CE SE FACE LA GUVERN

Pavel Filip: Să plătim după merite învățătorii

 

Prim-ministrul Pavel Filip a început ședința de astăzi a Cabinetului de miniștri cu un mesaj de felicitare pentru cei care activează în domeniul învățămîntului, în ajunul Zilei Educației, care este marcată anual la 5 octombrie.

„Le urez mult succes în activitatea lor didactică,împliniri, multă sănătate”, a spus Pavel Filip.

Totodată, șeful Executivului a remarcat că problemele existente în sectorreprezintă o provocare pentru Guvern și trebuie găsite soluții pentru depășirea acestora. În context, Pavel Filip s-a referit la necesitatea majorării salariilor angajaților din domeniul educației, care trebuie să se producă nu doar în urma discuțiilor tensionate cu sindicatele.

„Vreau să construim în așa mod reformele ca, pe de o parte, să știm că avem un sistem educațional performant, fără de care nici nu ne putem închipui viitorul Republicii Moldova. Pe de altă parte, să înaintăm pe reforme în așa mod încît să avem capacitatea financiară să plătim după merite învățătorii”, a conchisPrim-ministrul.

 

Regulamentul de organizare și funcționare a Corpului de Control al Prim-ministrului

Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi Regulamentul de organizare şi funcţionare a Corpului de Control al Prim-ministrului, fiind stabilit efectivul-limită al acestuia în număr de 8 unități de personal, parte a efectivului-limită a Cancelariei de Stat.

Documentul reglementează misiunea, funcțiile, atribuțiile, modul de organizare, competența și statutul juridic al personalului angajat în cadrul entităţii. Conform Regulamentului, Corpul de Control al Prim-ministrului este o structură fără personalitate juridică, fiind constituit din consilieri ai Premierului. Această entitate va fi condusă de un șef numit în funcțieprin decizie a Prim-ministrului. Totodată, consilierii din cadrul Corpului de Control al Prim-ministrului vor avea statut de personal din cabinetul persoanelor cu funcții de demnitate publică şi vor exercita funcţiile de monitorizare, de evaluare, de control şi de eficientizare a actului de guvernare.

Instituirea Corpului de Control al Prim-ministrului este unul dintre elementele noi prevăzute în Legea cu privire la Guvern, intrată în vigoare la data de 19 iulie 2017.

Entitatea a fost creată pentru a contribui la îmbunătățirea procesului de luare, de către Prim-ministru, a deciziilor necesare asigurării activității eficiente a autorităților/instituțiilor subordonate Guvernului.

 

A fost aprobat Concepția pentru restructurarea sectorului feroviar

Executivul a aprobat astăzi Concepția pentru restructurarea sectorului feroviar și a Î.S. „Calea Ferată din Moldova pentru anii 2018-2021”, elaborat la inițiativa Premierului Pavel Filip și a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Documentul vine să asigure modernizarea infrastructurii feroviare și dezvoltarea acesteia în vederea asigurării sustenabilității financiare și sporirii atractivității Căii Ferate pentru transportatorii naţionali şi internaţionali.

Concepția conține analiza situației actuale a sectorului feroviar, problemele existente în domeniu și instrumentele de soluționare a acestora, în vederea creării unui sector feroviar funcțional și eficient, în conformitate cu legislația UE. În acest sens, este prevăzută inițierea reorganizării prin separare a Î.S. „Calea Ferată din Moldova” (CFM) în trei societăți pe acțiuni independente pentru infrastructură, călători și marfuri.

Împărțirea activităților CFM în trei sectoare, care vor exercita activitatea pe piața transporturilor în mod autonom,va permite separarea strictă a sarcinilor,garantarea independenței societăților și orientarea acestora spre competitivitate în afaceri.

Totodată, printre obiectivele concepției se numără crearea Agenției Feroviare, a Autorității de Investigare a Accidentelor, precum și deschiderea pieței feroviare din Republica Moldova pentru actori privați și atragerea noilor operatori feroviari.

 

Regulamentul privind accesul la piața serviciilor furnizate utilizatorilor de aeroporturi

Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței de astăzi Regulamentul privind accesul la piața serviciilorfurnizate utilizatorilor de aeroporturi în aeroporturile din Republica Moldova. Documentul prevede accesul liber pe piață a prestatorilor de servicii din domeniu și asigură utilizarea eficientă a infrastructurii transportului aerian.

Deschiderea accesului la piața serviciilor de handling la sol va permite reducerea costurilor de exploatare, dar și îmbunătățirea calității serviciilor prestate beneficiarilor de serviciiavia.

Pentru a putea activa pe aeroporturile din țara noastră, prestatorii trebuie să fie rezidenți ai Republicii Moldova și să dețină un certificat de întreprindere de deservire la sol. Totodată, operatorii aerieni vor avea libertatea de a-și asigura serviciile de handling pe cont propriu.

Noile reglementări se vor aplica pentru aeroporturile ale căror trafic anual este de cel puțin două milioane de pasageri sau 50 000 de tone de marfă.

În categoria serviciilor de handling se includ cele de administrare și supraveghere la sol, asistența pasagerilor, gestionarea bagajelor, mărfurilor și a corespondenței, pregătirea aeronavei pentru decolare și aterizare, precum și asistența acordată pe suprafața de mișcare a navei.

Măsura este prevăzută în Planul național de armonizare a legislației asumat de țara noastră prin semnarea Acordului privind spațiul aerian comun dintre Republica Moldova și statele membre ale Uniunii Europene.

 

Măsuri pentru a elimina cazurile de abuzuri sexuale asupra minorilor

Premierul Pavel Filip a atras atenţia, în debutul şedinţei Executivului, la tema abuzurilor sexuale asupra minorilor, subiect discutat astăzi în cadrul ședinței Comisiei de profil din Parlament. În special, Prim-ministrul s-a referit la titlurile de ştiri apărute în mass-media, precum că în ultima jumătate de an, în şcolile din țară au fost abuzaţi sexual circa 25 de copii, ceea ce nu corespunde adevărului.

În context, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a declarat că unele surse mass-media au interpretat eronat discuţiile din cadrul Comisiei de profil din Parlament, specificînd că această cifră reprezintă o medie de cazuri suspecte care s-au produs în familie, comunitate sau școală, în ultimele şase luni ale acestui an. Totodată, Monica Babuc a remarcat căsituațiile de abuzuri sexuale asupra minorilor sînt monitorizate prin intermediul mecanismului din care fac parte Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Ministerul Sănătăţii, Protecţiei Sociale şi Familiei, precum şi Ministerul Afacerilor Interne și despre situația creată se va comunica în cadrul unui de briefing comun al instituțiilor responsabile.

În concluzie, Premierul Pavel Filip a solicitat ministerelor de resort să clarifice situaţia şi să comunice despre măsurile întrerinse: „Este o problemă și este o problemă mare, de aceea, de comun acord și cu alte instituții responsabile trebuie să facem tot posibilul pentru a elimina acest fenomen în general”.

Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului RM

01.02.25 - 12:17
01.02.25 - 12:25
01.02.25 - 12:18
01.02.25 - 12:22
01.02.25 - 12:26
03.02.25 - 12:56
03.02.25 - 12:54
03.02.25 - 12:51
03.02.25 - 12:52
03.02.25 - 12:55
02.02.25 - 14:37
02.02.25 - 14:32
04.02.25 - 13:14
04.02.25 - 13:10
01.02.25 - 12:21