Asalt israelian asupra unui spital
O sută de persoane au fost arestate în unul din principalele spitale din Fîşia Gaza, a anunţat Sîmbătă Armata israeliană, care a luat cu asalt această unitate spitalicească, în timp ce îngrijorările se intensifică în legătură cu soarta zecilor de pacienţi şi de angajaţi de acolo, potrivit France Presse.
În cursul nopţii, noi bombardamente ale Armatei israeliene asupra teritoriului palestinian s-au soldat cu 100 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii, controlat de Hamas.
Cel puţin 120 de pacienţi şi cinci echipe medicale se confruntă cu lipsa de apă, hrană şi electricitate la spitalul Nasser din Khan Yunis, principalul oraş din Sudul Fîşiei Gaza, a adăugat acesta.
Israelul îşi concentrează de săptămîni operaţiunile sale militare la Khan Yunis, oraşul natal al şefului Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, presupusul creier al atacului fără precedent din 7 Octombrie al grupării islamiste palestiniene în comunităţile din Sudul Israelului, ceea ce a declanşat războiul.
Şase bolnavi, printre care un copil, au murit la spitalul Nasser de Vineri din cauza întreruperilor de curent electric care au provocat oprirea distribuirii de oxigen, potrivit unui nou bilanţ făcut Sîmbătă de Ministerul Sănătăţii al Hamas, gruparea aflată la putere în Fîşia Gaza. "Nou-născuţii riscă să moară în orele următoare", avertizează acesta.
Armata israeliană a indicat că trupele sale pătrunseseră Joi în spital, pe baza unor "informaţii credibile" potrivit cărora persoane luate ostatice în cursul atacului din 7 Octombrie ar fi ţinute în această instituţie şi că trupurile unora dintre ele s-ar afla încă acolo.
O sută de persoane arestate în acest spital sunt suspectate de "activităţi teroriste", a afirmat Armata Sîmbătă. Ea a indicat că a descoperit acolo obuze de mortier, grenade şi alte arme aparţinînd Hamas.
Medici din spitalul Nasser au descris o situaţie insuportabilă în această unitate medicală situată într-un oraş transformat în ruine, scenă a luptelor şi unde se refugiaseră mii de palestinieni din Nordul enclavei.
Organizaţia "Medici fără frontiere" (MSF) a anunţat că angajaţi ai săi ”au trebuit să fugă, lăsîndu-i pe bolnavi în urmă”.
"Situaţia era haotică, catastrofală", a declarat, pentru AFP, Christopher Lockyear, secretar general al MSF.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), spitalul Nasser, unul din cele 11 rămase deschise din cele 36 pe care le avea Fîşia Gaza înainte de război, este acum "abia funcţional".
"Mai multe avarii la spital înseamnă mai multe vieţi pierdute", a declarat purtătorul de cuvînt al OMS, Tarik Jasarevic, în cursul unei conferinţe de presă, Vineri, la Geneva, cerînd să se permită accesul urgent al OMS în complexul spitalicesc.
În această vreme, comunitatea internaţională îşi multiplică apelurile pentru a descuraja Israelul să lanseze o ofensivă în oraşul suprapopulat Rafah, unde sunt prinşi în capcană aproape 1,5 milioane de civili, lîngă frontiera închisă cu Egiptul.
Uniunea Europeană s-a declarat Vineri "foarte preocupată" de această perspectivă şi a cerut Israelului "să nu întreprindă o acţiune militară la Rafah care ar agrava o situaţie umanitară deja catastrofală".
Martori au informat, Sîmbătă, despre explozii în centrul şi Estul Rafah, unde cel puţin două case au fost vizate de lovituri aeriene.
La o zi după apelul preşedintelui american Joe Biden la o "încetare a focului temporară" în Fîşia Gaza, şeful Hamasului palestinian, Ismail Haniyeh, a reiterat, Sîmbătă, că gruparea sa cere o încetare a focului, retragerea trupelor israeliene din Fîşia Gaza şi eliberarea prizonierilor palestinieni deţinuţi în Israel.
Potrivit Wall Street Journal, care citează responsabili egipteni, Egiptul construieşte o zonă securizată înconjurată de un zid în peninsula Sinai cu scopul de a-i primi acolo pe palestinienii din Gaza.
Această tabără face parte din "planuri de urgenţă" pentru a-i primi pe aceşti refugiaţi în cazul unui asalt israelian asupra Rafah şi ar putea adăposti "peste 100.000 de persoane", potrivit cotidianului american.
Liderii palestinieni, ONU şi numeroase ţări s-au alarmat de consecinţele catastrofale pentru populaţie în urma unei astfel de ofensive şi denunţă crearea unei noi generaţii de refugiaţi fără perspectiva de a se întoarce la casele lor.
Şeful Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), Philippe Lazzarini, a acuzat Sîmbătă Israelul că desfăşoară o "campanie concertată" care urmăreşte să "distrugă" această instituţie. Israelul i-a cerut recent lui Lazzarini să demisioneze, după ce a afirmat că unul din tunelurile utilizate de Hamas fusese descoperit sub sediul acestei agenţii în Gaza.