Zeci de mii de persoane la o ceremonie memoriala in onoarea fostului Presedinte al Zimbabwe Mugabe

Zeci de mii de persoane au fost aşteptate la o ceremonie memorială în onoarea fostului Preşedinte al Zimbabwe Robert Mugabe Sîmbătă pe Stadionul Naţional din Capitala Harare, relatează DPA, potrivit agerpres. Unsprezece lideri africani și-au anunțat prezența pe stadionul cu o capacitate de pînă la 60.000 de locuri, potrivit purtătorului de cuvînt al Preşedinţiei, George Charamba.

Mugabe a murit săptămîna trecută într-un spital din Singapore la vîrsta de 95 de ani.

El a fost răsturnat de o lovitură de stat în 2017 după aproape patru decenii la putere. Încă venerat de unii ca fost luptător pentru libertate împotriva supremaţiei albilor, el este dispreţuit de alţii care îl consideră responsabil pentru distrugerea economiei Zimbabwe şi oprimarea violentă a oricărei opoziţii.

Cyril Ramaphosa din Africa de Sud, Uhuru Kenyatta din Kenya şi Filipe Nyusi din Mozambic se numără printre Preşedinţii africani care şi-au confirmat prezenţa la ceremonia publică de Sîmbătă.

Canalul Zimbabwe Broadcasting Corporation i-a arătat pe demnitarii care au sosit şi au semnat într-o carte de condoleanţe Vineri după-amiază. Printre aceştia s-a numărat Preşedintele Guineii Ecuatoriale, Teodoro Obiang Nguema Mbasongo, fostul Preşedinte al Ghanei Jerry Rawlings şi fostul Preşedinte Sud-african Thabo Mbeki. Aranjamentele funerare au provocat consternare în această săptămînă după ce purtătorul de cuvînt al familiei Leo Mugabe a încercat să clarifice ce se va întîmpla după ceremonia oficială.

Înmormîntarea este stabilită acum în Octombrie, după ce va fi finalizat un mausoleu la monumentul eroilor National Heroes Acre din Harare, a declarat Vineri noapte Preşedintele Emmerson Mnangagwa. Purtătorul de cuvînt al familiei a exclus un plan anterior de a avea loc o înmormîntare simbolică Duminică la Harare, rezervată elitei conducătoare a ţării. Corpul va fi acum transportat în oraşul natal al lui Mugabe, Zvimba, pentru ritualuri funerare tradiţionale care trebuie efectuate.