Ca sa vedeti cit de nespalati erau seniorii si printesele de odinioara!

Incredibilul comportament de la Versailles care permitea nobililor chiar să îşi facă și nevoile în faţa Reginei

Pe cît opulent şi elaborat e palatul regal francez, pe atît de amănuţită şi ciudată era eticheta de la Versailles, inclusiv igiena personală a celor de la Curte. Palatul de la Versailles a fost făcut pentru a impresiona, nu există dubii în acest sens. În 1682, Regele Lodovic al XIV-lea şi-a mutat Curtea Regală la Versailles, care fusese pînă atunci doar o cabană de vînătoare. Ludovic a transformat structura existentă într-un palat opulent, care avea să devină simbolul monarhiei franceze. Cu ajutorul grădinilor spectaculoase, a holurilor impozante şi-a operelor de artă extravagante din incinta palatului, Louis şi Regii care i-au urmat s-au folosit de Versailles pentru a-şi impune autoritatea.

Un aspect mai puţin cunoscut este cel legat de eticheta creată în funcţie de ierarhie şi rangul fiecăruia. Regula de bază la Versailles era una simplă – toţi cei aflaţi la Curte erau acolo pentru a fi în serviciul Regelui şi a deveni parte integrantă a unui ritual regal, care definea perfect nobilimea şi statutul său superior.

Eticheta secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea era de-a dreptul ridicolă. Astfel, cei aflaţi la Curtea Regală franceză nu-şi băteau capul cu un aspect ce ţine de igiena personală, de pildă. Louis de Rouvrey, ducele Daint-Simon, a scris, în autobiografia sa, despre traiul de la Versailles şi şi-a amintit cum Prinţesa d'Harcourt urina, în fiecare dimineaţă, pe holurile palatului, iar acest lucru nu putea decît să-i înfurie pe servitorii care trebuia să cureţe imediat după ea.

Statutul Prinţesei d'Harcourt era atît de important – în viziunea ei – încît considera că nu era demn de ea să meargă şi să folosească toaleta din apropiere. 

Nepăsătoare şi înfumurată, prinţesa se uşura în timp ce mergea, nesinchisindu-se nici măcar să se oprească să-şi termine treaba. Mai mult, ajungea adesea să urineze şi-n faţa Reginei, fără să existe consecinţe nedorite.

Şi prinţesa nu era singura care alegea asemenea metode primitive de-a merge la „toaletă”. Pentru multe alte curtezane, lipsa instalaţiilor sanitare din palat le determina să-şi facă nevoile oriunde nimereau. Deloc surprinzător, Versailles duhnea din cauza resturilor umane, lucru pe care vizitatorii nu puteau să nu-l observe din secunda din care intrau în fastuosul palat.