CINE ESTE „PAPUSARUL” PLAHOTNIUC, OLIGARHUL CARE L-AR FI „EXECUTAT” PE FILAT

Autor: Elena DUMITRU, Adevărul.ro

Vlad Plahotniuc este unul dintre cei mai puternici oameni din Moldova. Are o avere de două miliarde de dolari, trusturi de presă, a avut afaceri cu petrol şi bănci. I se spune „Păpuşarul” sau Cardinalul din Umbră. Între toate acestea, Plahotniuc are şi un mare rival: fostul premier Vlad Filat. Săptămîna trecută însă, principala instituţie anticorupţie de peste Prut, CNA, cunoscută drept „bîta” lui Plahotniuc, l-a săltat cu mascaţii pe Filat.

În doar cîteva ore, fostul premier moldovean Vlad Filat şi-a pierdut imunitatea, a fost scos cu mascaţii din sediul Legislativului şi apoi reţinut pentru 72 de ore. Filat, liderul celui mai mare partid din Republica Moldova, este unul dintre cei mai puternici şi mai bogaţi moldoveni. Căderea lui este atribuită însă de unele voci unui alt Vlad – Plahotniuc – rival public al lui Filat, dar legat de el printr-o serie de tunuri şi scandaluri.

Fostul premier al Republicii Moldova a fost reţinut joi pentru 72 de ore, acuzat de principala instituţie anticorupţie de peste Prut că a primit 260 de milioane de dolari mită de la Ilan Shor, un controversat om de afaceri devenit între timp primarulul oraşului Orhei, al doilea ca mărime din Republica Moldova. Căderea lui Filat s-a produs în doar cîteva ore, iar la baza ei s-ar afla un autodenunţ făcut de Shor acum o săptămînă. Omul de afaceri a povestit procurorilor cum, de-a lungul timpului, i-a dat mită peste 250 de milioane de dolari lui Filat. Mai mult, a mărturisit Shor, în urmă cu mai puţin de o săptămînă, la 10 octombrie, a lăsat la sediul Partidului Liberal-Democrat din Republica Moldova (PLDM), condus de Filat, 20 de milioane de dolari. Banii erau parte mită, parte taxă de protecţie.

Shor plătea, iar Filat se asigura – din nou, de-a lungul mai multor ani – că omul de afaceri capătă prin privatizări sau alte mijloace activele de stat pe care le dorea (precum Banca de Economii sau Aeroportul din Chişinău). Totodată, Filat avea grijă ca poliţia şi procurorii să nu verifice afacerile lui Shor. Transpuse în limbaj juridic, faptele de care Filat este acuzat sînt „corupere pasivă şi trafic de influenţă”, pentru care riscă pînă la 15 ani de închisoare. Luni, procurorii CNA au dispus aplicarea sechestrului pe averea lui Filat. Tunurile de care se leagă acum numele Vlad Filat nu sînt cele mai mari din istoria Moldovei, dar sînt cu siguranţă cele mai notorii. În special dispariţia miliardului de dolari din trei bănci moldoveneşti la sfîrşitul anului trecut. În această afacere, numele fostului premier se împleteşte cu cel al principalului său rival, oligarhul Vladimir Plahotniuc. Legăturile dintre Shor şi Plahotniuc îi fac acum pe mulţi să spună că, de fapt, Plahotniuc se află în spatele căderii lui Filat.

Plahotniuc: omul de afaceri, politicianul şi oligarhul

Povestea lui Vladimir Plahotniuc are tot ceea ce trebuie pentru ca el să poată fi numit oligarh: afaceri ascunse, duble identităţi, control asupra presei, legături de familie cu cei mai puternici oameni din stat, filaje în străinătate, atacuri raider, procese de şantaj şi ameninţări. Pentru a înţelege cine este Plahotniuc în Moldova şi în spaţiul rusofon, gîndiţi-vă că, în martie, cînd se ducea spre Vladimir Putin, preşedintele Kîrgîzstanului a avut o escală de patru ore în Republica Moldova. A refuzat să folosească acest timp pentru a se întîlni cu omologul său, Nicolae Timofti, alegînd în schimb să se vadă cu Plahotniuc.

