Comisia Europeană a dat autorizație companiei Novavax de comercializare a vaccinului său anti-COVID-19 în UE

Compania americană de biotehnologie Novavax a anunţat că a primit, Joi, din partea Comisiei Europene, autorizaţia completă de comercializare a vaccinului său anti-COVID-19 Nuvaxovid în Uniunea Europeană, informează DPA, potrivit agerpres.

Decizia a fost luată după ce Comitetul pentru produse medicale de uz uman din cadrul Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a formulat o opinie pozitivă privind o autorizare completă a acestui ser.

Vaccinul Nuvaxovid este de acum autorizat pentru a fi utilizat în schema primară de vaccinare pentru persoane de peste 12 ani şi ca doză booster pentru persoanele de peste 18 ani în scopul de a preveni maladia COVID-19.

Iniţial, Nuvaxovid primise o autorizaţie condiţionată de utilizare pe piaţa din UE în aceste categorii de vîrstă.

Potrivit companiei americane, un studiu clinic de fază 3 privind prevenţia a demonstrat profilul de siguranţă al vaccinului, precum şi eficacitatea sa în schema primară de vaccinare la adulţi, imunogenitate şi siguranţa ca doză booster la adulţi, eficacitate şi siguranţă în schema primară de vaccinare la persoane de peste 12 ani.

Vaccinul dezvoltat de compania Novavax împotriva noului coronavirus este autorizat pentru utilizare în peste 40 de ţări.

Vaccinul Nuvaxovid a primit autorizarea agenţiilor de reglementare medicală la mult timp după ce primele vaccinuri împotriva COVID-19 – produse de Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson – au fost aprobate în diverse ţări şi regiuni ale lumii.

Producătorii săi sperau că serul Nuvaxovid le va convinge pe persoanele care au fost sceptice faţă de vaccinurile cu noua tehnologie ARN mesager să se vaccineze, totuşi, în cele din urmă, în condiţiile în care Nuvaxovid are la bază o tehnologie cu proteine recombinate, care este utilizată deja de mai multe decenii împotriva unor boli cunoscute, precum hepatita B şi gripa.