CE SE FACE LA GUVERN
A fost aprobat Regulamentul de acordare a locuinţelor de serviciu administrate de Ministerul Apărării
În cadrul şedinţei de astăzi Cabinetul de miniştri în exerciţiu a aprobat Regulamentul cu privire la modul de acordare a locuinţelor de serviciu administrate de către Ministerul Apărării şi unităţile militare ale Armatei Naţionale. Documentul are scopul de transpune în practică politicile de protecţie socială a militarilor Armatei Naţionale şi a membrilor familiilor lor, prin asigurarea cu spaţiu locativ de serviciu.
Potrivit Regulamentului, spaţiul locativ de serviciu administrat de Ministerul Apărării şi unităţile militare ale Armatei Naţionale este destinat pentru cazarea personalului din cadrul acestei structuri pe perioada de îndeplinire a serviciului militar, pe durata contractului de muncă (angajaţi civili) sau de exercitare a funcţiei, în cazul lipsei unui loc permanent de trai în garnizoana unde își satisface serviciul militar.
Documentul stabileşte modalitatea de acordare, evidenţa spaţiului locativ de serviciu, precum şi plata pentru chirie, serviciile comunale, dar şi drepturile şi obligaţiile părţilor.
R. Moldova se aliniază la standardele internaţionale în domeniul formării profesionale
În cadrul şedinţei de astăzi, Guvernul în exerciţiu a aprobat un nou Nomenclator al domeniilor de formare profesională, al specialiştilor şi calificatorilor pentru învăţămîntul profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţiar.
Documentul stabileşte criteriile pentru atingerea nivelului de calificare profesională conform standardelor internaţionale şi are scopul de a asigura piaţa muncii din Republica Moldova cu cadre calificate.
Nomenclatorul prevede, între altele, categoriile prioritare de specialităţi în procesul de formare profesională a maiştrilor, tehnicienilor, tehnologilor, personalului medical şi farmaceutic, precum şi a altor specialişti în diverse domenii.
Nomenclatorul este structurat conform cerinţelor Clasificării Internaţionale Standard a Domeniilor de Educaţie şi Formare Profesională (ISCED-F2013). Acesta acoperă 125 de specialităţi, divizate în nouă domenii generale. Totodată, sînt incluse 21 domenii de educaţie şi 49 de formare profesională.
Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei sînt responsabile de punerea în aplicare a deciziei în cauză.
Comunicate ale Biroului de comunicare şi relaţii cu presa
al Guvernului R. Moldova