Adevărata frumuseţe a acestei poveşti este că din informaţiile obţinute de Rise Moldova reiese că escala n-a fost deloc întîmplătoare, ci preşedintele kîrgîz a mers special la Chişinău pentru a se întîlni cu Plahotniuc. Mai mult, avionul pe care l-a folosit preşedintele kîrgîz pentru a merge la Vladimir Putin – cu escală la Vladimir Plahotniuc – aparţine unei companii atribuită oligarhului moldovean. Acelaşi avion a fost folosit, cîteva zile mai tîrziu, de omul de afaceri Ilan Shor, pentru a fugi din Republica Moldova.

Povestea pe care o spune Vladimir Plahotniuc despre el are puţine în comun cu imaginea de oligarh. El depune acum mari eforturi pentru a se promova drept filantrop şi abia apoi om de afaceri şi politician. De fapt, relaţia pe care omul de afaceri Plahotniuc o are cu politicianul Plahotniuc este de iubire şi ură: cînd anunţă că iese din toate afacerile pentru a se dedica politicii şi a aduce mult-rîvnita schimbare în Republica Moldova, cînd declară că „trăieşte pentru afaceri”. Oligarhul Plahotniuc nu depune însă nici un efort pentru a se ascunde. Deşi a dat numeroase interviuri în care povesteşte despre hotelurile sale, despre avionul privat şi alte afaceri bănoase, Plahotniuc nu a trecut niciodată niciuna dintre aceste afaceri în declaraţiile de avere şi venituri pe care a fost obligat să le depună, an de an, cît timp a fost membru al Parlamentului de la Chişinău.

Comisia Naţională de Integritate (CNI), singurul organ din Republica Moldova abilitat să verifice aceste discrepanţe majore între ceea ce spune Plahotniuc şi ceea ce scrie el în acte, este „alintată” în presa de peste Prut „bîta lui Plahotniuc”. În urmă cu patru ani, echipa „Adevărul Moldova” a dezvăluit cum Vladimir Plahotniuc, pe atunci prim-vicepreşedinte al Parlamentului, are dublă identitate, avînd cetăţenie română pe numele Vlad Ulinici – legislaţiile din Republica Moldova şi din România interzic cetăţenilor să aibă două nume, chiar şi în cazul în care au mai multe cetăţenii. După dezvăluiri, Plahotniuc a declarat că a cerut autorităţilor române să-i schimbe numele în actele româneşti pentru a fi la fel cu numele din Republica Moldova. Imperiul lui Plahotniuc este unul încîlcit, despre care presa din Republica Moldova şi cea din România au scris sute de articole. Vă prezentăm o radiografie a afacerilor controlate de Vladimir Plahotniuc, direct sau indirect, asumate şi cele cu care presa a demonstrat legături recunoscute, negate sau necomentate de politician.

Inginer în Tehnologia Industriei Alimentare, director al Petrom

Plahotniuc are diplomă de inginer în Tehnologia Industriei Alimentare, obţinută în 1991 de la Universitatea Tehnică din Moldova. Primul său loc de muncă n-a avut însă nimic de-a face cu acest domeniu. Din 1991 pînă în 1993, el a fost „specialist” în cadrul Centrului pentru Prevenirea şi Reabilitarea (UTM) Victimelor Minore, afiliat Primăriei Chişinău. Au urmat cîţiva ani în care a profesat ca economist, după care a fondat mai multe companii, inclusiv un parteneriat moldo-american.

Primul job important al lui Vladimir Plahotniuc a venit în 2001: director comercial al grupului Petrom Moldova. Un an mai tîrziu, Plahotniuc şi-a obţinut şi masteratul în Business şi Administrare, tot de la UTM. A devenit ulterior director general al Petrom Moldova, „ocupîndu-se cu importul şi distribuţia petrolului”, după cum arată CV-ul oficial al politicianului. A ocupat această funcţie pînă în 2010, cînd a renunţat la ea în favoarea politicii. În 2005 a devenit şi vice-preşedinte al Consiliului de Administrare a Băncii Centrale Victoriabank, una dintre cele mai mari bănci din Moldova, pe care a început s-o conducă în 2006, din funcţia de preşedinte. Şi la această funcţie a renunţat tot de dragul politicii, în ianuarie 2011. Între timp, în 2006 şi-a obţinut şi a doua licenţă, în Drept, de la Universitatea de Studii Europene din Moldova.

