CONCURSURI DE PROIECTE ŞI ÎNVINGĂTORI DUBIOŞI

Ce facem cu forţa noastră de muncă tînără?

 

Săptămîna trecută, începînd cu ziua de 18.11.2014, posturile TV din Republica Moldova, au luat mai multe interviuri şi de la unii colaboratori ai Primăriei municipiului Chişinău (chipurile de la trecători întîmplători), în preajma unui stîlp cu 2 tăbliţe indicatoare cu denumirea străzilor, care este îngropat în asfalt pe marginea trotuarului, la intersecţia străzilor Mihai Eminescu şi Veronica Micle.

De fapt, în spatele acestei acţiuni mediatice, era promovat un proiect, prin care Primăria Chişinău, săptămîna aceasta, urma să se desemneze o firmă cîştigătoare, care arurma să efectueze lucrări în municipiul Chişinăupentru sume exagerat de mari, iar asta pe ascuns şi în mare grabă.

Pentru acest proiect,Primăria a planificat să plătească, de fapt din contul orăşenilor, suma de peste 2 milioane de lei moldoveneşti. Pe mai departe, se preconizează executarea şi instalarea de tăbliţe indicatoare cu denumirea străzilor, inclusiv pe pereţii caselor. Pentru această „lucrare”, fără să se ştie cine şi cum, a decis că suma alocărilor băneşti s-ar ridica la peste 50 de milioane de lei moldoveneşti.

Nu e greu de presupus că firma cîştigătoare concursului, ţinînd cont de interesele funcţionarilor Primăriei, va fi de peste hotare sau vreuna selectată din timp din cercul cunoscuţilor aleşilor Primăriei.

În privinţa proiectului de execuţie şi instalare a tăbliţelor indicatoare din Chişinău, alte oraşe şi sate din Republica Moldova, ca specialist, consider că ar fi logic ca acesta să fie încredinţat spre execuţie studenţilor de la Universitatea Tehnică din Moldova. Avantajele unei astfel de iniţiativă sînt imense – ar fi oferite studenţilor posibilităţi de a-şi pune imaginaţia la încercare contra unui cîştig temporar în orele de practică, costurile proiectului ar fi diminuate inimaginabil de mult, prin recurgerea la forţa de muncă şi producător local, dar şi prin aceea că, în primul rînd, Primăria ar demonstra că stimulează tinerii, nu afacerile necurate prin licitaţii dubioase.

Profir TANAŞCIUC, inginer pensionar, Chişinău