Președintele Franței nu exclude trimiterea de trupe occidentale pe teren, în Ucraina, dacă Moscova străpunge linia frontului

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a reiterat posibilitatea trimiterii de trupe occidentale pe teren în Ucraina, apreciind, într-un interviu publicat Joi de The Economist, că va trebui să "ne punem problema" dacă Moscova "va reuşi să străpungă linia frontului" şi dacă autorităţile de la Kiev o cer, informează AFP, scrie Agerpres.

"Dacă ruşii reuşesc să străpungă linia frontului, dacă ar exista o cerere ucraineană - ceea ce nu este cazul astăzi -, ar trebui să ne punem în mod legitim întrebarea", a declarat preşedintele francez săptămînalului britanic.

”A exclude acest lucru, a priori, înseamnă a nu învăţa lecţiile ultimilor doi ani, în condiţiile în care ţările NATO au exclus iniţial să trimită tancuri şi avioane în Ucraina, iar în cele din urmă s-au răzgîndit”, a adăugat el.

Şeful statului francez a provocat o controversă la sfîrşitul lunii Februarie, afirmînd că trimiterea de trupe occidentale pe pămîntul ucrainean nu trebuie "exclusă" în viitor. El a explicat că doreşte să restabilească "ambiguitatea strategică" în răspunsul european la invazia rusă a Ucrainei.

Majoritatea ţărilor europene, precum şi Statele Unite, s-au distanţat în mod clar de remarcile sale, chiar dacă de atunci unele au făcut un pas în această direcţie, potrivit AFP.
"Aşa cum am spus, nu exclud nimic, pentru că ne confruntăm cu cineva care nu exclude nimic", a reafirmat Macron în The Economist cu referire la preşedintele rus Vladimir Putin. "Probabil am fost prea ezitanţi în a formula limitele acţiunii noastre cuiva care nu mai are nici una şi care este agresorul", a continuat el.

"Am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate cîştiga în Ucraina. Dacă Rusia va cîştiga în Ucraina, nu vom mai avea securitate în Europa. Cine poate spune că Rusia se va opri acolo? Ce securitate va mai exista pentru alte ţări învecinate, Republica Moldova, România, Polonia, Lituania şi multe altele? Şi, în fond, ce credibilitate vor mai avea europenii care au cheltuit miliarde, care au declarat că acolo este în joc supravieţuirea continentului şi care nu şi-au oferit mijloacele de a opri Rusia? Deci, da, nu trebuie să excludem nimic", a insistat Macron.