CEC, RECENSAMINTUL SI VIITORUL SEF AL STATULUI

Preşedinte al RM nu va fi cel votat majoritar şi real, ci unul „desemnat convenabil”, din umbră

Autor: Mihai CONŢIU

Ieri, viitorul preşedinte cinstit şi patriot al Republicii Moldova a împlinit frumoasa şi promiţătoare vîrstă de un an, prilej cu care a fost şi înţărcat. Dat fiind viitorul care-l aşteaptă, părinţii ne-au declarat că la baza deciziei de a-l înţărca pe viitorul preşedinte al ţării la un an şi nu la şase luni, aşa cum se mai obişnuieşte, au stat o serie de raţionamente dintre cele mai responsabile şi patriotice. În primul rînd, a fost luată în consideraţie viitoarea lui misiune sacră pe acest sfînt pămînt adjudecat de moldovenii actuali de la Ştefan cel Mare în lipsa unui testament.

Bătrînul şi măreţul voievod, luat cu treburile casnice, războaiele, construirea de biserici şi mănăstiri şi chinuit de guta care nu-i tot dădea pace, a tot amînat întocmirea unui testament. În lipsa unui asemenea hrisov, acum oricine îşi poate revendica descendenţa din Ştefan cel Mare, motiv pentru care moldoveanul nu mai ştie ce-i aia pace.

Mai apoi, părinţii viitorului preşedinte cinstit şi patriot al RM i-au amînat momentul înţărcării şi pentru a-l face să se sature de mic de supt, de la sînul matern, pentru ca, la maturitate, să nu-i fie transmisă, în subconştient, o poftă nesăbuită de a suge sîngele poporului moldovenesc, aşa cum o fac guvernanţii noştri contemporani. „Gata cu suptul! Nimeni nu mai trebuie să-l sugă pe moldoveanul sleit de vlagă!”, au decretat, cu patriotism înflăcărat, părinţii viitorului Izbăvitor al Moldovei.

Au mai fost cîteva argumente, dar nu le putem destăinui deoarece sînt secrete de stat. La fel şi numele viitorului preşedinte cinstit şi patriot al RM, care va fi crescut şi educat în cîteva locaţii monahale, pedagogice şi lumeşti la fel de strict secrete. Aşadar, întreaga suflare moldovenească trebuie să respire uşurată, căci peste exact 39 de ani RM se va transforma într-un paradis (fiscal), într-un Rai din care moldoveanului îi va fi teamă să meargă şi la WC, ca să nu-l piardă sau să i-l fure cineva de sub nas, cu preşedinte cu tot! Raiul, nu WC-ul!

Un Preşedinte pentru neliniştea noastră

Înseamnă că nu am învăţat nimic din tristele experienţe de pînă acum dacă ne-am imagina, fie şi pentru o clipă, că viitorul preşedinte al RM, de după scrutinul din Toamna aceasta (dacă va avea loc totuşi!), va fi candidatul care va cîştiga cinstit, în mod real şi prin vot transparent alegerile. Nici pomeneală! Viitorul preşedinte „va fi desemnat” să cîştige alegerile din Toamnă printr-o „alegere” făcută anterior scrutinului. Cel desemnat de actuala coaliţie majoritară de guvernămînt „va cîştiga alegerile” cam la fel cum a făcut-o şi Dorin Chirtoacă atunci cînd „şi-a procurat” cel de-al treilea mandat de primar. În cazul lui Chirtoacă, ŞI „ajutorul românesc” a fost decisiv, „ajutor” de care va beneficia şi „viitorul preşedinte desemnat să cîştige”. Nu a zis Ghimpu că nu Dodon va fi cîştigător al postului de preşedinte? Ştie deja ceva!

Desemnarea candidatului coaliţiei majoritare de guvernămînt va zăbovi cît se poate de mult peste timpul firesc de anunţare a numelui aceluia. Va fi un fel de Timofti şi ca în cazul desemnării lui Timofti! În mod normal, moldovenii ar trebui să-i cunoască din timp pe cei care vor să-i cîrmuiască, dar li se refuză acest drept tocmai spre a orbecăi şi mai mult în ceaţă şi a se face mai „credibilă anunţarea cîştigării libere şi democrate a alegerilor de către X-ul guvernamental”.

