CE SE FACE LA GUVERN

Au fost discutate evoluţiile implementării Acordului de Asociere

În cadrul reuniunii Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană, prezidată de Prim-ministrul Pavel Filip, au fost audiate informaţiile privind evoluţiile în implementarea angajamentelor asumate în contextul implementării Acordului de Asociere ce vizează domeniile transportului, agriculturii şi protecţiei indicaţiilor geografice.

Astfel, au fost discutate acţiunile ce urmează a fi întreprinse în vederea eficientizării realizării standardelor ce vizează transportul maritim, inclusiv în contextul prevederilor Memorandumului de la Paris privind controlul statului portului.

În altă ordine de idei a fost examinat ritmul transpunerii standardelor europene în domeniul agricol, inclusiv privind crearea condiţiilor necesare pentru o mai bună promovare a produselor agricole moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene.

În ce priveşte domeniul proprietăţii intelectuale, potrivit AGEPI, acesta este un domeniu în care se înregistrează progrese la capitolul implementării Acordului de Asociere. Totodată, s-a menţionat importanţa urgentării procesului de aprobare şi punere în aplicare a actelor legislative în domeniu, inclusiv în cazul proiectul de modificare și completare a Legii ce vizează armonizarea duratei protecției a drepturilor de autor și drepturilor conexe, aprobat în şedinţa de Guvern.

Pavel Filip a solicitat responsabilizarea în asigurarea siguranței cetăţenilor

Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat responsabilizarea autorităţilor în vederea asigurării siguranței cetăţenilor Republicii Moldova şi efectuarea controalelor necesare pentru eliminarea pericolelor persistente.

Referindu-se la cazul de intoxicare din raionul Cahul, care s-a soldat cu decesul unui copil de patru ani şi internarea în stare gravă a unui matur şi a altui copil, de şase ani, în secţia de reanimare, dar şi la decesul bebeluşului la naştere în maternitatea din Străşeni, premierul a accentuat că trebuie să fie luate toate măsurile necesare pentru ca asemenea situaţii să nu se mai repete în Republica Moldova.

„Desigur că aceste cazuri se cercetează, sînt formate comisii care ne promit că vor formula concluzii la timp, dar nu este suficient. Trebuie să ne amintim că anul trecut, în decembrie, în Cahul a avut loc un caz similar, nu putem uita şi despre cazul din şcoala din raionul Rezina, unde copiii au fost intoxicaţi. Întrebarea mea este care, de fapt, au fost concluziile finale şi ce măsuri au fost întreprinse pentru prevenirea cazurilor similare? Cunoaştem persoanele care s-au făcut vinovate în aceste cazuri şi sunt oare aceste persoane trase la răspundere?”, a subliniat prim-ministrul Filip.

În acest context, Premierul a amintit despre necesitatea unui control strict asupra circulaţiei şi utilizării insecticidelor şi pesticidelor. Prim-ministrul a solicitat de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii şi Industriei Alimentare să intervină în a verifica modul de comercializare a acestor substanţe pe pieţele din ţară, inclusiv în mun. Chişinău.

„Vreau să primesc răspunsuri la întrebările adresate, cu anchetarea şi sancţionarea dură a persoanelor care poartă răspundere pentru aceste cazuri. Să nu ajungem că veţi fi pedepsiţi nemijlocit dumneavoastră, ca responsabili de domeniu, pentru că, să nu uităm, Guvernul poartă răspunderea pentru situaţia din ţară”, a conchis Pavel Filip.

Academicianul Tudor Lupașcu, premiat de Guvern - inventator al anului 2015

Cabinetul de miniștri a decis să acorde Premiul Guvernului Republicii Moldova pentru cel mai apreciat inventator al anului 2015, în sumă de 10 mii lei, academicianului Tudor Lupașcu, doctor habilitat, profesor universitar, membru corespondent și director al Institutului de Chimie al Academiei de Științe a Moldovei.

Premierul Pavel Filip a subliniat, în context, că susține inovațiile în toate domeniile, menționînd importanța investițiilor în știință și cercetare pentru dezvoltarea țării.

Hotărîrea a fost luată urmare a participării academicianului, în perioada 25-28 noiembrie 2015, la cea de-a XIV-a ediție a Expoziției Internaționale Specializată “INFOINVENT”, ce reprezintă un for al proprietății intelectuale, creativității și inovării.

La ediţia respectivă, juriul internaţional al expoziției l-a desemnat pe Tudor Lupașcu în calitate de laureat al Premiului anual al Guvernului pentru cel mai dotat inventator al anului 2015 pentru dezvoltarea tehnologiilor de obținere a cărbunelui activ din materia primă autohtonă.

Sursa: Biroul comunicare şi relaţii
cu presa al Guvernului RM

01.02.25 - 12:17
01.02.25 - 12:25
01.02.25 - 12:26
01.02.25 - 12:18
01.02.25 - 12:22
01.02.25 - 12:21
01.02.25 - 12:28
01.02.25 - 12:30
02.02.25 - 14:37
02.02.25 - 14:32
02.02.25 - 14:40
02.02.25 - 14:34
02.02.25 - 14:42
03.02.25 - 12:51
03.02.25 - 12:55