Averea din acte

Cam din acest punct încep să se despartă povestea oficială şi cea reală a lui Vladimir Plahotniuc. În acte, politicianul nu este miliardar. Singurele proprietăţi pe care le-a menţionat în declaraţia de avere pe 2014 sînt un apartament de 243 de metri pătraţi, situat în centrul Chişinăului, două garaje şi trei automobile Mercedes. Totodată, Plahotniuc susţine în declaraţie că este implicat într-o singură companie – Prime Management SRL –, pe care o deţine în totalitate şi care i-a adus venituri în valoare de 34 de milioane de lei moldoveneşti (peste 7,8 milioane de euro). Societatea Prime Management a fost înfiinţată în septembrie 2010, cu doar două luni înainte ca Plahotniuc să devină, peste noapte, cap de listă al Partidului Democrat din Moldova (PDM) pentru alegerile legislative. În aceeaşi perioadă, notează „Ziarul Naţional” din Republica Moldova, care a scris numeroase anchete despre Plahotniuc, majoritatea afacerilor controlate de Plahotniuc şi-au schimbat proprietarii. Hotelurile, posturile de televiziune, agenţiile de publicate controlate pînă atunci de Plahotniuc au fost preluate de un holding administrat de un off-shore olandez, continuă „Ziarul Naţional”.

Averea ascunsă

Prime Management SRL este şi puntea între banii pe care Plahotniuc îi ţine la avere şi afacerile ascunse cu mai mult sau mai puţin efort. Sediul declarat al Prime Management coincide cu sediu fundaţiei filantropice „Edelweiss” şi cu sediul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova – ambele organizaţii înfiinţate şi asumate de Plahotniuc. Aceste trei sedii au adresa în Chişinău, pe Bulevardul Dimitrie Cantemir 1/1. Aici se înalţă o impunătoare clădire de birouri, arată „Ziarul de Gardă”, publicaţie specializată în investigaţii din Moldova.

În acte, acest bloc cu o suprafaţă de 5.200 de metri pătraţi aparţine firmei Finpar Invest, fondată de sora lui Plahotniuc şi administrată în prezent de unul dintre oamenii de încredere de-ai lui Plahotniuc, Ghenadie Sajin, care administrează mai multe dintre afacerile politicianului. Sajin este cumnatul fostului procuror general, Valeriu Zubco. Coincidenţă sau nu, la parterul acestui imobil din Bulevardul Cantemir este o filială Victoriabank, precum şi biroul Petrom Moldova, cele două mari companii conduse de Plahotniuc pînă în 2010-2011. Mai mult, tot la această adresă şi-au declarat, în trecut, sediile şi compania Finpar Invest, Casa Media (publicitate), Telefe M International (audiovizual - televiziuni şi radio), Media Production (media) – toate aceste firme au legături sau sînt controlate de Plahotniuc.

În aceeaşi clădire de birouri din Bulevardul Cantemir au sediile şi alte două firme, deţinute de un coleg de partid de-ai lui Plahotniuc, arată „Ziarul de Gardă”. Tot jurnaliştii moldoveni au descoperit că acolo are sediul şi firma Novensys Corporation SRL, înfiinţată de o societate cu acelaşi nume din România. Această firmă îi aparţine lui Ştefan Mărginean, fost colonel în Securitate şi proprietar al grupului Metanef, a arătat o anchetă Sursa Zilei. Finpar Invest îl leagă pe Plahotniuc şi de celelalte afaceri uriaşe care-i sînt atribuite, pe care cînd le neagă, cînd şi le asumă. Societatea deţine terenul pe care a fost construit cel mai luxos hotel din Chişinău, Nobil, situat chiar în centrul capitalei Moldovei. „Grupul de afaceri pe care îl coordonez este implicat în managementul mai multor posturi de televiziune şi radio, acţionînd şi pe piaţa agenţiilor de publicitate. În ceea ce priveşte Hotelul Nobil, este una dintre investiţiile cu care mă mîndresc”, a declarat Plahotniuc în 2010, într-un interviu acordat ziarului „Timpul” din Moldova.

