ok”, spune Sebastien Poncelet, analist şef la firma franceză de consultanţă în agricultură Agritel.

Deocamdată, semnalele sunt pozitive. Departamentul american al Agriculturii prognozează că o recoltă mare în Europa ar putea duce producţia mondială de grîu la noi recorduri în sezonul agricol 2023-2024. Peste 90% din culturile de grîu ale Franţei sunt considerate a fi într-o stare „bună” şi „foarte bună”, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, iar Guvernul de la Paris estimează că producţia totală a blocului comunitar ar putea să se ridice la 131,5 milioane de tone în acest an, cu aproximativ 6% peste media ultimilor cinci ani.

În România, producţia de grîu ar putea creşte cu 13%, revenindu-şi după seceta de anul trecut, susţin analiştii de la Agritel. Fermierul Ricardo Luis, care lucrează 5.000 de hectare în Sudul României, este optimist. Dacă va ploua în curînd, ”situaţia în unele zone ar putea trece de la bună la foarte bună”, susţine Luis.

Şi recolta de grîu a Rusiei ar putea depăşi cu 7% media multianuală, chiar dacă nu va trece de recordul istoric din 2022, afirmă Andrey Sizov, director la firma de consultanţă SovEcon.

Cu toate acestea, stocurile mondiale de grîu vor scădea pentru al patrulea an la rînd, ceea ce creează riscul unei relansări a preţurilor la o dată ulterioară. Invadarea Ucrainei de către Rusia a creat mari probleme, în condiţiile în care diminuarea profiturilor şi perturbarea exporturilor i-au forţat pe fermieri să reducă suprafeţele însămînţate.

Seceta din Spania este un alt motiv de îngrijorare, nivelul precipitaţiilor în acest an este la cel mai redus nivel din ultimul deceniu, în timp ce unele cîmpuri nu mai pot fi folosite decît pentru păşunatul animalelor. De asemenea, în Franţa, o Primăvară umedă ar putea duce la apariţia unor dăunători ai plantelor, avertizează Sebastien Poncelet.

În Uniunea Europeană, recoltatul grîului începe în jurul lunii Iulie, ceea ce înseamnă că evoluţiile meteo din următoarele săptămîni vor fi cruciale. În Rusia, grîul de Primăvară tocmai a fost însămînţat.

Dacă fie Rusia, fie UE se vor confrunta cu evoluţii meteo neaşteptate, ”asta va modifica complet peisajul”, subliniază Dan Basse, preşedintele companiei de consultanţă AgResource.