Singurul care a respectat regula jocului a fost Igor Dodon, despre care toată lumea ştie că va fi candidatul PSRM. Pe segmentele de Dreapta sau Centru-dreapta, deşi s-a anunţat că se doreşte un candidat unic, pluteşte încă ceaţa. Probabil că fiecare lider de acolo se vede preşedinte! Probabil că nu se doreşte desemnarea unui candidat tînăr, puternic, charismatic şi vizionar, unul necompromis, cu studii occidentale şi cu un discurs european onest şi pragmatic! Dacă Renato Usatîi nu se va înhăma la susţinerea electorală a „candidatului guvernamental desemnat”, cu toată charisma lui, îi va fi aproape imposibil să contribuie la înfrîngerea maşinăriei de vot a Puterii, indiferent pe cine va susţine.

Cei care vor număra voturile, nu vor mai avea nevoie să muncească toată viaţa

Dincolo de orice posibil sprijin extern, la „victoria candidatului desemnat” vor contribui decisiv Comisia Electorală Centrală (CEC) şi Biroul Naţional de Statistică (BNS).

Chestiunea CEC. După cum vedem, Parlamentul tot tergiversează desemnarea noii componenţe a CEC. La ultima şedinţă la care a fost abordată chestiunea în cauză, Parlamentul a amînat iarăşi această desemnare. Tărăgănările acestea sînt motivate prin aceea că unii membrii desemnaţi în viitoarea componenţă a CEC se află în anumite conflicte de interese, incompatibilităţi etc. În plus, în presă a răzbătut informaţia că se doreşte păstrarea în componenţa CEC a „credinciosului” Iurie Ciocan, inclusiv în calitatea de preşedinte al acestei instituţii extrem de… sensibilă. Înţelegem că ar urma să aflăm ce fracţiune parlamentară „va primi sarcina” ca să-l propună pe Ciocan drept candidat la funcţia de preşedinte.

Cu Iurie Ciocan preşedinte la CEC sau chiar „membru influent”, soarta contracandidaţilor celui „desemnat de Putere” va fi la fel ca cea a lui Dodon din confruntarea cu Chirtoacă. Oricare din ei ar putea să cîştige, numai că nu au şi puterea de a număra voturile cu precizia cu care o poate face Ciocan.

Prin urmare, există două variante: a) tergiversarea desemnării noii componențe a CEC pînă după alegeri şi, deci, păstrarea interimatului legal al actualei echipe „credincioase şi cu experienţă în numărarea voturilor”; b) votarea unei noi componenţe, cu sau fără Ciocan în funcţia de preşedinte.

În primul caz, se ştie că victoria „candidatului desemnat” este asigurată, dar şi în cea de-a doua variantă. Pentru că puterea actuală are o Putere colosală şi nu este atît de naivă încît să nu-şi ia toate măsurile spre a-şi păstra această Putere pînă-n ultima clipă. Prin urmare, am putea fi consideraţi retardaţi dacă nu am înţelege că absolut toţi cei care vor fi nou-numiţi în componenţa CEC nu vor număra voturile în favoarea lui Dodon, dar şi a celorlalţi care-şi vor anunţa contracandidatura împotriva celui „desemnat”. Cînd vorbim despre numărătoarea voturilor, ne gîndim la procesul corect.

După alegerile din Toamnă, care sînt vitale pentru absolut toţi, mai cu seamă pentru Putere, cei care vor număra voturile, vor mai avea nevoie să muncească tot restul vieţii lor? Poate din plictiseală, nu şi din lipsuri!

Chestiunea BNS. Sînt peste doi ani de cînd BNS nu face public rezultatul recensămîntului din 2014, iar această amînare ascunde, fireşte, şi „tehnici electorale” de rezervă. Deja toată lumea ştie că recensămîntul a fost unul incorect, că nu au fost recenzaţi absolut toţi cetăţenii aflaţi pe teritoriul RM etc. Aşadar, nimeni nu ştie cu precizie cîţi cetăţeni are această ţară. Dar cîţi au murit, s-au născut şi au fugit din ţară în acest răstimp? Probabil că o RM pustiită (dispar cîte 20 de sate pe an!) ar trebui să jubileze dacă află că mai are măcar peste un milion şi jumătate de moldoveni cu drept de vot. În ţară!

Oricum, atunci cînd vor fi întocmite listele cu cei cu drept de vot, vom afla şi noi la cîţi moldoveni le-a dat acest privilegiul Puterea! Viii, morţii şi fantomele unora care nici nu au existat vreodată vor vota de-a valma!

Că… cam asta-i chestiunea cu BNS, cu CEC, cu „candidatul cîştigător desemnat”, dar măcar există speranţa viitorului preşedinte cinstit şi patriot al RM de peste 39 de ani!

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31