ADEVARURI INUTILE
Hollywood-ul este zguduit de un scandal sexual de proporţii. Brusc, zeci de actriţe de la „fabrica viselor”, printre care multe nume notorii cum ar fi Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Rosanna Arquette ş.m.a. au ieşit cu declaraţii usturătoare, potrivit cărora, faimosul regizor şi producător hollywoodian Harvey Weinstein le-ar fi hărţuit sexual. Nu acum proaspăt, ci 10-15-20 de ani în urmă. Nu le-a violat, ci mai mult le-a pişcat de fund şi le-a făcut propuneri indecente. Fapt de la care ele toate au suferit mult. Dar se vede că nu într-atîta de mult încît să-i trîntească uşa în nas şi să plece. Pentru că, din cîte putem trage concluzii, toate au fost în stare să înghită obidele şi să se producă în peliculele lui Weinstein, în care au avut roluri de cele mai dese ori principale. Roluri care nu numai că le-au adus onorarii de milioane, ci şi un renume mondial în lumea artistică. Aceeaşi Gwyneth Paltrow face referire la obscenităţile lui Weinstein (nerealizate pînă la urmă) cînd vorbeşte despre contractul pentru rolul central în filmul “Emma” pentru care a luat premiul Oscar. Pe atunci Paltrow spune că avea 22 de ani şi că era de fapt „un copil”. La 22 de ani nu mai putem vorbi de copilărie, dar de o vîrstă destul de conştientă.
Altă stea vorbeşte despre comportamentul indecent al producătorului, după ce anterior „s-a lăudat” prin presă că în viaţa ei ar fi avut relaţii sexuale cu peste 400 de bărbaţi. De unde pot să înţeleg că de felul ei dama nu ar fi prea împovărată de prejudecăţi, deci dacă au mers 399, de ce să nu mai treacă încă unul în catastiful experienţelor fierbinţi? Toate lucrurile acestea sînt foarte bine ştiute în cercurile cinematografice, or, pînă la urmă Weinstein nu s-a luat de capul unor minore neprihănite şi fără de păcat, ci de femei care foarte bine se orientează în situaţie, mai ales dacă sînt pornite să facă o carieră în lumea filmului.
Cred eu oare că Harvey Weinstein ar fi fost un nemernic în stare să le facă avansuri obraznice actriţelor care-l acuză azi (din cîte am văzut prin presă numărul lor a ajuns la 40)? Da, cred! Dar înţeleg şi altceva: fiind atunci un „nimeni”, aceleaşi artiste n-au protestat în nici un fel. Mai mult decît atît, se creează impresia că unele chiar l-au încurajat. Dovadă sînt sutele de imagini care au inundat internetul: în nici o poză, ulterioarele victime nu arată a „hărţuite”. Dimpotrivă, arată înfloritor, agăţate de libidinosul regizor. Fapt pentru care, probabil, şi au obţinut rolurile care le-au făcut vedete. Unele chiar mari vedete. Şi după ce au ajuns în statuturi de neatins, acestea şi-au amintit că decenii în urmă potlogarul s-a dat la ele! Mie personal mi-i cam scîrbă de asemenea triumf al dreptăţii.
În toiul scandalului de la Hollywood, bineînţeles, că s-au găsit şi o mulţime de compătimitori. Citesc, bunăoară, aşa declaraţii făcute de diferite personalităţi, majoritatea colegi de-ai actriţelor pretinse abuzate: „Salut bărbăţia victimelor!”, „Plecăciuni în faţa jertfelor care au avut curajul să denunţe”, „Femeile care au îndrăznit să vorbească sînt nişte eroine!”. Citesc şi rîd – care eroine?! Americanii se vede că cam încurcă brînza cu urda-vacii dacă califică ceea ce se petrece la Hollywood drept eroism, curaj şi bărbăţie. Eu mai degrabă aş vedea aici nişte reglări de conturi bine regizate, altfel nu-mi pot explica de ce tocmai acum şi atît de organizat şi bine pus la punct. Mai ales că prin presa americană s-a dat cu presupuneri că problema ar fi că lui Harvey Weinstein nu prea i-ar merge bine lucrurile în afaceri şi ar mai avea nişte bătăi de cap pentru că în campania prezidenţială trecută a susţinut pe cine nu trebuia. Aşa mai înţeleg. Şi asta se întîmplă nu numai în America. Oamenii în genere de felul lor sînt foarte asemănători cu păsările de pradă sau şacalii care atîta şi aşteaptă să cadă unul ca să-l încolţească din toate părţile. Mai ales dacă cade unul de succes, faimos şi cu rezultate. Iar eroismul… Asta poate fi despre orice, numai nu despre lamentările unor actriţe hollywoodiene, cărora – O, Doamne!- producătorul le-a propus sex, pe care fiecare dintre ele putea să-l refuze, dacă ar fi fost nişte femei cu o anumită condiţie morală. Dar n-au fost, şi dorinţa de-a se trezi stele a fost mai mare. Iar în asta nu e nimic nici eroic, nici curajos, nici ceva de admirat.
Actele sau încercările de hărţuire sexuală nu sînt un fenomen nou ori neobişnuit. Cred că este prezent încă din momentul ce ne-am împărţit sub formă de gen. Evei i s-a propus un măr, azi - un rol în film. Şi avansurile pot fi făcute unei femei nu numai în cinematografie, teatru, balet etc. O femeie poate fi hărţuită de şeful-bărbat oriunde, inclusiv la strîns roşii pe deal, pentru a-i scrie mai multe zile de lucru, de pildă, nu numai pentru un rol de milioane sau o promovare la serviciu. Şi iată aici nu există loc de interpretări: fiecare om îşi face alegerea. Weinstein n-a violat pe nimeni. El a cerut, s-a milogit pentru un colţ de fund, a promis cariere strălucitoare în loc de o partidă de sex oral. Alegerea îţi aparţine. Nu-ţi place – nu accepţi. Ba mai mult, democraţia îţi permite să-l pedepseşti, să-l blamezi, desfiinţezi, dacă desigur dispui de probe şi îţi repugnă astfel de negoţ. Dar din moment ce ai acceptat şi ai beneficiat, las-o baltă, şi nu mai umbla cu dezvăluiri senzaţionale peste mulţi ani, că nu mai impresionează.
Datorită lui Harvey Weinstein lumea a ajuns să vadă aşa filme ca Pulp Fiction, The Lord of the Rings, Fahrenheit 9/11, Scary Movie, Silver Linings Playbook, Pret-a-Porter, The King's Speech, Cold Mountain, Good Will Hunting, Scream, Shakespeare in Love, Kill Bill, The English Patient, Chocolat, Carol, Spy Kids, Sin City, Gangs of New York ş.a. Care deja au făcut istorie în cinematografie, or, scandalul va trece cum au mai trecut şi altele de acest fel şi pînă la urmă va rămîne doar ceea ce este cel mai important – activitatea sa merituoasă care nu poate fi ştirbită de nimic.
Lilia GRUBÎI