CANCERUL CEREBRAL AR PUTEA FI PREVENIT CU ULEI DE MASLINE

Uleiul de măsline e legat de reducerea riscului de obezitate și boli de inimă, precum şi de îmbunătățiri cognitive. Acum, noi cercetări sugerează că uleiul de măsline poate ajuta şi la prevenirea cancerului cerebral.

Cercetătorii din Marea Britanie au descoperit că acidul oleic, un acid gras mononesaturat prezent în uleiul de măsline, opreşte activitatea proteinei cauzatoare de cancer în celulele creierului.

Co-autorul studiului, dr. Gracjan Michlewski, de la Universitatea din Edinburgh, spune că nu e în măsură să afirme că aportul de ulei de măsline protejează împotriva cancerului cerebral, dar acest ingredient joacă un rol important, studiul deschizînd calea către noi strategii de prevenire a bolii.

Potrivit Asociaţiei Americane a Tumorilor Cerebrale, vor exista aproximativ 80.000 de cazuri noi de tumori cerebrale primare diagnosticate în Statele Unite numai în acest an. Dintre acestea, aproximativ 26.000 vor fi maligne. În rîndul copiilor de pînă în 14 ani, tumorile cerebrale sînt cea mai comună formă de cancer și sînt principala cauză a decesului cauzat de cancer.

Studiile anterioare au arătat că acidul oleic poate inhiba activitatea cauzatoare de boală a proteinelor specifice. Avînd în vedere acest lucru, dr. Michlewski și echipa au investigat modul în care compusul din uleiul de măsline afectează activitatea proteinei miR-7, care este un micro ARN implicat în suprimarea formării tumorilor cerebrale.

Cercetătorii au testat efectele acidului oleic asupra celulelor umane vii şi a extractelor celulare. Ei au descoperit că acest compus inhibă activitatea unei proteine celulare numită Musashi homolog2, care opreşte proteina să stopeze producţia de miR-7. Ca urmare, se întrerupe formarea tumorilor cerebrale.

Cercetătorii spun că sînt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă un consum de ulei de măsline poate ajuta la prevenirea cancerului cerebral, dar rezultatele lor curente sînt promiţătoare.

„Concluziile noastre sugerează că acidul oleic poate susţine producţia de molecule suprimatoare de tumori în celulele cultivate în laborator. Studii suplimentare ar putea ajuta la determinarea rolului uleiului de măsline în sănătatea creierului.”

Sursa: medicalnewstoday.com