CE SE FACE LA GUVERN

Premierul Pavel Filip: Guvernul prin lege este obligat să asigure creșterea capacităţilor Armatei Naționale

În debutul şedinţei de astăzi a Guvernului, Prim-ministrul Pavel Filip şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu refuzul repetat al Preşedintelui ţării de a asigura participarea Armatei Naţionale la exerciţiile militare internaţionale, care au ca scop sporirea profesionalismului şi a nivelului de pregătire ale militarilor moldoveni.

„Recent a fost refuzată participarea la instruire în Ucraina. Înainte de asta a mai fost refuzată participarea la cinci instruiri peste hotare. Neparticiparea la aceste 6 aplicaţii ar constitui mai mult de cinci milioane de lei”, a menţionat Pavel Filip.

Totodată, Premierul a subliniat că bugetul pentru aplicaţii militare şi pentru instruiri este oferit de partenerii noştri de dezvoltare, constituind optzeci la sută, iar Guvernul prin lege este obligat să asigure creșterea capacităţilor Armatei Naționale.

Astfel, la propunerea Prim-ministrului pe ordinea de zi a şedinţei a fost inclusă suplimentar şi aprobată hotărîrea de Guvern privind participarea unui contingent militar al Armatei Naţionale la stagiul de instruire „Rapid Trident”, organizat în perioada 7 -23 septembrie, în Ucraina.

Potrivit documentului, 57 de militari moldoveni vor fi antrenaţi la Centrul de Instruire Militară Yavoriv din Ucraina. Scopul acestui stagiu de instruire este dezvoltarea nivelului de interoperabilitate, consolidarea capacităţilor de apărare şi promovarea imaginii Armatei Naţionale pe arena internaţională, pentru participarea ulterioară în cadrul misiunilor de menţinere a păcii. Toate cheltuielile de detaşare a contingentului militar vor fi acoperite de către ţara gazdă.

 

Guvernul a aprobat componenţa Comisiei naţionale pentru constituirea circumscripţiilor uninominale

În cadrul şedinţei de astăzi, Guvernul a aprobat componenţa nominală a Comisiei naţionale pentru constituirea circumscripţiilor uninominale. Sarcina principală a Comisiei constă în elaborarea şi aprobarea deciziilor în privinţa constituirii a 51 de circumscripţii uninominale permanente, în scopul desfăşurării alegerilor parlamentare, cu prezentarea lor Guvernului spre aprobare.

Componenţa Comisiei se aprobă de către Guvern cu cel puţin 14 luni pînă la data expirării mandatului Parlamentului. Din comisie fac parte obligatoriu:

a) doi reprezentanţi ai Comisiei Electorale Centrale;

b) un reprezentant al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului;

c) un reprezentant al Preşedintelui Republicii Moldova;

d) cîte un reprezentant al fracţiunilor şi grupurilor parlamentare;

e) cîte un reprezentant al partidelor politice extraparlamentare şi al blocurilor politice extraparlamentare care, la ultimele alegeri parlamentare, au obţinut peste 2% din voturile valabil exprimate;

f) un reprezentant al partidului politic care, la ultimele alegeri prezidenţiale, a participat la al doilea tur de scrutin;

g) un reprezentant al Adunării Populare a Găgăuziei;

h) cîte un reprezentant al asociaţiilor minorităţilor naţionale care constituie mai mult

de 1% din numărul populaţiei Republicii Moldova, altele decît cele specificate la lit. g);

i) doi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale;

j) doi reprezentanţi ai Biroului pentru relaţii cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat; k) trei reprezentanţi ai mediului academic din domeniul dreptului, geografiei şi sociologiei;

l) un reprezentant al societăţii civile, membru al grupului de lucru justiţie şi drepturile omului al Consiliului Naţional pentru Participare.

De asemenea, în componenţa Comisiei pot fi delegaţi, fără drept de vot, reprezentanţi ai Biroului politici de reintegrare din cadrul Cancelariei de Stat, ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, precum şi membrul Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia)desemnat de Republica Moldova şi alte persoane ale căror participare este considerată relevantă şi bine-venită pentru asigurarea profesionalismului şi obiectivităţii activităţii acesteia.

Comisia naţională pentru constituirea circumscripţiilor uninominale permanente va fi asistată de un secretariat, asigurat de către Cancelaria de Stat. Preşedintele şi secretarul Comisiei sînt aleşi din rîndul membrilor Comisiei cu majoritatea de voturi din numărul total al membrilor acesteia.

Comisia trebuie să prezinte Guvernului spre aprobare decizia de constituire a circumscripţiilor uninominale permanente, în termen de cel puţin 13 luni pînă la data expirării mandatului Parlamentului.

 

Guvernul fortifică cadrul legal de supraveghere a sectorului financiar-bancar

Băncile sau societățile financiare non-bancare, întreprinderile de asigurare și societățile de investiții care fac parte din conglomerate financiare vor fi supravegheate suplimentar, potrivit unui proiect de lege aprobat în ședința de astăzi a Cabinetului de miniștri.

Documentul vine să armonizeze legislația națională cu cea comunitară, fortificînd protecţia drepturilor deponenţilor, asiguraţilor şi investitorilor. Proiectul a fost elaborat în urma evoluţiilor pe pieţele internaţionale care au determinat apariţia unor grupuri financiare prestatoare de servicii şi produse aferente diferitor sectoare financiare, denumite conglomerate.

În particular, proiectul de lege stabilește criteriile de identificare a unui conglomerat financiar și aspectele ce trebuie urmărite la nivelul acestuia, cum ar fi nivelul capitalului, concentrarea riscurilor, tranzacţiile în interiorul grupului, sistemele de control intern şi procedurile de gestionare a riscurilor, reputația și competența conducerii grupurilor financiare.

De asemenea, sînt prevăzute condițiile pentru desemnarea autorităţii responsabile de exercitarea supravegherii suplimentare (coordonatorul), atribuţiile acestuia, cooperarea şi schimbul de informaţii între autorităţile competente.

 

Moldova şi Belarus liberalizează transportul în regim bilateral şi în tranzit

Transportul rutier, precum şi în tranzit între Republica Moldova şi Republica Belarus va fi efectuat fără autorizaţii. În acest sens, Guvernul a aprobat astăzi iniţierea negocierilor asupra proiectului Protocolului cu privire la modificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Belarus cu privire la traficul auto internaţional şi a Protocolului adiţional de aplicare a acestuia, din 9 aprilie 1994.

Liberalizarea transportului în regim bilateral şi în tranzit va facilita schimbul de mărfuri între state, va reduce costurile operaţionale, astfel sporind competitivitatea operatorilor de transport rutier la nivel regional. De asemenea, se presupune lărgirea pieţei de desfaceri pentru transportatorii autohtoni.

Protocolul va intra în vigoare din momentul recepţionării prin canale diplomatice a ultimei notificări cu privire la efectuarea de către părţi a procedurilor legale interne referitoare la intrarea în vigoare a acestuia.

Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului RM