CELE MAI NASTRUSNICE DISTINCTII MONDIALE

Premiile Ig Nobel

Începînd din 1991, în fiecare toamnă, se acordă Premiile Ig Nobel, un fel de parodie a Premiilor Nobel, dedicate celor mai neobişnuite cercetări ştiinţifice. Organizatorii, editorii revistei „Annals of Improbable Research“, au declarat că scopul acestor distincţii nu este de a ironiza ştiinţa, ci de „a onora realizările care mai întîi îi fac pe oameni să rîdă, apoi să se gîndească“. Iată care sînt printre cele mai tari premii Ig Nobel acordate pînă acum:

1992: Medicină – Pentru studiul “Elucidarea componentelor chimice responsabile pentru mirosul neplăcut al picioarelor”, mai ales pentru concluzia acestuia: “Celor care cred că le put picioarele chiar le put, iar celor care cred că nu le put picioarele chiar nu le put”.

1993: Literatură – Pentru cei 977 de autori ai unui studiu medical care avea de o sută ori mai puţine pagini decît numărul autorilor.

Matematică – Pentru calcularea cu precizie de 710.609.175.188.282.000 la 1 a posibilităţii ca Mihail Gorbaciov să fie Anticristul.

Medicină – Pentru cercetarea intitulată “Managementul acut al penisului prins în fermoar”.

Psihologie – Pentru studiul care spune că oamenii care cred că au fost răpiţi de extratereştri probabil au fost, dar mai ales pentru concluzia “obiectivul răpirii este producţia de copii”.

1994 Matematică – Pentru estimarea Bisericii Baptiste din Sudul Statului Alabama a numărului de cetăţeni din respectivul stat care vor ajunge în iad.

1995 Psihologie – Pentru metoda care a permis antrenarea porumbeilor în a face diferenţa între picturile lui Picasso şi cele ale lui Monet.

Sănătate publică – Pentru studiul exhaustiv “Impactul lenjeriei de corp ude asupra reacţiilor termoregulatoare şi a confortului termal pe vreme rece”.

1996 Fizică – Pentru studierea Legii lui Murphy şi mai ales pentru demonstrarea faptului că o felie de pîine unsă cu unt cade deseori pe partea unsă.

Sănătate publică – Pentru raportul medical “Transmiterea gonoreei prin intermediul unei păpuşi gonflabile”.

1997: Entomologie – Pentru cartea intitulată “Gogoloiul de pe maşina ta”, cu ajutorul căreia se identifică gîzele strivite de pe geamurile unui automobil.

1998: Biologie – Pentru experimentul prin care un savant le-a dat scoicilor Prozac.

Literatură – Pentru raportul intitulat “Flatularea ca metodă de apărare împotriva groazei de nedescris”.

Medicină – Pentru experimentul care a dus la raportul intitulat “Omul care s-a înţepat la deget şi a mirosit a putreziciune timp de 5 ani”.

Siguranţă – Pentru dezvoltarea şi testarea personală a unei armuri rezistente la atacurile urşilor grizzly.

Statistică – Pentru raportul intitulat „Relaţia dintre înălţime, lungimea penisului şi mărimea labei piciorului”.

1999: Chimie – Pentru S-Check, un spray care, pulverizat pe lenjeria de corp a soţilor, le permite doamnelor să afle dacă respectivii le-au fost sau nu fideli.

Sănătate – Pentru dispozitivul care le ajută pe femei să nască: cea în cauză fiind fixată pe o masă care se roteşte cu o viteză foarte mare.

Pace – Pentru Blaster, un dispozitiv antifurt montat pe automobile, adică un aruncător de flăcări care intră în funcţiune în cazul încercării de spargere.

2000: Computere – Pentru PawSense, un software care detectează cînd o pisică merge pe tastatura calculatorului.

2001: Astrofizică – Pentru descoperirea faptului că găurile negre îndeplinesc toate condiţiile tehnice pentru a fi iadul descris în Biblie.

Biologie – Pentru Under-Ease, un set de lenjerie de corp cu filtru înlocuibil de cărbune ce înlătură mirosurile neplăcute de gaze.

Economie – Pentru un studiu a cărui concluzie este că oamenii găsesc o metodă de a-şi amîna moartea, dacă asta înseamnă că ar putea beneficia de taxe de moştenire reduse.

Medicină – Pentru raportul intitulat “Accidente cauzate de căderea nucilor de cocos”.

Sănătate publică – Pentru descoperirea medicală conform căreia scobitul în nas este o activitate des întîlnită în rîndul adolescenţilor.

Tehnologie – Pentru patentarea roţii, un “dispozitiv circular pentru facilitarea transportului”, dar şi pentru Oficiul de Patente din Australia, care l-a acceptat.

2002: Cercetare interdisciplinară – Pentru studiul legat de acumularea de mici reziduuri în buricul uman: cui i se întîmplă, cînd, cît de mult, ce culori au reziduurile.

Matematică – Pentru raportul analitic “Estimarea ariei suprafeţei corporale a elefanţilor indieni”.

Medicină – Pentru studiul intitulat “Asimetria scrotală a bărbaţilor în sculptura antică”.