CE SE FACE IN PARLAMENT
Parlamentul s-a întrunit în prima şedinţă din sesiunea de primăvară
Deputaţii s-au întrunit pe 25 februarie în prima şedinţă a Legislativului din sesiunea de primăvară-vară. La începutul şedinţei, deputatul liberal-democrat Tudor Deliu a fost numit în calitate de președinte al fracţiunii parlamentare a PLDM, iar Vadim Pistrinciuc a fost reconfirmat în funcția de vicepreședinte al fracțiunii. Deputații liberal-democraţi au mai solicitat ca preşedintele Comisiei Protecţie Socială, Sănătate şi Familie Vladimir Hotineanu și președintele Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe Ștefan Creangă, să fie revocați din funcţiile deţinute. După mai bine de o oră de la începerea şedinţei, deputații PSRM au anunţat despre părăsirea plenului, fiind nemulţumiţi de activitatea Legislativului. „Oamenii au obosit de această guvernare, totul se limitează la declaraţii. În semn de protest, socialiștii părăsesc ședința Legislativului. Vom face tot posibilul ca această sesiune să fie ultima, optînd în continuare pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate”, a declarat președintele PSRM Igor Dodon.
Parlamentul a adoptat o Declarație cu privire la stabilizarea și modernizarea R. Moldova
Parlamentul a adoptat pe 25 februarie o Declaraţie cu privire la stabilizarea şi modernizarea Republicii Moldova. Documentul a fost susţinut cu votul majorităţii deputaţilor.
Potrivit documentului, semnatarii acestuia se angajează în promovarea stabilităţii politice în ţară, efectuarea reformei justiţiei şi procuraturii, reformarea sectorului bancar şi realizarea acţiunilor pentru consolidarea parcursului european al ţării în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere semnat cu Uniunea Europeană.
„Declaraţia este un angajament la ceea ce trebuie să facem. În perioada următoare, toate reformele restante vor fi implementate. Ne asumăm eşecurile anterioare şi ne vom strădui să recîştigăm încrederea cetăţenilor în reprezentanţii politici, precum şi în instituţiile statului”, a declarat președintele Parlamentului Andrian Candu.
În baza hotărîrii, parlamentarii şi-au confirmat susţinerea pentru finalizarea „Foii de Parcurs" privind cooperarea cu Fondul Monetar Internaţional şi trecerea la implementarea celor stabilite de comun acord.
„Ne afirmăm susţinerea pentru adoptarea urgentă a unui pachet legislativ pentru combaterea corupţiei şi promovarea integrităţii. Comisia Naţională de Integritate, Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Generală vor fi reformate pentru a ne asigura că au capacitatea pentru a lupta eficient cu corupţia, dar şi independenţa faţă de factorii de decizie politică”, se spune în declaraţie.
Proiectul a fost semnat de un grup de deputaţi care fac parte din majoritatea parlamentară.
Legea cu privire la Procuratură a fost adoptată în lectură finală
Legea cu privire la Procuratură a fost adoptată pe 25 februarie de Parlament în lectură finală. Aceasta a fost susținută de 65 de deputați. Legea stabilește un nou mecanism de numire a Procurorului General. Acesta urmează a fi numit pentru un singur mandat de șapte ani de șeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Candidatul la acest post va fi selectat prin concurs public. Sistemul procuraturii va fi alcătuit din Procuratura Generală, procuraturi specializate și cele teritoriale. Dintre procuraturile specializate va rămîne să funcționeze în continuare cea anticorupție și va fi creată una nouă - cea pentru cauze speciale. Potrivit documentului, Consiliul Superior al Procurorilor va fi un organ de autoadministrare al procuraturii. Acesta va avea un buget separat față de procuratură, ceea ce îi va garanta independența. De asemenea, Consiliul Superior al Procurorilor va avea trei colegii: de evaluare, disciplină și etică, selecție și carieră.