Off-shore-ul olandez

De cînd a intrat în politică, în 2010, afacerile lui Plahotniuc au trecut, rînd pe rînd, în proprietatea holdingului olandez OTIV Prime Holding B.V. Numele, a scris presa, reprezintă iniţialele celor patru membri ai familiei Plahotniuc: Oxana (soţia), Timofei (fiu), Inochentie (fiu) şi Vladimir. Însă nu doar ceea ce poate fi respinsă foarte uşor drept o coincidenţă îl leagă pe Plahotniuc de acest holding olandez: în perioada octombrie 2010 – februarie 2012, unicul acţionar al OTIV Prime Holding B.V. a fost off-shore-ul cipriot Finpar Victoria Limited, care i-a aparţinut lui Plahotniuc, arăta, în 2013, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, o platformă de jurnalism de investigaţie, care primeşte finanţări şi granturi de la mai multe organizaţii străine.

O altă legătură între Plahotniuc şi OTIV Prime Holding B.V. a fost stabilită chiar de justiţia olandeză care, la sfîrşitul anului trecut, a pus sechestru pe bunuri în valoare de 70 de milioane de euro ale acestui trust. Decizia a venit într-un proces în care fraţii (Victor şi Viorel Ţopa nu sînt fraţi şi nici rude; nota noastră) Victor şi Viorel Ţopa îl acuză pe Plahotniuc că le-a preluat abuziv, printr-o serie de atacuri raider, pachetele de acţiuni pe care le deţineau în cadrul Victoriabank, Banca de Economii şi ASITO. În prezent, fraţii (…) Ţopa sînt fugiţi în Germania, după ce Victor a fost condamnat la 10 ani de închisoare într-un dosar de şantaj, despre care susţine că i-a fost înscenat de Plahotniuc.

În dosarul în care s-a dispus sechestrul asupra OTIV Prime Holding B.V. ar fi implicaţi şi Marian Lupu, preşedintele PDM, şi Andrian Candu, preşedintele Parlamentului de la Chişinău şi fin al lui Plahotniuc, a transmis trustul de presă Jurnal Trust Media din Moldova, deţinut de fraţii Ţopa. Andrian Candu ar fi semnat contractul privind transferul de proprietate în numele firmei OTIV Prime Holding B.V., în baza unei procuri. Iar un alt complice al lui Plahotniuc ar fi fost Marian Lupu, care ar fi asigurat girul politic al tranzacţiei. Lupu, la rîndul său fost preşedinte al parlamentului moldovean, a ameninţat că va acţiona trustul în judecată, catalogînd informaţiile drept „minciuni”.

Holdingul OTIV Prime Holding B.V. include acum alte cinci companii - OTIV Prime Services B.V., OTIV Prime Media, OTIV Prime Hospitality B.V., OTIV Prime Financial B.V. şi OTIV Prime Real Estate B.V. În Moldova, prima dintre companiile de sub umbrela holdingului olandez – OTIV Prime Services B.V. apare ca societate fondatoare a patru firme: Top Galeria (expoziţii), Axa Broker, Argus-Teh (montare a sistemelor automate de semnalizare şi stingere a incendiilor) şi Argus-S (servicii de pază şi protecţie). Argus-S este firma care-i asigură cei patru bodyguarzi care-l însoţesc pretutindeni pe Plahotniuc şi care lucrează pentru celelalte companii controlate de Plahotniuc, arată „Ziarul Naţional”.

Anul trecut, firma de pază a devenit obictul unei anchete a Procuraturii Generale din Moldova, fiind suspectată de contrabandă, crearea sau conducerea unei grupări criminale, precum şi încălcarea dreptului la viaţă privată. Firma ar fi ajuns chiar şi în vizorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (echivalentul din Moldova al SRI) pentru că ar fi organizat operaţiuni de filaj ilegale, precum şi că a interceptat convorbirile telefonice ale unor demnitari. Directorul firmei Argus-S este finul lui Plahotniuc, Dorin Damir. Administratorul societăţii este Valentin Mejinschi, fost ministru de Interne al Republicii Moldova şi fost director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţie, instituţie devenită între timp Centrul Naţional Anticorupţie (echivalentul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România).

Imperiul de presă

O altă companie din holdingul olandez, OTIV Prime Media B.V., figurează în registrele Camerei Înregistrării de Stat (echivalentul Registrului Comerţului de la noi) drept fondatoare mai multor dintre companiile care administrează trustul media controlat de Plahotniuc, arată „Ziarul Naţional”. Astfel, OTIV Prime Media B.V. a înfiinţat în Moldova firma Media Production SRL (fondatorul postului TV Canal 3, dar şi al mai multor emisiuni difuzate la „Prime TV”), Telefe M International SRL (fondatorul postului TV 2 Plus), Prime TV SRL (proprietarul posturilor Prime TV şi Prime FM), 24h SRL (fondatorul portalului de ştiri 24h.md). OTIV Prime Media B.V. este totodată şi fondatoarea agenţiilor de publicitate Angel-S (acelaşi nume l-a avut şi compania moldo-americană înfiinţată de Plahotniuc în anii 90) şi Casa Media, deţinătoarea drepturilor exclusive de vînzare a publicităţii de la posturile Prime TV, 2 Plus, Canal 3, Publika TV.

