Banca Mondiala: 216 milioane de oameni ar putea migra, pina in 2050, din cauza schimbarilor climatice

Dacă nu se iau măsuri imediate de combatere a schimbărilor climatice, creşterea nivelului mării, lipsa apei şi scăderea productivităţii culturilor ar putea obliga 216 milioane de oameni să migreze din propriile ţări pînă în 2050, a declarat Banca Mondială într-un nou raport.

Raportul Groundswell 2.0 a analizat impactul schimbărilor climatice asupra a şase regiuni, concluzionînd că „punctele fierbinţi” ale migraţiei climatice vor apărea imediat după anul 2030 şi se vor intensifica pînă în anul 2050, afectînd cel mai mult regiunile cele mai sărace ale lumii, conform Reuters.

Astfel, potrivit raportului, numai din Africa sub-sahariană se estimează că se vor înregistra 86 de milioane de migranţi interni, în Africa de Nord – 19 milioane, în Asia de Sud – 40 de milioane de migranţi şi în Asia de Est şi Pacific – 49 de milioane de migranţi.  

Astfel de mişcări vor pune o presiune semnificativă atît asupra zonelor de origine, cît şi asupra zonelor unde vor ajunge, creînd tensiuni în oraşele şi centrele urbane şi punînd în pericol cîştigurile în materie de dezvoltare, se arată în raport.   

De exemplu, creşterea nivelului mării ameninţă producţia de orez, acvacultura şi pescuitul, ceea ce ar putea crea un punct fierbinte de migraţie în Delta Mekong, din Vietnam. În Delta rîului Roşu şi regiunea coastei centrale, unde aceşti oameni se crede că vor fugi, se confruntă cu propriile ameninţări, inclusiv cu furtuni severe. 
Conflictele şi crizele economice şi sanitare, precum cele declanşate de pandemia COVID-19, ar putea agrava situaţia, a spus Banca. Şi numărul „migranţilor climatici” ar putea fi mult mai mare, deoarece raportul nu acoperă majoritatea ţărilor cu venituri mari, ţările din Orientul Mijlociu şi statele insulare mici sau migraţia către alte ţări.    Autorii raportului afirmă că concluziile lor ar trebui privite ca un apel urgent către Guvernele regionale şi naţionale şi comunitatea globală care trebuie să acţioneze acum pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, pentru a înlătura decalajele de dezvoltare şi pentru a restabili ecosistemele. Acest lucru ar putea reduce numărul migraţiei cu 80% la 44 de milioane de oameni.   

"Suntem deja blocaţi într-un anumit nivel de încălzire, astfel încît migraţia climatică este o realitate. Trebuie să reducem sau să diminuăm emisiile de gaze cu efect de seră pentru a atinge obiectivul de la Paris, deoarece acele efecte climatice se vor intensifica şi vor creşte amploarea migraţiei climatice", a afirmat Kanta Kumari Rigaud, specialistul principal în mediu al Băncii şi unul dintre coautorii raportului.