Actori nedreptăţiţi de Academia Americană de Film
Ce staruri uriaşe n-au primit niciodată Oscar pentru interpretare
Din galeria actorilor care nu s-au bucurat de aprecierea Academiei Americane de Film cu un Oscar pentru interpretare fac parte nume grele, actori cu un talent impresionant care însă au fost trecuţi cu vederea. Robert Redford, Charlie Chaplin, Cary Grant, Peter O'Toole, Leonardo DiCapio sau Johnny Depp sunt printre cei mai iubiţi şi talentaţi actori care n-au primit niciodată Oscar pentru interpretare.
Charlie Chaplin - The Little Tramp. Cel mai haios vagabond al tuturor timpurilor este poate cel mai bun exemplu că Academia Americana de Film comite greşeli inexplicabile. Cel mai mare comediant de film mut al secolului XX ne-a lăsat filme celebre ca The Great Dictator (1940), Modern Times (1936), The Gold Rush (1925) şi City Lights (1931), însă nu a luat niciodată un Oscar pentru interpretare. A cîştigat două Oscaruri onorifice, în 1929 şi 1973, şi Oscarul pentru cea mai bună coloană sonoră cu Limelight, film ce a fost lansat la 20 de ani de la turnare.
Cary Grant - Bărbatul care a învăţat America să se îmbrace. "Everybody would like to be Cary Grant". Era o vreme în care gropiţa din bărbia lui Cary Grant făcea mai multe victime decît războiul din Irak. Unul dintre marile staruri americane ale Hollywood-ului de altadată nu a primit niciodată Oscar pentru interpretare. Cary Grant a fost nominalizat de doua ori la Oscar, actorul primind în 1970 un premiu onorific din partea Academiei Americane de Film. Grant, cunoscut din filmele lui Alfred Hitchcock, a jucat în clasicele North by Northwest si To Catch a Thief.
Richard Burton - Actorul cu cea mai frumoasa poveste de dragoste a secolului XX. Burton era alături de Elizabeth Taylor un fel de Brad Pitt şi Angelina Jolie al anilor '60. A fost nominalizat de 7 ori la premiile Oscar pentru roluri impresionante în My Cousin Rachel (1952), The Robe (1953), Becket (1964), The Spy Who Came in from the Cold (1965), Who's Afraid of Virginia Woolf? (1966), Anne of the Thousand Days (1969), Equus (1977), însă nu l-a cîştigat niciodată pentru interpretare.
4. Peter O'Toole - Cel mai nominalizat actor din istorie la Oscar, fără să cîştige vreodată. Nominalizat de opt ori la Oscar, Peter O'Toole, cunoscut pentru rolurile de rebeli şi interpretările shakespiriene a primit într-un final, in 2003, o statuetă onorifică din partea Academiei Americane de Film. Deşi nu a cîştigat vreun Oscar pentru rolurile la care a fost nominalizat, O'Toole a fost recompensat pentru talentul sau cu alte premii prestigioase. Interpretarea sa din Lawrence of Arabia a fost catalogata mai tîrziu de către Premiere Magazine drept "cea mai buna interpretare din toate timpurile".
Clint Eastwood - "Go ahead, make my day!". Starul de film preferat al Americii şi al lumii, Clint Eastwood rămîne al doilea actor după John Wayne cu cele mai multe apariţii în topul vedetelor de film cel mai bine vîndute, însă nu a luat Oscar pentru interpretare. A luat 2 Oscaruri pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun film cu "Necruţătorul" (1992) şi încă 2 la aceleaşi categorii pentru "O fată de milioane" (2004) la care se adaugă încă un Oscar onorific - un fel de "ne cerem scuze pentru că nu ţi-am dat unul pentru cel mai bun rol masculin".
Fred Astaire - "Can't act. Can't sing. Balding. Can dance a little". A revoluţionat Hollywood-ul în anii 30 împreună cu Ginger Rogers. E un monstru sacru care a adus dansul în filme. "Nu ştie să joace. Nu ştie să cînte. E aproape chel. Dansează un pic", aşa a fost evaluat actorul după primul lui test pentru marele ecran. Azi e considerat de Institutul American de Film pe locul 5 în topul celor 50 de legende ale cinematografiei. A primit o singură nominalizare la Oscar pentru The Towering Inferno (1974) şi a primut un Oscar onorific, însă nu a cîştigat niciodată prestigioasa statueta pentru interpretare.
