Alexandru cel Mare și filosoful cinic Diogene
Întîlnirea dintre Alexandru cel Mare și filosoful cinic Diogene din Sinope este o anecdotă celebră, care evidențiază contrastul profund dintre două stiluri de viață diametral opuse: puterea și bogăția materială, în opoziție cu simplitatea și disprețul față de dorințele superficiale.
Potrivit istoricilor, în anul 336 î. Hr., cînd Alexandru a ajuns în Corint, a dorit să-l cunoască pe Diogene, renumit pentru austeritatea vieții sale și ideile sale filosofice nonconformiste. Diogene trăia în cele mai modeste condiții, dormind adesea într-un butoi și dedicîndu-și existența cultivării virtuții prin autosuficiență.
Cînd Alexandru, însoțit de anturajul său, l-a găsit pe Diogene relaxîndu-se la Soare, tînărul Rege, impresionat de liniștea și indiferența filosofului, s-a apropiat și l-a întrebat dacă poate face ceva pentru el, probabil așteptîndu-se ca acesta să-i ceară o favoare sau o recompensă materială. Fără ezitare, Diogene i-a dat un răspuns memorabil: ”Dă-te puţin mai la dreapta, îmi acoperi Soarele.”
Acest răspuns direct și lipsit de orice reverență l-a surprins pe Alexandru și pe suita sa. Însă, în loc să se supere, Alexandru a fost uimit de independența și libertatea spiritului pe care le manifesta filosoful.
Impresionat de atitudinea neînfricată a lui Diogene, Alexandru a declarat: ”Dacă nu aș fi Alexandru, aș vrea să fiu Diogene”. Răspunsul filosofului a fost la fel de celebru: ”Dacă nu aș fi Diogene, aș vrea să fiu tot Diogene”. (Sursa: Descoperiri.ro).
P. s. Într-o cu totul și cu totul altă dimensiune, consider că e destul de relevantă întrevederea dintre vestitul bancher David Rockefeller cu marele sculptor Constantin Brâncuși: Celebrul bancher David Rockefeller, care-l aprecia enorm pe Constantin Brâncuși, i-a făcut acestuia o vizită la atelierul lui din Paris. Printre multe altele, la un moment dat, extrem de îndatoritor, Rockefeller l-a întrebat pe Brâncuși: ”Cu ce te pot ajuta? Să-ţi fac rost de ceva mobilier sau de ce mai ai nevoie?“.
Brâncuși i-a răspuns: ”Ia şi tu și mătură atelierul!” (M. C.)