CERCETĂTORUL ”RECIDIVIST” TODUR ANGHELI

Autor: Mihai CONŢIU

Todur Angheli, jurnalist, traducător, poet, istoric literar, fost deputat şi ambasador al RM în Turcia, Egipt şi Kuwit, este o personalitate unică, prin excelenţă, în ţara noastră. Prin activitatea sa publicistică şi literară, transpusă şi în semnarea a 18 cărţi, Angheli reuşeşte să facă desuetă „activitatea” unor anumite grupări politice şi intelectuale din RM şi, mai departe, veţi înţelege despre ce este vorba..

Pe data de 22 Mai, domnia sa şi-a lansat, în incinta Bibliotecii Naţionale din Chişinău, ultima apariţie editorială. Este vorba despre primul Dicţionar român-găgăuz conceput apărut vreodată de sub tipar; o lucrare de pionierat care cuprinde 20.000 de cuvinte şi 16.000 de sinonime. Oarecum, cercetătorul Todur Angheli „recidivează”, fiind suficient să amintim ultimele sale lansări editoriale – volumul de antologie poetică român-găgăuz „Stele căzute din cer” din 2010, „Ghid de conversaţie român-găgăuz” şi cursul (pentru etnicii găgăuzi) „Învăţăm limba română”, ambele editate în 2012. Printre altele, Todur Angheli mai este şi autorul lucrărilor „Pagini de istorie a Imperiului Otoman” sau monografia „Turcia Republicană. Suleyman Demirel”.

Prin activitatea sa ştiinţifică, grefată pe realităţile concrete din RM, afirmăm cu certitudine că Todur Angheli este cetăţeanul absolut şi model al acestei ţări. Coexistenţa interetnică solidară şi pacea socială par a fi dictoanele sau crezul vieţii sale. Deşi este un iscusit politician, Todur Angheli a preferat aplicarea unei căi diplomatice întru izbutirea dezideratelor sale pacifiste.

În fond, ce face, în tăcere, Todur Angheli, în timp ce batalioane întregi de politruci luptă pentru limba română, pentru învăţarea ei doar de la tribune şi acuză imaginari inamici ai „luptei lor”? Angheli, aidoma unui iluminist autentic, oferă etnicilor găgăuzi exact ceea ce politicienii nu s-au gîndit niciodată să le dea – cărţi didactice de învăţare a limbii române! Autorul este primul din istoria RM care şi-a dedicat munca unui program ştiinţific laborios şi susţinut în acest domeniu. Politicienii se vor evapora în uitarea generaţiilor viitoare, dar lucrările lui Angheli vor rămîne ca un prim reper şi îndreptar pentru conaţionalii noştri găgăuzi.

Cu cît observăm mai cu atenţie demersurile ştiinţifice ale lui Angheli, cu atît mai ridicole, cinice şi insultătoare ni se par acţiunile destabilizatoare şi electorale ale unor politicieni şi intelectuali în favoare drepturilor limbii române, iar asta numai pentru ei, nu şi pentru ceilalţi locuitori ai acestei ţări, care au nevoie, în primul rînd, de manuale didactice, nu de manifestaţii agramate!

Demn de reţinut este faptul că Todur Angheli, şi-a asumat libertatea editorială de a elabora lucrări bilingve româno-găgăuze, eludînd cu delicateţe erudită folosirea glotonimului de „limbă moldovenească”, iar asta probabil că din simplul motiv că domnia sa a apelat la monografii lingvistice româneşti.

Todur Angheli este, cu adevărat, Omul Republicii! Todur Angheli este, cu adevărat, Ordinul şi Ordinea Republicii Moldova! 

P.s. În seara zilei lansării de către Todur Angheli a laboriosului, impresionantului „Dicţionar român-găgăuz”, am văzut, la „Pro Tv”, un dezgustător şi diversionist reportaj despre acest eveniment. Astfel, reporterii acestui post, total lipsiţi de delicateţe şi realism, dar agresivi şi obtuzi ca şi unii politicieni, au difuzat imagini şi comentarii de pe poziţiile unor naţionalişti radicali de cea mai revoltătoare speţă.

Prin urmare, ei au manipulat telespectatorii spre ideea că la această lansare de carte s-a vorbit exclusiv în limba rusă, că s-ar fi atentat la nu mai ştiu ce valori naţionale istorice româneşti şi alte gugumănii. Dar eu am fost acolo, oameni buni!

La acea prezentare de carte, pe lîngă politicienii locali, au mai fost diplomaţi şi alte personalităţi care nu cunoşteau limba română. Ca totul să decurgă firesc, lansarea cărţii a fost moderată de doi prezentatori – unul de limbă română, iar altul de limbă rusă. Discursurile au fost rostite, succesiv, în ambele limbi, inclusiv de către autor.

Reaua credinţă, orbire, obtuzitatea sau îndoctrinarea românească naţional-radicală nu cunosc margini. În fond, Todur Angheli le-a oferit adepţilor românismului un prilej de jubilaţie, nu unul de terfelire a muncii sale de patru ani, căci atît timp şi-a dedicat din viaţă întocmirii acestui dicţionar! Prin această lucrare, aşa cum s-a şi spus, în limba română, la lansare, s-a dorit ca tinerii găgăuzi să nu mai înveţe limba română prin intermediul celei ruse, ci direct, din limba lor maternă!

M.C.

01.12.24 - 15:12
01.12.24 - 15:11
01.12.24 - 15:09
01.12.24 - 15:08
02.12.24 - 14:59
04.12.24 - 00:36
05.12.24 - 00:24
06.12.24 - 16:26
03.12.24 - 01:00
05.12.24 - 15:13
05.12.24 - 15:15
03.12.24 - 00:51
06.12.24 - 16:24
04.12.24 - 00:32
02.12.24 - 15:12