BATALIA PENTRU CHISINAU E DE IMPORTANTA NATIONALA

Chirtoacă a fost un incompetent şi un profitor, dar pe cine alegem primar?

Autor: Mihai CONŢIU

Aşa cum spuneam şi în alte dăţi, dacă Dorin Chirtoacă va fi reales primar al Chişinăului, înseamnă că sîntem exact ceea ce crede el şi Mihai Ghimpu despre noi – că sîntem toţi nişte proşti! Dar proşti rău de tot! Aşa şi ar fi, mai ales dacă cei mai naivi dintre naivi n-au înţeles, în al doisprezecelea ceas, adică după ce Chirtoacă şi-a prezentat, săptămîna trecută, ultimul raport de activitate după 8 ani, că el şi unchiul său, Mihai Ghimpu, au atins cele mai înalte culmi ale nesimţirii cu care îi tratează pe locuitorii capitalei ca pe nişte oi. Ca pe nişte oi sau vaci de muls!

Capitala este o redută economico-financiară extrem de importantă pentru cei doi şi partidul lor. Nu pentru ţară, pentru integrarea europeană şi pentru destinele liberalismului şi democraţiei în acest colţ întunecos al Europei. Nu. Cine stăpîneşte Chişinăul, domină peste 60% din economia ţării! Ghimpu este interesat direct să-şi păstreze nepotul în funcţia de primar, iar aici este vorba despre firmele controlate de el din umbră sau direct, ca acţionar. Acesta este şi principalul motiv pentru care „cinstitul” Ghimpu a ţinut morţiş să-i fie alături lui Chirtoacă, să-i facă un fel de campanie electorală, atunci cînd acesta şi-a prezentat raportul de activitate. Aţi văzut că vorbeau şi ei cu Ştefan cel Mare?! În viitorul apropiat Mihai Ghimpu şi un sobor de preoţi se va boteza ca fiind un descendent al lui Ştefan cel Mare. S-a văzut acest lucru pe faţa lui Ghimpu. Vorbea cu Ştefan cel Mare ca şi cu tatăl său.

Doar cîteva din „interesele” pe care le are Ghimpu ca Primăria să fie condusă tot de Chirtoacă

Pe parcursul anilor, presa a demonstrat, cu probe, că firma ”Parstar Petrol”, administrată de parteneri de afaceri de-ai lui Ghimpu, a cîştigat sute de milioane de lei din contractele încheiate cu statul şi cu Primăria Chişinăului. Asta mai şi înseamnă că o serie întreagă de instituţii ale statului şi ale Primăriei au cumpărat combustibil de la firma ”Parstar Petrol”. Această firmă era şi furnizorul principal de combustibil pentru firma ”Eurosim”. Perioada de glorie a fost atunci cînd Ghimpu era la guvernare, cînd doar în 2011 ”Parstar Petrol” a înregistrat venituri de peste 457 de milioane de lei. Iar Drăguţanu, pus de Ghimpu, gestiona Banca Naţională a Moldovei.

În acea perioadă, firma controlată de gruparea lui Ghimpu a obţinut contracte de zeci de milioane de lei cu Administraţia de Stat a Drumurilor, instituţie subordonată Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, condus de vicepreşedintele PL Anatolie Şalaru, dar şi cu Î.S. ”Căile Ferate ale Moldovei”, subordonată aceluiaşi minister, care a cumpărat de la ”Parstar Petrol” motorină în valoare de peste 135 de milioane de lei. A fost iniţiată şi o anchetă penală, însă nimeni nu vrea să spună care este soarta ei. Plahotniuc şi Gurin se ocupă de medici şi nu au timp să ne spună.

Curtea de Conturi, în auditul din 2011 făcut la Î.M. „Parcul urban de autobuze”, a constatat că întreprinderea municipală a cumpărat motorină de la ”Parstar Petrol” în valoare de peste 60 de milioane de lei, iar asta în condiţiile în care motorina cumpărată de la această firmă costa mai mult decît cea a altor agenţi economici. În plus, presa a mai dezvăluit că toate instituţiile subordonate Primăriei Chişinăului îşi procurau combustibil exclusiv de la această companie. Bineînţeles că toate aceste contracte au fost cîştigate fără licitaţie.

„Dar eu cu ce să trăiesc, cu salariu de deputat de şapte mii de lei?”, a întrebat retoric Ghimpu la emisiunea ÎnPROfunzime de la ProTv. Dar cei cărora le cere să-l voteze pe el sau pe Chirtoacă cum trăiesc cu salarii de 2/3 mii de lei sau cu pensii de 800-1000 de lei?

„Priorităţile” lui Chirtoacă

Chirtoacă spune că prioritatea numărul unu, dacă va fi reales, „este şi va rămîne locuitorul oraşului Chişinău”. Pe dracu! Nimic din ceea ce a trecut la capitolul realizări nu aparţine lui, ci Consiliului Local. Iniţiativele lui personale nu au avut nici o legătură cu dezvoltarea edilitară a oraşului, salubrizarea, inaugurarea monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste, politizarea Primăriei participarea lui la alegerile parlamentare pentru ca Ghimpu să ajungă în Parlament.

Oricine în locul lui ar fi putut împrumuta bani de la BERD pentru cumpărarea unor troleibuze, bani care vor fi restituiţi tot din buzunarele chişinăuienilor.

Chirtoacă a demonstrat că nu poate administra o capitală. Unele dintre motive sînt şi frustrările lui personale, ori un om cu frustrări netratate psihanalitic nu are ce căuta într-o astfel de funcţie.

Contracandidaţi serioşi

În afară de Chirtoacă, dintre candidaturile anunţate pentru funcţia de primar, îi amintim doar pe cei mai reali concurenţi – Serafim Urechean, candidat din partea PLDM, Vasile Chirtoca (PCRM) şi Zinaida Greceanîi (PSRM).

O revenire a lui Serafim Urechean nu ar trebui să ne mire şi nici să ne îngrijoreze. Acum, acesta vine după o activitate corectă şi destul de migăloasă din fruntea Curţii de Conturi, dar avînd în spate şi o îndelungată practică de primar al Chişinăului. Putem avea certitudinea că se autoevaluează altfel - ştie ce a făcut cînd a fost primar, ce nu trebuia făcut şi, mai ales, ce trebuie să facă, după ce a văzut gunoiul cu care Chirtoacă a îngropat Chişinăul.

Vasile Chirtoca are o relativă şansă pentru că este susţinut de PCRM, fără să fie membru al acestui partid, dar şi pentru că este un antreprenor de succes, ceea ce demonstrează că este un bun manager. Nici şansele concurenţiale ale Zinaidei Greceanîi nu trebuie să le ignorăm, iar asta dacă ţinem seamă de complexul aparat de propagandă electorală pe care îl are în spate.

Pînă la urmă, în locul lui Chirtoacă, observăm că, totuşi, chişinăuienii pot alege pe cineva în fruntea Capitalei, pe cineva capabil să păstreze Chişinăul pentru ei, nu să-l aservească politic şi economic unor forţe ostile republicii Moldova. Bătălia pentru Chişinău, în primul rînd, este de importanţă naţională, este una dintre cele mai importante redute ale statului Republica Moldova. Chişinăul politic şi economic nu trebuie să aparţină nici Bucureştiului şi nici Moscovei, ci doar moldovenilor! “Experimentul edilitar românesc„ al lui Chirtoacă ne-a demonstrat din plin acest lucru!

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31