Johnny Depp - "But Why is the Rum Gone?". Unul dintre cei mai cameleonici actori ai Hollywood-ului, Johnny Depp n-a reuşit să obţină nici un Oscar pînă acum, deşi a fost nominalizat de trei ori, pentru rolurile din Sweeney Todd (2007), Finding Neverland (2004) si Pirates of the Carribean: The Curse of the Plack Pearl (2003). De la Edward Scissorhands şi pînă la Piratii din Caraibe, fiecare interpretare a sa a fost uluitoare, reuşind să ofere unele dintre cele mai captivante personaje din istoria filmului.
Leonardo DiCaprio - Aproape fiecare rol e de Oscar. Al doilea actor preferat al lui Martin Scorsese, după Robert De Niro, Leonardo DiCaprio i-a uimit pe critici încă de la 19 ani, cînd primea prima nominalizare la Oscar pentru rolul din What’s Eating Gilbert Grape (1993). De atunci, a mai primit două nominalizări pentru rolurile excepţionale din The Aviator (2004) şi Blood Diamond (2006), dar presa străină a scris că fiecare rol al său merita o nominalizare la Oscar. În 2014, a obţinut încă o nominalizare la Oscar, pentru rolul genial din The Wolf of Wall Street.
Brad Pitt - Baiatul de Aur al Hollywood-ului. Cu fiecare film făcut, Brad Pitt dovedeşte tot mai mult cît de talentat este. De la Interviu cu un vampir, Legendele toamnei (1994), Şapte ani în Tibet (1997), Se7en (1995), Fight Club (1999) şi Moneyball (2011), Brad Pitt a impresionat de fiecare dată cu interpretările sale, însa n-a reuşit niciodată să smulgă rîvnita statueta. Pînă acum, a primit trei nominalizări la Oscar pentru interpretare, în 1996 pentru Armata celor 12 maimuţe, în 2009 pentru The Curious Case of Benjamin Button şi în 2011 pentru rolul din Moneyball. S-a spus de multe ori că Pitt este unul dintre cei mai nedreptăţiţi actori de către Academia Americana de Film.
12. Jim Carrey – Omul cu o mie de feţe. Jim Carrey este unul dintre cei mai versatili actori de la Hollywood, însă n-a reuşit nici pînă acum să primească măcar o nominalizare la Oscar. Cu un talent nemărginit, Carrey a făcut roluri comice memorabile în The Mask, Ace Ventura, Liar, Liar, dar a demonstrat cît de uşor poate face tranziţia de la comedie la dramă cu rolurile din The Truman Show, Eternal Sunshine of the Spotless Mind şi Man from the Moon, pentru care trebuia măcar nominalizat la Oscar in 2000.
Harrison Ford – Preşedintele Americii pe marele ecran. Cu 2 dintre cele mai populare serii de filme din istorie, Indiana Jones şi Star Wars, şi cu numeroase roluri apreciate în thrillere şi drame politice, Harrison Ford este o adevărată legendă a Hollywood-ului. Totuşi, pînă în acest moment, actorul american n-a reuşit să primească decît o singură nominalizare în 1986, pentru rolul din Witness. Rămîne unul din cei mai populari actori, iar intrepretările sale din Air Force One, The Fugitive sau Presumed Innocent rămîn memorabile.
Michelle Pfeiffer - O frumuseţe nemuritoare. Una dintre cele mai frumoase şi talentate actriţe, Michelle Pfeiffer a impresionat publicul cu rolurile din Love Field (1992), Dangerous Liasions (1988) şi The Fabulous Baker Boys (1989), pentru care a primit cele trei nominalizări la Oscar din cariera. Deşi a strălucit în Scarface (1983), Pfeiffer nu a convins Academia Americană de Film şi rămîne şi astăzi fără nici un Oscar cîştigat.
Bruce Willis – 'Yippee-ki-yay, motherfucker!’ De la filmele de acţiune celebre din anii 80 şi thrillere captivante ca Armata celor 12 maimuţe sau Al Saselea Simt, Bruce Willis a demonstrat că este un actor versatil care poate juca orice gen de rol. Totuşi, pînă acum n-a reuşit să obţină nici o nominalizare la Oscar, însă fanii săi nu au uitat interpretările strălucitoare din Pulp Fiction (1994), Unbreakable (2000), The Fifth Element (1997).
Mel Gibson - Inimă neînfricată. Unul din cele mai mari staruri ale filmului american, Mel Gibson a oferit roluri memorabile în Braveheart (1995), Patriotul (2000), Arma mortală (1987), dar n-a reuşit să cîştige niciodată Oscarul pentru interpretare. Totuşi, în 1996, a fost premiat pentru cel mai bun regizor cu Braveheart, dar pentru interpretare n-a fost nici măcar o dată nominalizat.
