6 METODE DE A LUPTA CU COLESTEROLUL "RĂU"

Colesterolul "rău", care afectează negativ sănătatea, nu mai e demult o problemă a vîrstnicilor şi, de cele mai multe ori, nu are nici legătură cu greutatea, ci cu nivelul de stres, moştenirea genetică, dar, mai ales, alimentaţia. Pastilele ajută, dar nu sunt singurul mod de a-ţi scădea nivelul de colesterol LDL("rău"), ci şi alimentaţia şi sportul pot ajuta. Experţii de la Prevention.com îţi oferă cele mai uşor de folosit şi mai eficiente "arme" în lupta cu colesterolul ridicat.

1.Începe-ţi una dintre mese cu o salată de spanac (cione, lobodă, papelă, tămîioară, tămîiţă, buruiană-de-bubărea, frunze-de-piatră (pl.), iarba-zgăibii, piciorul-gîştii, talpa-gîştei; spanac-sălbatic = (reg.) lobodă, piciorul-caprei, spanac-alb; spanacul-ciobanilor ). E bogat în luteină şi doar o jumătate de cană pe zi de spanac tăiat fideluţă poate ajuta la reducerea colesterolului nociv, care înfundă arterele, şi la creşterea nivelului colesterolului benefic pentru inimă.

2. Poţi face aproape orice mîncare mult mai sănătoasă şi mai bună pentru sănătatea inimii adăugîndu-i între 2 şi 4 căţei de usturoi. Acest super-aliment s-a dovedit a fi eficient în scăderea colesterolului, reducerea tensiunii sanguine şi în lupta cu orice infecţie din organism.

3. Încheie masa principală a zilei cu două-trei pătrăţele de ciocolată neagră. Studiile au arătat că bogăţia de antioxidanţi din ciocolata neagră creşte nivelul colesterolului HDL (“bun”) cu pîna la 24% în doar 12 săptămîni.

4. Redu grăsimile saturate din carne şi lactate, responsabile pentru majoritatea cazurilor de niveluri prea ridicate de colesterol nociv, şi treci la grăsimile mononesaturate, care nu numai că scad colesterolul LDL, ci şi nivelul trigliceridelor, alte grăsimi nocive atunci cînd se află în cantitate prea mare în sînge. În plus, grăsimile mononesatruate cresc nivelul colesterolului HDL, bun pentru inimă. Le găseşti in: avocado, ulei de măsline, untul de arahide, alune, nuci, migdale, fistic, etc.

5. Indiferent că vrei să-ţi scazi nivelul de colesterol, să slăbeşti sau să-ţi intri în formă, nimic nu se compară cu exerciţiul fizic. Şi nici măcar nu vorbim despre sportul de intensitate mare (deşi acesta îţi măreşte nivelul de colesterol “bun”), ci de mişcarea moderată, cum ar fi plimbările în pas alert, dar care să-ţi permită să porţi o conversaţie, mersul pe bicicletă, înotul, alergarea uşoară, etc. Însa important e să faci asta timp de 30 de minute, cel puţin 5 zile pe săptămînă.

6. Fibrele, în special cele solubile, sînt extrem de eficiente în lupta cu colesterolul “rău”. Cercetările au arătat că 15 grame de fibră solubilă consumată zilnic poate scădea nivelul colesterolului cu 5 pînă la 10%! O anume fibră solubilă, pectina, nu numai că scade dramatic nivelul colesterolului nociv, dar şi încetineşte procesul digestiv, ceea ce ajută la înlăturarea tendinţei de a mînca mai mult decît ai nevoie. Pectina se găseşte din plin în anumite fructe, dintre care cele mai comune şi mai ieftine sînt merele! Mănîncă mere zilnic şi nu numai că îţi vei ţine sub control nivelul de colesterol, dar vei mînca mai puţin şi vei slăbi.

Sursa: RevistaPreseiOnline