”Ajutorul acordat Ucrainei este de o importanţă existenţială pentru Europa”, consideră cancelarul german Olaf Scholz

Menţinerea ajutorului pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei este de o importanţă "existenţială" pentru Europa, a declarat, Marţi, cancelarul german Olaf Scholz, relatează AFP.

Acest sprijin este "de importanţă existenţială (...) pentru Ucraina, asta este clar, dar în cele din urmă şi pentru noi, în Europa", a spus Scholz, într-un discurs adresat în Parlamentul german, unde a pledat pentru obţinerea de ajutor financiar pentru Ucraina, mai ales pentru anul următor.

După Statele Unite, Germania este ţara care oferă cel mai mare ajutor Ucrainei, inclusiv livrări de arme.

Este "clar că nu trebuie să relaxăm sprijinul pentru Ucraina" şi eforturile în "rezolvarea crizei energetice" care a urmat războiului declanşat de Rusia în Februarie 2022, a insistat el, în timp ce întrebările devin tot mai numeroase în rîndul opiniei publice pe măsură ce conflictul se prelungeşte.

Cancelarul german s-a adresat deputaţilor în momentul în care Guvernul său se confruntă cu o criza bugetară, ceea ce îl va obliga să recurgă mai mult decît era prevăzut la împrumuturi pentru a-şi acoperi cheltuielile.

Această situaţie survine în urma unei hotărîri a Curţii Constituţionale, cea mai înaltă instanţă din ţară, care a anulat, pe 15 Noiembrie, transferul a 60 de miliarde de euro, provenite dintr-un fond special destinat iniţial luptei împotriva COVID-19, către un program dedicat investiţiilor ecologice strategice şi sprijinului pentru industrie.

Curtea Constituţională a decis că Guvernul federal a încălcat o regulă constituţională din 2009, care interzice un deficit public de peste 0,35% din Produsul Intern Brut (PIB), cu excepţia unor circumstanţe excepţionale.

Berlinul a invocat aceste circumstanţe excepţionale în 2020, 2021 şi 2022, însă intenţiona să respecte plafonul deficitului în acest an. El nu va mai putea face însă acest lucru şi Guvernul le va cere parlamentarilor să voteze pentru o creştere a deficitului bugetar federal la 45 de miliarde de euro.

Scholz a justificat această măsură prin necesitatea finanţării "frînelor la preţul energiei pentru 2023", făcînd referire la un scut anti-inflaţie pentru a reduce facturile la gaz şi electricitate ale gospodăriilor şi întreprinderilor, în urma creşterii preţurilor ca urmare a războiului din Ucraina.