Hotelurile

Cea de-a treia firmă din holdingul olandez se ocupă de hotelurile cu care s-a lăudat Plahotniuc. OTIV Prime Hospitality B.V. este fondatoarea firmelor Codru Hospitality (care deţine hotelul Codru, de patru stele, din centrul Chişinăului), şi Nobil-Club – care deţine hotelul Nobil, ridicat pe terenul care aparţie firmei înfiinţate de sora lui Plahotniuc. Între timp, hotelul Codru – a cărui privatizare este considerată una dintre cele mai păguboase din Moldova – a trecut în proprietatea Finpar Invest. Tot această ramură a off-shore-ului olandez se ocupă şi de clubul Drive, despre care Plahotniuc a recunoscut că-i aparţine.

A patra companie din cadrul holdingului olandez se ocupă de afacerile din sectorul financiar-bancar. OTIV Prime Financial B.V. (redenumită în 2013 Generashon Financial B.V.) deţine acum pachetul de 26,75% de acţiuni în cadrul Victoriabank pe care îl deţinea anterior Plahotniuc. A cincea şi ultima ramură a holdingului olandez este OTIV Prime Real Estate B.V.. În Moldova, ea deţine acum Finpar Invest (firma care deţine blocul din Bulvardul Cantemir, fondată iniţial de sora lui Plahotniuc), societatea care i-a adus cele mai mari bătăi de cap lui Plahotniuc. În primul rînd, de Finpar Invest se leagă un uriaş scandal privind privatizarea insulelor de pe lacul din Parcul La Izvor din sectorul Buiucani al Chişinăului. Privatizarea acestora a fost catalogată drept „abuzivă” de primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, care a demarat mai multe procese în instanţă pentru a încerca să păstreze insulele în proprietatea Primăriei. Pînă la urmă, Primăria a fost obligată să cedeze proprietăţile către Finpar Invest.

Blocul familiei Plahotniuc

Firma Finpar Invest este legată şi de o altă afacere ascunsă a fostului prim-vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău. Finpar deţine trei locuinţe într-un bloc din capitala Moldovei în care, rînd pe rînd, s-a mutat aproape întreaga familie Plahotniuc. Mai exact, a scos la iveală o investigaţie realizată în 2013 de Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova, în blocul de pe strada Bulgară, Vladimir Plahotniuc şi soţia sa deţin două apartamente, cu au o suprafaţă totală de peste 1.250 de metri pătraţi. Demnitarul mai avea în posesie patru garaje şi un spaţiu de 80 de metri pătraţi la subsol.

Înainte de a deveni demnitar, Plahotniuc locuia în acelaşi bloc, însă într-un apartament de 52 de metri pătraţi, adică mai mic decît spaţiul oe care-l deţine acum la subsol. În acelaşi bloc locuiesc şi părinţii lui Plahotniuc, Gheorghe şi Zinovia, care au intrat în posesia unui apartament de 101,1 metri pătraţi printr-un contract de donaţie. Printre vecini se numără, de asemenea, fratele deputatului, Andrei Plahotniuc (care este proprietarul unui apartament de 90,2 metri pătraţi), şi surorile: Vera Morozan (apartament de 72,6 metri pătraţi), Tatiana Plahotniuc (apartament de 88,1 metri pătraţi) şi Luncaşu Elena (apartament de 55,9 metri pătraţi). Alte trei locuinţe din acelaşi bloc din centrul Capitalei aparţin întreprinderii cu capital străin Finpar Invest. Aceste apartamente au fost achiziţionate de companie în ultimii doi-trei ani, de cînd oligarhul s-a făcut politician, nota Centrul de Investigaţii Jurnalistice.

