Ce este omul, prada sau pradator?
A fost descoperită substanţa chimică prin care poate fi determinat statutul din natură. Ce diferenţiază oamenii
Mirosul unei chimicale ce se află în sîngele mamiferelor este irezistibil pentru speciile de prădători, însă provoacă o reacţie cu totul diferită în cazul animalelor care sunt vînate. Cercetătorii au descoperit că E2D, un compus molecular din sîngele animalelor, ademenesc lupii, tigrii şi cîinii sălbatici, în timp ce speciilor care reprezintă prada îl asociază cu pericolul şi moartea. Conform Science Alert, în timp ce mirosul diferitelor specii este constituit din diferite chimicale, cercetătorii susţin că E2D provoacă un răspuns diferit al comportamentelor speciilor.
''Descoperirea este unică, fiind prima demonstraţie a unei singure chimicale cu o funcţie duală de informare atît de apropiere şi evitare în cadrul relaţiei dintre pradă şi prădător,'' afirmă psihologul Artin Arshamian din Universitatea Radboud din Olanda. ''Important este însă faptul că este primul semnal chimic care afectează oamenii, cît şi animalele,'' a adăugat specialistul.
E2D se formează atunci cînd grăsimile din sînge încep să se descompună din cauza expunerii la aer. În cazul în care nu există răni deschise, semnalul nu apare. În cadrul cercetării, echipa a observat aceleaşi efecte şi în cazul utilizării sîngelui. Pentru a obţine o altă perspectivă au fost expuse la chimicale şi animalele care reprezintă prada. Atunci cînd au expus şoareci substanţei, animalele au prezentat un comportament de luptă şi au încercat să evite mirosul. În timpul testelor realizate pe oameni, aceştia au avut o tendinţă de retragere atunci cînd substanţa le-a fost pompată către faţă. Gestul a fost interpretat ca o aversiune. ''Oamenii sunt capabili să detecteze E2D la o concentraţie mai mică decît o parte per trilion,'' a declarat unul dintre zoologi, Matthias Laska din cadrul Universităţii Linkoping (Suedia).
Singura diferenţă dintre oamenii şi alte specii de pradă este că oamenii au devenit mult mai periculoşi în prezent.