Șansa unui Guvern polonez proeuropean condus de Donald Tusk, după ce Parlamentul a respins Guvernul Morawiecki
Parlamentul polonez a respins, Luni, la votul de încredere, Guvernul propus de premierul în exerciţiu Mateusz Morawiecki, deschizînd astfel calea numirii unui Executiv condus de fostul premier liberal pro-UE Donald Tusk, relatează agenţiile France Presse şi Reuters.
Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, a format, după alegerile legislative din 15 Octombrie, o majoritate eterogenă, alcătuită din trei alianţe cu orientări diferite. Cu toate acestea, preşedintele Andrzej Duda l-a numit premier pe actualul şef al Guvernului în exerciţiu, Mateusz Morawiecki, provenit din formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS), care a obţinut cele mai multe voturi în alegeri, fără a avea însă majoritatea.
Din cei 456 de deputaţi ai Seimului (Camera inferioară a Parlamentului) care au votat, 266 au votat împotriva guvernului Morawiecki, sprijinit de 190 de deputaţi.
Urmează ca Seimul să desemneze premierul, care cel mai probabil va fi Donald Tusk. Acesta va conduce o coaliţie din care fac parte alianţa sa liberală Coaliţia Civică, alianţa denumită A Treia Cale, formată din două partide cu ideologii opuse – respectiv Polonia 2050, formaţiune liberal-progresistă, şi Partidul Popular Polonez (PSL), o formaţiune conservatoare – şi Stînga.
O prioritate a viitorului Guvern va fi accesarea fondurilor pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), blocate de Comisia Europeană, care a acuzat Guvernul polonez în exerciţiu condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS) că, în cei opt ani cît a fost la putere, a încălcat statul de drept prin reformele efectuate în Justiţie, limitarea drepturilor comunităţii LGBT sau contestarea întîietăţii deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în faţa dreptului naţional.
Ca măsuri sociale, Tusk a promis creşterea salariilor profesorilor cu 30% şi a alocaţiilor pentru copii de la 120 la 180 de euro pe lună.