Robert Redford - Un sex simbol nemuritor. Un adevărat monstru sacru al Hollywood-ului, Robert Redford, n-a primit niciodată Oscarul pentru interpretare. Ba mai mult, a primit o singură nominalizare ca actor, pentru The Sting/Cacealmaua (1974). De atunci, a făcut filme formidabile ca All the President's Men, A bridge Too Far, The Great Gatsby, The Natural, Indecent Proposal. În 1994, a cîştiga Oscarul pentru cel mai bun regizor cu Quiz Show, însă criticii au scris că unul din cele mai mari roluri ale sale este cel din The Candidate (1972) pentru care nici nu a fost nominalizat. Totuşi, Academia Americană de Film i-a oferit un Oscar onorific în 2002.
Tom Cruise - actorul care a făcut imposibilul posibil. De la 21 de ani, cînd primea primul său rol principal în Risky Business, Tom Cruise a ajuns în scurt timp unul dintre cei mai iubiţi actori de la Hollywood. Carisma, perseverenţa şi talentul i-au adus în următorii 10 ani filme cu un succes fenomenal la public şi critici, printre care The Color of Money (1986), Rain Man (1988), Born on the Fourth of July (1989), Days of Thunder (1990), A Few Good Men (1992), The Firm (1993), Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994), Mission: Impossible (1996), Jerry Maguire (1996), dar a jucat şi în multe blockbustere ca Minority Report (2002), The Last Samurai (2003), Collateral (2004), War of the Worlds (2005). Deşi a primit 3 nominalizări la Oscar şi a cîştigat 3 Globuri de Aur, nu a fost recompensat niciodată cu statuetă de către Academia Americană de Film.
Richard Gere - American Gigolo. Richard Gere a devenit un sex-simbol în anii '90, cînd cucerea inimile femeilor în American Gigolo, însă anii '90 rămîn cei mai prolifici din cariera sa, perioadă în care a jucat în filme celebre ca An Officer and a Gentleman, Pretty Woman, The Jackal, Primal Fear. Abia în 2002 a obţinut primul sau Glob de Aur pentru rolul din Chicago, însă nici pînă azi nu a primit Oscarul. În 2012, la 63 de ani, a fost nominalizat a doua oară la Globul de Aur pentru rol principal cu Arbitrage, despre care criticii spun că este unul dintre cele mai bune film din cariera sa.
Kevin Costner - actorul care dansează cu lupii. Kevin Costner s-a impus la Hollywood ca unul dintre cei mai talentaţi actori cu filme ca Dances Wiht Wolves (1990), JFK (1992), The Untouchables (1987), Field of Dreams (1990), Silverado (1985), No Way Out (1987), A Perfect World (1993). Însă, Costner n-a fost niciodată recompensat cu Oscar pentru interpretare. Are 2 Oscaruri primite pentru Dances with Wolves ca regizor şi producător.
Donald Sutherland - excentricitate cu fiecare rol. Donald Sutherland fascinează Hollywood-ul de 50 de ani, însă nu şi pe Academia Americană de Film, care nu i-a oferit nici măcar o nominalizare la Oscar. Sutherland a făcut roluri remarcabile în Klute (1971), The Dirty Dozen (1967), Invasion of the Body Snatchers (1978), Don't Look Now (1973), Kelly's Heroes (1970), Animal House" (1978), "JFK" (1991). Donald Sutherland rămîne unul dintre cei mai prolifici actori ai generaţiei sale, care a avut curaj să joace unele dintre cele mai ciudate personaje din istoria cinematografiei.
Kirk Douglas - Gladiatorul Hollywoodului. Cu o cariera impresionantă şi o viaţă uimitoare, Kirk Douglas este o legendă a cinematografiei mondiale. Kirk a uimit lumea în peste 80 de filme, multe devenite clasice. Printre acestea se numără "Spartacus", "The Bad and the Beautiful", "Lust for life", "Paths of Glory". În urmă cu 50 de ani, era considerat a fi cel mai apreciat actor al lumii, însă în toţi aceşti ani Academia Americană de Film nu s-a îndurat să îi ofere Oscar pentru interpretare, deşi a fost de 3 ori nominalizat. Champion (1949), The Bad and the Beautiful (1952), Lust for Life (1956).
Sursa: Procinema.ro