Armata ucraineană provoacă pierderi grele în rîndurile agresorilor ruși

Forțele armate ale Kievului continuă să provoace „pierderi grele” invadatorilor ruși, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, descriind luptele în curs din Ucraina ca fiind printre „cele mai intense” de la începutul războiului la scară largă, la 24 Februarie 2022.

„Ucrainenii au fost în măsură (în ultimele săptămîni, n. red.) să provoace pierderi grele cotropitorilor ruşi, atît în termeni de soldaţi, cît şi în ceea ce priveşte capacităţile de luptă”, a declarat Stoltenberg, în timpul unei conferinţe de presă.

De la lansarea contraofensivei Armatei ucrainene, la începutul lunii Iunie, nici o străpungere decisivă nu a fost realizată în apărarea multistratificată a Armatei ruse, iar unele dintre statele aliate sunt îngrijorate. Însă, pentru şeful NATO, ”chiar dacă linia frontului nu s-a mişcat, forţele ucrainene au continuat să fie foarte eficace pe cîmpul de luptă”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Trebuie să facem diferenţa între faptul că linia frontului nu se mişcă în mod semnificativ şi faptul că au loc lupte foarte, foarte intense”, a declarat Stoltenberg.

Soldații ucraineni luptă „curajos” şi „noi continuăm să-i susţinem”, a subliniat secretarul general al NATO, dînd ca exemplu Germania și Olanda, care au acordat în această lună un ajutor în valoare de 10 miliarde de euro Ucrainei, în timp ce alți aliați, printre care Statele Unite, trimit mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a proteja civilii.

Conducerea militară și cea politică a Ucrainei revendică recucerirea unor poziţii pe malul stîng al fluviului Nipru în regiunea Herson, Sudul Ucrainei. Ancorarea de poziţii ucrainene pe acest mal al Niprului, confirmată de bloggeri militari ruşi, precum şi de experţii militari independenți, ar putea constitui cea mai mare realizare a Armatei ucrainene în ultimele luni.

Întrebat dacă Ucraina ar putea fi constrînsă să negocieze cu Rusia în caz de reducere a sprijinului militar din partea Occidentului, Stoltenberg a reafirmat că revine acestei țări „să decidă ceea ce este acceptabil pentru a pune capăt războiului”.

„Responsabilitatea noastră este de a susţine Ucraina şi de a le permite (ucrainenilor, n. red.) să elibereze atît teritoriu cît este posibil şi de a-i pune în cea mai bună situaţie atunci sau dacă negocierile vor începe”, a conchis Jens Stoltenberg.