ADEVĂRATUL JOC AL RUSIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA NU A ÎNCEPUT
Moscova a fost şi este încă preocupată de Ucraina, dar în 2014...
În ciuda eliminării taxelor vamale impuse de UE pentru vinurile din Moldova, Rusia nu şi-a spus încă ultimul cuvînt, consideră mai mulţi analişti citaţi de Euractiv.com, care cer Parlamentului European să grăbească procesul de asociere la UE a Chişinăului, pentru a se evita un scenariu ucrainean în Republica Moldova.
Parlamentul European a votat, Marţi, 10 Decembrie, liberalizarea comerţului cu vin pentru Republica Moldova, care altfel ar fi intrat în vigoare abia din 2014. Decizia vine la două luni după ce Rusia a interzis importul de vin moldovenesc, invocînd ”probleme legate de securitatea alimentara”, şi la doar nici două săptămîni după ce Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere la UE, care aşteaptă acum să fie semnat.
Parlamentul European a fost generos, ”în special pentru că votul a venit de la ţări mari producătoare de vin”, precum Franţa sau Italia, a spus Dirk Schuebel, fostul ambasador al UE în Republica Moldova. Cu toate acestea, impactul măsurii se poate dovedi unul mai mult simbolic decît o adevărată schimbare în plan economic.
Kamil Calus, analist specializat pe Republica Moldova la Centrul de Studii Estice din Varşovia, arată că exporturile de vin către Rusia reprezintă de fapt ”doar 2-3% din totalul bunurilor exportate de Moldova”. Pentru Calus este limpede că ”Rusia este conştientă că asemenea embargo nu poate afecta economia Moldovei.”
Mai mult, Chişinăul nu este capabil să îşi folosească toate cotele de export. În 2013, cota a fost stabilită la 240.000 de hectolitri de vin, din care Moldova nu poate exporta decît circa 80%, după cum arată Ministerul Economiei de la Chişinău.
O lovitură mult mai gravă asupra economiei moldoveneşti, cred experţii, ar fi un embargo al Rusiei asupra legumelor şi fructelor, precum şi restricţii impuse moldovenilor care lucrează în Rusia. Lucrătorii sezonieri din străinătate au adus circa 2 miliarde de euro în economia Moldovei, iar 60% din aceasta sumă a venit din Rusia. De aceea, Calus consideră că Moscova nu a făcut pînă acum decît să-şi aşeze piesele pe tabla de şah a Republicii Moldova, fără a începe să şi joace. Aceasta pentru că, după recentul Summit de la Vilnius al Parteneriatului Estic, ochii sînt încă aţintiţi asupra Ucrainei.
UE nu este o alegere ireversibilă pentru Republica Moldova
Chiar dacă Chişinăul este văzut drept campionul procesului de asociere al ţărilor estice la UE, lucrurile ar putea lua alt curs în 2014.
În Moldova vor avea loc alegeri în Noiembrie 2014, iar opoziţia comunistă are un cu totul alt plan, unul pro-rus, pentru ţară. O victorie a comuniştilor ar însemna, cel mai probabil, sfîrşitul procesului de integrare europeană, au avertizat analiştii citaţi de Euractiv. Dacă UE nu reuşeşte să grăbească asocierea Moldovei în 2014, ţara ar putea intra uşor pe orbita Moscovei.
Kamil Calus a cerut ca Acordul de Asociere parafat la Vilnius să fie semnat în Septembrie 2014, ”permiţînd astfel actualului Parlament să îl ratifice. ”Semnarea Acordului înainte de alegeri ar face ca UE să devină o alegere la care nu se mai poate renunţa. Calus a admis însă că semnarea Acordului nu se poate realiza decît dacă Chişinăul va adopta reformele la care s-a angajat.
Mai mult, pe măsură ce Republica Moldova s-ar apropia de semnarea Acordului de Asociere la UE, presiunea din partea Rusiei va creşte. ”Pînă acum, Kremlinul nu a încercat cu adevărat să împiedice parafarea acordului cu UE, pentru că s-a concentrat asupra Ucrainei şi nu numai”, a spus Calus. ”Decidenţii ruşi sînt perfect conştienţi că între parafare şi semnare va mai trece un timp. Ei presupun că va fi mai bine să acţioneze în 2014, care este an electoral. Pentru că în Moldova este mai uşor să schimbi actualul Guvern decît să-l faci să renunţe la drumul european.”
Moscova poate folosi cîteva pîrghii în Moldova, mergînd de la embargo asupra produselor alimentare şi restricţii pentru lucrătorii moldoveni şi pînă la problema Transnistriei şi cea a politicii interne. În cazul în care nu se vor putea realiza progrese pentru semnarea Acordului de Asociere, un alt mod în care UE poate deveni atractivă pentru Moldova este liberalizarea vizelor, care ar permite moldovenilor să călătorească liber în UE, în scop turistic, consideră Calus. Comisia Europeană a emis un raport pozitiv în această privinţă, în luna Noiembrie, arătînd cum Chişinăul a reuşit să-şi îndeplinească obligaţiile.
Dirk Schuebel, care acum lucrează în divizia CE dedicată Parteneriatului Estic, a declarat că oficialii UE au fost ”impresionaţi” de progresele Moldovei şi ”credeţi-mă că nu este uşor să impresionezi Comisia”, a mai adăugat el. Cu toate acestea, fostul ambasador în Republica Moldova a spus că ”mingea este în terenul europarlamentarilor şi al statelor membre”, aici aflîndu-se decizia asupra semnării Acordului de Asociere înainte de alegerile generale din Republica Moldova.
Cotidianul.ro