CONFERINTA INTERNATIONALA „CIVILIZATIA ORTODOXA SI LUMEA MODERNA IN NOILE REALITATI GEOPOLITICE”

La 16 octombrie, la Chişinău, şi-a ţinut lucrările cea de-a II Conferinţă Internaţională „Civilizaţia ortodoxă şi lumea modernă în noile realităţi geopolitice”, organizată de Asociaţia Obştească „Iubesc Moldova”, cu suportul Fondului Obştesc Internaţional pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe, se spune într-un comunicat primit la redacţie.

La lucrările conferinţei au participat deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, Serbiei, Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, precum şi persoane publice şi experţi în domeniu din 7 state - Moldova, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Muntenegru şi Letonia.

Participanţii la Conferinţă şi-au exprimat îngrijorarea vizavi de distrugerea valorilor creştine tradiţionale în Europa modernă, precum şi în ţările în care autorităţile realizează cursul de integrare europeană.

Participanţii la Conferinţă au sprijinit programul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, care vizează apărarea valorilor tradiţionale, în special: ajustarea Preambulului Constituţiei prin menţiunea privind Ortodoxia drept religie tradiţională pentru popoarele Moldovei, abrogarea Legii “Cu privire la egalitatea de şanse”, interzicerea propagandei homosexualismului în rîndul minorilor, interzicerea activităţii în Moldova a sectelor totalitare şi destructive precum şi introducerea predării în şcolile din ţară a orelor de cultură ortodoxă.

Participanţii la Conferinţă au adresat o scrisoare deschisă pe numele preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko, prin care au cerut apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor ortodocşi ai Ucrainei.

Participanţii la Conferinţă şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu activităţile anticanonice ale Patriarhatelor de Bucureşti şi de Constantinopol pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Participanţii la Conferinţă au susţinut iniţiativa privind dezvoltarea mass-mediei ortodoxe în Republica Moldova şi ale altor state ortodoxe şi au adresat Secţiei Informaţionale Sinodale a Patriarhatului de la Moscova o solicitare de acordare a asistenţei în dezvoltarea mass-mediei ortodoxe în Moldova.

În finalul lucrărilor Conferinţei, oaspeţii străini au participat la deschiderea şi sfinţirea monumentului preacuviosului Serghie de Radonej, primul monument de acest fel în Moldova. Monumentul a fost instalat în oraşul Bălţi, graţie contribuţiei Asociaţiei Obşteşti „Iubesc Moldova”. Sculptura a fost sfinţită de episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel. În predica sa de după ceremonia de sfinţire, Preasfinţitul Marchel a condamnat activitatea anticreştinească a autorităţilor Moldovei şi a patronilor acestora din Occident, se arată în finalul comunicatului.