Plahotniuc, filat la vila ascunsă din Franţa

O altă discrepanţă majoră între ceea ce declară Plahotniuc că deţine şi adevărata sa avere a ieşit la iveală în septembrie 2014, cînd Rise Moldova a publicat o serie de fotografii realizate în timpul unui filaj asupra lui Plahotniuc, la vila sa din Sciez, Franţa. Imaginile l-au surprins pe Plahotniuc la vilă, face cumpărături, dar şi în compania unor oameni de afaceri. Printre persoanele surprinse în compania milionarului moldovean se numără Doina Popa, prezentatoare la Prime TV, Irina Ulianovschi, fiica fostului preşedinte de la Curtea de Apel Comrat (Gheorghe Ulianovschi), Adrian Candu (preşedintele Parlamentului de la Chişinău, fost ministru al Economiei şi fin al lui Plahotniuc) şi omul de afaceri Iurii Luncaşu.

Avionul privat

Avionul atribuit lui Plahotniuc – şi care a fost folosit de mai multe ori de fostul preşedinte Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, pentru deplasări în străinătate –, aparţine, în acte, companiei Nobil Air, fondată de Air Clasica, societate ce aparţine, la rîndul său, off-shore-ului brtanic Western Alliance LLP.

Cine zboară cu Nobil Air

Pe lîngă Voronin, şi Marian Lupu, liderul partidului din care face parte Plahotniuc, a zburat cu Nobil Air. Aceste deplasări ale demnitarilor au fost, evident, plătite de stat, care a achitat sute de milioane de lei companiilor Nobil Air şi Air Clasica, scrie „Ziarul Naţional”. Nobil Air este compania pe care o preferă şi preşedintele Kîrgîzstanului atunci cînd merge la Vladimir Putin cu escală la Vladimir Plahotniuc. Mai mult, avionul care l-a adus pe Almazbek Atambaiev, preşedintele kîrgîz, în Moldova şi apoi l-a dus mai departe, la Sankt Petersburg, este acelaşi cu care a fugit din Moldova controversatul om de afaceri Ilan Shor, a dezvăluit portalul Independent.md.

Ilan Shor este considerat, alături de Vladimir Plahotniuc şi Vlad Filat, responsabil pentru scurgerea unui miliard de euro din sistemul bancar moldovenesc în Rusia, la sfîrşitul anului trecut. Portalul Independent.md scrie că „Nobil Air este o companie înfiinţată încă în 2003 de către oligarhul Vladimir Plahotniuc”. Nobil Air a primit, în perioada 2013-2014, mai multe credite de la Banca Socială din Republica Moldova, una dintre instituţiile din care „au dispărut” banii către Rusia. Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, care a cîştigat alegerile parlamentare din noiembrie, a publicat pe blogul său personal un document al Băncii Sociale, care demonstrează că Nobil Air a primit cel puţin patru împrumuturi de la bancă în ultimii doi ani.

Filiera Shor

O anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice a arătat că Nobil Air a fost controlată de Vladimir Plahotniuc tot prin sora sa, Vera Morozan. Luna trecută însă, înainte de a fugi în Turcia, Ilan Shor a confirmat faptul că el este proprietarul Nobil Air, negînd însă că ar fi prieten sau partener de afaceri cu Plahotniuc.

Miliardul dispărut de la Banca de Economii

Toate informaţiile strînse pînă acum despre „jaful secolului”, inclusiv un raport realizat de o firmă americană de audit, îl indică pe miliardarul Ilan Shor drept principalul arhitect al schemei prin care au fost golite vistieriile a trei bănci – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. După ce companii controlate de Shor au cumpărat pachete majoritare de acţiuni în cadrul acestor trei bănci, instituţiile de creditare au acordat împrumuturi uriaşe unor companii dubioase, cu acţionariat din zona offshore. După ce banii au fost plimbaţi, prin conturi letone, către alte societăţi off-shore, înregistrate în Marea Britanie şi Hong Kong – societăţi înfiinţate de alte companii offshore cu doar cîteva luni înainte, ei ar fi ajuns, pînă la urmă, în contul unor firme din Rusia, unde se bănuieşte că s-ar afla şi adevăraţii beneficiari ai tunului.

