CE SE FACE LA GUVERN
Ajutor pentru proprietarii de terenuri agricole care se află după traseul Rîbnița-Tiraspol
Guvernul în exerciţiu a aprobat, în cadrul şedinţei de pe 16 decembrie, hotărîrea cu privire la acordarea unor plăți directe proprietarilor de terenuri agricole amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol, pentru anul 2015.
Plățile directe vor fi achitate de către Consiliul raional Dubăsari, după examinarea solicitărilor potențialilor beneficiari, în condiţii de transparenţă şi echitate şi în coordonare cu Cancelaria de Stat şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Mărimea plăţilor va fi de 1229,68 de lei per hectar. În acest scop, din fondul de rezervă al Guvernului, au fost alocate 7,98 de milioane de lei.
Terenuri agricole cu suprafața de 6494,80 ha, amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol, se află în proprietatea a 5561 de beneficiari rezidenți ai comunelor Cocieri, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă și Pîrîta din raionul Dubăsari. Proprietarii nu le pot prelucra ca urmare a acțiunilor întreprinse de către reprezentanții structurilor de la Tiraspol, care le-au interzis accesul la aceste terenuri.
Ziua de 7 martie 2016 va fi zi liberă
Potrivit unei Hotărîri de Guvern, aprobată pe 16 decembrie de Cabinetul de miniştri în exerciţiu, în anul 2016, ziua de 7 martie (luni) va fi considerată zi de odihnă, iar ziua de 12 martie (sîmbătă) - zi lucrătoare.
Decizia se datorează faptului că în 2016 ziua de 8 martie va fi marţi, aceasta fiind Ziua internaţională a femeii, stabilită prin acte normative internaţionale ca zi de odihnă. Astfel, pentru menţinerea balanţei timpului de lucru în luna respectivă, Executivul a decis modificarea graficului de muncă al angajaţilor în instituţiile bugetare.
Hotărîrea respectivă a fost aprobată în conformitate cu prevederile Codului muncii, potrivit cărora, Guvernul este în drept să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile în scopul utilizării optime de către salariaţi a zilelor de repaus şi de sărbătoare nelucrătoare.
Documentul mai prevede că instituţiile publice locale şi centrale, conducătorii întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor vor asigura activitatea eficientă a instituţiilor subordonate în ziua de 12 martie 2016.
Programul PARE 1+1 a fost prelungit pînă în anul 2018
Programul de atragere a remitențelor în economie PARE 1+1, lansat în anul 2010 pe o perioadă de cinci ani, a fost prelungit pînă în anul 2018 printr-o hotărîre adoptată pe 16 decembrie de Guvern.
Din momentul lansării Programului pînă în prezent au fost acordate peste 11 000 de consultații, au fost desfășurate 61 de cursuri de instruire, la care au participat 1 248 de migranți și rude de gradul I ale acestora. Comitetul de Supraveghere a aprobat granturi în sumă de peste 90 milioane de lei, oferite de stat pentru dezvoltarea unor afaceri în industrie, agricultură, construcții și servicii. În total, au fost încheiate 581 de contracte de finanțare nerambursabilă cu antreprenori care au investit sau planifică să dezvolte afaceri din banii cîștigați peste hotare.
Potrivit Ministerului Economiei, în cinci ani au fost efectuate investii în economia țării în sumă de 214 milioane de lei, fiecare leu alocat din Program urmează să atragă 3 lei investiți în economia națională.
Pe parcursul anilor 2010-2014, Programul PARE 1+1 a fost susținut financiar de Comisia Europeană prin intermediul Matricei de politici pentru programul de suport sectorial ”Stimularea Economică în Zonele Rurale” finanțat de Uniunea Europeană. Finanțarea Programului pînă în anul 2018 va fi efectuată din suportul bugetar acordat de Uniunea Europeană pentru Instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător în Republica Moldova.
A fost aprobat Nomenclatorul pentru lucrările prestate contra cost de către instituţiile de învăţămînt
În cadrul ședinței de pe 16 decembrie, Cabinetul de miniștri în exercițiu a aprobat hotărîrea Cu privire la lucrările şi serviciile contra plată, mărimea tarifelor la servicii, modul de formare şi utilizare a veniturilor colectate de către autorităţile/instituţiile subordonate Ministerului Educaţiei.
Documentul vizează aprobarea Nomenclatorului şi tarifelor pentru lucrările şi/sau serviciile prestate contra cost de către instituţiile de învăţămînt superior de stat care funcţionează în condiţii de autonomie financiară, precum şi de către instituţiile din subordinea Ministerului Educaţiei. Acesta stabileşte cuantumul plăţilor pentru lucrările şi/sau serviciile prestate contra cost de către autorităţile/instituţiile din subordinea Ministerului Educaţiei, precum şi modul de formare şi utilizare a veniturilor acumulate de către instituţiile în cauză.
Hotărîrea aprobată va contribui la respectarea principiilor constituționale fundamentale privind accesul la învățămînt, la corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieței forței de muncă, la reducerea deficitului de specialiști în sectorul real al economiei și dezvoltarea antreprenoriatului bazat pe procese moderne etc.
Totodată, documentul are obiectivul de a consolida reglementările financiare în contextul actual al ajustării politicilor educaționale naționale la cele europene şi de a asigura un management eficient și performant în utilizarea resurselor financiare. Aceasta va contribui la creșterea gradului de transparență în exercițiul de calcul al taxelor de studii și va simplifica procedurile de aprobare a costurilor de executare a lucrărilor și de prestare a serviciilor contra plată.