BOGAŢII PLANETEI AU ÎNTRECUT MĂSURA

Doar 1 procent de indivizi deţin 46 la sută din averea lumii

Forumul Economic Mondial de la Davos, un fel de „summit“ al elitei businessului mondial şi al celor mai puternici politicieni din lume a avut anul acesta printre temele principale tocmai starea oamenilor de rînd. Mai precis, este vorba de distribuţia tot mai inegală a veniturilor în societate şi faptul că un grup extrem de mic de persoane profită cel mai mult de creşterea economiilor.

Inegalităţile globale au crescut în aşa măsură încît averea cumulată a celor mai bogate 85 de persoane la nivel mondial este egală cu cea a celor mai sărace 3,5 miliarde de persoane, jumătate din populaţia lumii, potrivit unei analize a confederaţiei internaţionale Oxfam, al cărei scop este eradicarea sărăciei. Publicaţia londoneză The Guardian scrie că raportul acesteia „Lucrînd pentru cei puţini“ dezvăluie că nesăbuinţa tot mai mare în ce priveşte distribuirea veniturilor are drept cauză acapararea puterii de către un grup foarte mic de persoane, care dirijează procesul politic pentru a manipula regulile sistemului economic în favoarea lor.

„Este şocant că în secolul XXI jumătate din populaţia lumii, adică 3,5 miliarde de persoane, deţine mai puţin decît o mică elită, un grup de persoane care ar încăpea cu uşurinţă într-un autobuz supraetajat“, a explicat Winnie Byanyma, directorul general al Oxfam. El a avertizat că amplificarea inegalităţilor creează un cerc vicios în care puterea şi averile sînt acaparate de un grup restrîns, lăsîndu-i pe ceilalţi să se lupte între ei pentru fărîmiturile care cad de pe mesele celor de sus.

Raportul relatează că de la sfîrşitul anilor ‘70 ai secolului trecut taxele impuse celor săraci au scăzut în 29 din cele 30 de state analizate. De asemenea, 70 procente din populaţia lumii trăieşte în ţări în care inegalităţile au crescut din anii ’80 ai secolului trecut, iar 1 procent din familii deţin 46 la sută din averea lumii.

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, una dintre cele mai influente instituţii financiare internaţionale, cere într-un interviu acordat Financial Times, liderilor lumii „să-şi aducă aminte că în prea multe ţări de beneficiile creşterii profită prea puţine persoane. Aceasta nu este o reţetă pentru stabilitate şi sustenabilitate“.

Klaus Schwab, cel care a creat organizaţia Forumul Economic Mondial în 1971, a avertizat şi el că modelul economic capitalist nu poate supravieţui dacă veniturile şi averile sînt concentrate în mîinile a prea puţini oameni.

Papa de la Roma s-a arătat şi el deranjat de inegalităţile de averi din lume. El i-a îndemnat pe participanţii Forumul Economic Mondial de la Davos să-şi folosească cunoştinţele şi aptitudinile lor pentru a-i ajuta pe oamenii săraci, să combată foametea şi mizeria materială. “Eu vă rog să procedaţi astfel încît bogăţia să aparţină întregii omeniri, dar nu să domine peste ea”, se spune în declaraţia pontifului.

Acesta a recunoscut “rolul fundamental” al businessului modern în ce priveşte îmbunătăţirea protecţiei sănătăţii, educaţiei, mijloacelor de comunicare. În acelaşi timp, el a remarcat că progresul are uneori drept efect colateral lipsirea săracilor de beneficiile societăţii. Papa Francisc a numit goana nebună după profit drept un nou tip de tiranie. “Banul trebuie să fie în folosul omului, dar nu să-l domine”, a declarat acesta, cerîndu-le liderilor mondiali să pună capăt inegalităţilor provocatoare care despart ţările bogate de cele sărace.

Anterior, Papa de la Roma a criticat foarte aspru oamenii corupţi, inclusiv pe cei care dăruiesc bisericii o parte din averile dobîndite pe cale necinstită. Francisc a admis că persoanele ce se căiesc trebuie iertate, însă nu şi indivizii făţarnici, inşi care nici nu se gîndesc să se pocăiască. Aceştia merită pedeapsa cea mai aspră. „Se dă în păcat cel care cu o mînă face pomană la biserică, iar cu alta fură de la stat, de la oamenii săraci”, a spus Francisc. El i-a comparat pe indivizii corupţi cu fariseii biblici, cu nişte sicrie ornamentate, care pe dinafară arată frumos, iar înăuntru sînt pline cu oasele celor decedaţi şi cu alte lucruri oribile.

Vlad LOGHIN

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31