China și-a manifestat disponibilitatea de a contribui la reconcilierea între palestinieni
China a indicat, Marţi, că este dispusă să faciliteze "reconcilierea" între cele două principale mişcări palestiniene rivale, Fatah şi Hamas, după informaţii despre o viitoare reuniune la Beijing, scrie AFP.
Fatah, mişcare fondată de liderul istoric palestinian Yasser Arafat, şi rivalul său Hamas, aflat în război în Fîşia Gaza împotriva Israelului, urmează să se întîlnească separat cu responsabili chinezi la Beijing, pe 20 şi 21 Iulie, potrivit Fatah.
Marţi mai devreme, mişcarea islamistă Hamas a confirmat că va participa la discuţii la Beijing, în weekend, în cadrul unei "reuniuni lărgite incluzînd diferitele facţiuni palestiniene".
"Mişcarea a răspuns cu un spirit pozitiv şi responsabilitate naţională", a declarat Husam Badran, membru al biroului politic al Hamas, într-un comunicat.
El a adăugat că Hamas "este dornic să realizeze o unitate naţională demnă de poporul nostru palestinian, (...) în special în lumina bătăliei din Potopul Al-Aqsa", denumirea dată de grup atacului său din 7 Octombrie în Israel care a declanşat războiul din Fîşia Gaza.
Întrebat Marţi, un purtător de cuvînt al diplomaţiei chineze, Lin Jian, nu a confirmat oficial organizarea unei întîlniri la Beijing, dar a subliniat că China va publica "informaţii în timp util".
"China sprijină toate părţile palestiniene cu scopul de a se ajunge la reconciliere şi unitate prin dialog şi negociere", a subliniat Lin, adăugînd că Beijingul este "dispus" să "creeze oportunităţi" pentru a se atinge acest obiectiv.
Cele doua mişcări sunt ireconciliabile de la lovitura în forţă a Hamas care a expulzat Autoritatea Palestiniană din Fîşia Gaza în Iunie 2007, după mai bine de un an de criză politică şi violenţe în urma alegerilor legislative.
Dar războiul dus de Israel în Fîşia Gaza împotriva Hamas a relansat apelurile la discuţii.
Fatah şi Hamas au fost deja primite la Beijing la sfîrşitul lui Aprilie.
Diplomaţia chineză a apreciat, atunci, că schimburile de opinii au fost încurajatoare şi s-a arătat disponibilă să depună eforturi pentru "reconcilierea intra-palestiniană".
Beijingul şi-a consolidat în ultimii ani relaţiile comerciale şi diplomatice cu Orientul Mijlociu, în parte tradiţional sub influenţa americană.
China a supervizat şi facilitat astfel spectaculoasa apropiere diplomatică de anul trecut dintre două mari puteri regionale, Iranul şi Arabia Saudită.
Gigantul asiatic, care susţine de mult timp cauza palestiniană, păstrează, de asemenea, relaţii bune cu Israelul.