CE SE FACE LA GUVERN

Executivul a aprobat măsuri mai aspre la comiterea faptelor de corupţie

Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea articolului 55 din Codul Penal al Republicii Moldova care stabileşte măsuri mai aspre de combatere a actelor de corupţie şi faptelor conexe corupţiei.

Documentul prevede lărgirea cercului infracţional cu titlul de excepţie pentru care persoanele nu pot fi eliberate de răspundere penală în caz de comitere a faptelor de corupţie. Potrivit modificărilor propuse, persoanele care vor comite infracţiuni ce ţin de coruperea alegătorilor, amestecul în înfăptuirea justiţiei şi urmărirea penală, trafic de influenţă, abuz în serviciu sau abuz de putere, depăşirea atribuţiilor de serviciu, fals în acte etc., nu vor mai fi pasibili liberării de răspundere penală cu atragerea la răspundere contravenţională.

”În combaterea corupției se trece de la vorbe la fapte concrete. Este un obiectiv pe care ni l-am asumat prin programul de guvernare, iar eu sînt determinat să facem totul pentru a ne îndeplini angajamentele luate. În Republica Moldova lupta cu corupția este un instrument direct proporțional cu dezvoltarea economică a țării”, a punctat Premierul Pavel Filip.

Proiectul de lege face parte din Planul de acţiuni privind implementarea Strategiei naţionale anticorupţie 2011-2015.

Republica Moldova va semna un nou Acord cu Turcia privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor

Cabinetul de miniştri a aprobat în şedinţa de astăzi semnarea unui nou Acord dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Turcia privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.

Documentul vine să intensifice relaţiile de prietenie între părţi şi să asigure dezvoltarea colaborării comercial-economice reciproc avantajoase. Totodată, pe lîngă crearea condiţiilor favorabile pentru sporirea şi protejarea investiţiilor făcute de persoanele fizice şi juridice în statul partener, noul act va reglementa şi modul de soluţionare a eventualelor dispute sau divergenţe.

Acordul interguvernamental va fi semnat pentru o perioadă de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii acestuia, şi va substitui documentul semnat la 14 februarie 1994.

Necesitatea reînnoirii relaţiilor bilaterale în domeniul promovării şi protejării reciproce a investiţiilor a apărut odată cu semnarea Acordului de Liber Schimb bilateral, în anul 2014, dar şi pentru aprofundarea relaţiilor comerciale între cele două state.

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sînt înregistrate peste o mie de companii moldo-turce.

Prim-ministrul a solicitat inițierea unei verificări asupra cazului spălării miliardelor prin băncile moldovenești

Premierul Pavel Filip a solicitat în ședința de astăzi a Guvernului verificări suplimentare asupra cazului ”tranzitarea miliardelor” prin băncile din Republica Moldova, după ce un executor judecătoresc, acuzat de comiterea abuzului de serviciu, soldat cu urmări grave, a fost achitat.

”Zilele acestea am fost surprins să aflu că unul din executorii judecătorești din Republica Moldova care, de fapt, a fost implicat în această schemă a fost achitat de instanța judecătorească. Nu vin cu acuzații sau cu alte tipuri de comentarii, dar, vă rog, domnule ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, să utilizați calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și să solicitați inițierea unei verificări de către colegiul disciplinar și inspecția judiciară”, a menționat prim-ministrul.

Executorul judecătoresc a fost achitat de Judecătoria Buiucani, care a ajuns la concluzia că fapta inculpatei nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii. Procuratura Generală a considerat sentinţa de achitare ca fiind lipsită de temei şi a anunţat că o va ataca în instanţa ierarhic-superioară.

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, în perioada martie 2011 – ianuarie 2014, executorul judecătoresc a acceptat cereri privind intentarea unor proceduri de executare ilegale de la persoane neîmputernicite în modul corespunzător. Acesta a intentat mai bine de 40 de proceduri de executare, inclusiv în privinţa unor debitori nerezidenţi ai Republicii Moldova, precum şi care îşi au sediul în afara circumscripţiei camerei teritoriale Centru. ”Procurorii au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, prin intermediul filialei Centru BC „Moldindconbank” SA din Chişinău, învinuita a dispus încasarea mijloacelor băneşti în mărime de 211 054 905 216,5 lei MDL de la conturile corespondente ale băncilor din Federaţia Rusă în favoarea creditorilor nerezidenţi”, mai constata Procuratura Generală.