Băncile letone folosite pentru această operaţiune sînt implicate şi într-o uriaşă schemă de spălare de bani, prin care oameni de afaceri din Rusia - printre care şi Igor Putin, vărul lui Vladimir Putin - ar fi trimis în Europa 20 de miliarde de dolari. Toată populaţia Republicii Moldova a fost afectată de „jaful secolului”, în primul rînd prin deprecierea abruptă a leului moldovenesc în raport cu toate valutele. Schema a ieşit la iveală cu doar cîteva zile înainte de alegerile parlamentare de peste Prut, din noiembrie 2014. Anchetele ulterioare au scos la iveală o sumedenie de legături între Plahotniuc şi „jaful secolului”, iar faptul că între Shor şi Plahotniuc există legături de business a fost deja dezvăluit în mai multe anchete.

O investigaţie publicată în mai de Business New Europe, bazată pe raportul întocmit de compania de audit Kroll asupra devalizării celor trei bănci, dar şi pe documente furnizate de o instanţă londoneză, arată că mai multe firme-paravan înregistrate în Scoţia au fost implicate în devalizarea băncilor moldoveneşti, la sfîrşitul anului trecut. Aceleaşi societăţi din Scoţia au fost folosite în trecut de oligarhul Vladimir Plahotniuc în operaţiuni de tip „atacuri raider”. Investigaţia arată că trei firme-paravan folosite pentru „sifonarea” cel mai probabil către Rusia a unui miliard de dolari din trei bănci moldoveneşti, în noiembrie 2014, au fost folosite în trecut de Vladimir Plahotniuc, cel mai bogat moldovean şi fost prim-vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău, în operaţiuni de preluare ilegală a unor active şi companii, cunoscute drept „atacuri raider”.

Trei dintre cele opt firme scoţiene numite în raportul realizat de compania de audit Kroll privind devalizarea băncilor moldoveneşti au legături cu Plahotniuc. Cazul a ajuns în faţa judecătorilor britanici după ce unii dintre păgubiţii lui Plahotniuc, care-l acuză că i-a deposedat prin atacuri raider, l-au acţionat în instanţă în Londra, avînd în vedere că mai multe societăţi implicate în aceste scheme sînt off-shore-uri înfiinţate în Marea Britanie. Adresele pe care sînt înregistrate aceste firme de care se leagă numele Vladimir Plahotniuc sînt implicate şi în uriaşa schemă de spălare de bani denumită „Laundromatul rusesc”.

Pe lîngă „jaful secolului”, Plahotniuc şi Shor mai sînt legaţi prin compania aeriană Nobil Air, înfiinţată încă în 2003 de Plahotniuc şi controlată acum de Shor. Nobil Air a primit, în perioada 2013-2014, mai multe credite de la Banca Socială din Republica Moldova, una dintre instituţiile din care „au dispărut” banii către Rusia. O anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice a arătat că Nobil Air a fost controlată de Vladimir Plahotniuc prin sora sa, Vera Morozan. Luna trecută însă, înainte de a fugi în Turcia, Ilan Shor a confirmat faptul că el este proprietarul Nobil Air.

Comisia Naţională de Integritate nu-l poate atinge pe Plahotniuc

Singura anchetă demarată de CNI asupra averii lui Plahotniuc s-a desfăşurat la solicitarea oligarhului, care a vrut astfel să arate că nu s-a îmbogăţit de cînd a intrat în politică. Concluzia: Plahotniuc şi-a declarat toate proprietăţile. Din 1 noiembrie şi pînă la mijlocul lunii decembrie 2013, CNI a trimis zeci de demersuri către „Cadastru”, „Camera Înregistrării de Stat”, „Registru”, bănci, Inspectoratul Fiscal pentru ca în cele din urmă să stabilească că „nu există divergenţe între declaraţia de avere pentru anul 2012 şi informaţiile primite de la aceste instituţii”, arată moldovacurata.md. Totuşi, se menţionează în actul de constatare Comisia a verificat doar posibile încălcări ale regimului juridic al declaraţiei de avere pentru anul 2012, nefiind în drept să verifice şi declaraţiile de avere depuse de politician în anii precedenţi. N-a fost singura decizie favorabilă lui Plahotniuc dată de CNI, de unde instituţiile anticorupţie şi-au căpătat şi denumirea de „bîtă a lui Plahotniuc”. Deşi mai mulţi parlamentari şi politicieni au sesizat instituţia pentru integritate după ce Rise Project a publicat fotografiile cu Plahotniuc la vila din Franţa, CNI a anunţat că nu demarează o anchetă pentru că nu există documente şi dovezi clare care să-l lege pe Plahotniuc de proprietăţile nedeclarate.