Americanii sunt inca dependenti de Rusia intr-o afacere extrem de importanta

Cu toate că SUA au impus mai multe pachete de sancțiuni economice împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei din 24 Februarie 2022, America nu poate renunța la o afacere importantă cu Moscova. Companiile din SUA sunt încă dependente de combustibilul nuclear rusesc, furnizat de Rosatom.

Firma de energie nucleară de stat a Rusiei, Rosatom, este suspectată că furnizează industriei de Apărare locale componente, tehnologie și materii prime pentru combustibil pentru rachete, potrivit Stripes.

Produsele militare au fost trimise la mai mult de o jumătate de duzină de producători majori de arme din Rusia, ajutînd atacul continuu al Moscovei asupra Ucrainei. Acest lucru a crescut perspectivele ca Statele Unite, și eventual Uniunea Europeană, să pună sancțiuni împotriva Rosatom, care exportă uraniu pentru a fi utilizat în reactoare nucleare.

Dependența SUA de combustibilul nuclear rusesc este substanțială, dar companiile americane au cîteva opțiuni dacă Rosatom este lovită de sancțiuni.

După încheierea Războiului Rece, liderii americani și ruși au convenit că Rusia va demonta unele dintre armele sale nucleare și le va trimite în Statele Unite pentru a fi reutilizate și utilizate în reactoare nucleare civile. Programul s-a încheiat în 2013. Pe parcursul a 20 de ani, pînă la 10% din energia electrică din SUA a provenit din combustibil fabricat din focoase rusești.

În 2021, Statele Unite au cumpărat 14% din uraniul său din Rusia. Cu toate acestea, Rusia are cele mai mari capacități de îmbogățire a uraniului din lume, reprezentînd aproape jumătate din capacitatea globală.

Henry Sokolski, director executiv al Centrului de Educație pentru Politica de Neproliferare, a spus că, ”în cel mai rău caz, unele contracte de furnizare a Rusiei pe termen lung nu ar putea fi executate, iar asta ar putea crește prețul energiei electrice cu unul sau două procente”.

Companiile americane au făcut planuri pe termen lung chiar înainte de izbucnirea războiului. Paul Adams, purtătorul de cuvînt al firmei Constellation, cea mai mare companie nucleară din SUA cu 21 de reactoare, a declarat că a făcut achiziții „cu ani în avans” pentru a asigura suficient combustibil pentru a dura „mai mulți ani – indiferent de potențialele sancțiuni”.

Clienții americani și europeni de uraniu rusesc și de îmbogățire cumpără de aproximativ 1 miliard de dolari pe an, potrivit lui Frank von Hippel de la Universitatea Princeton din SUA.