WASHINGTONUL A PEDEPSIT RUSIA SI L-A AJUTAT PE PUTIN

„Recenta declaraţie cu privire la faptul că misiunile diplomatice americane în Rusia vor limita eliberarea vizelor (nu de migrare) pentru cetăţenii ruşi, a fost un răspuns clar la decizia Guvernului rus de a reduce în jumătate personalul acestor misiuni din Federaţia Rusă. Însă, totodată, aceasta a fost o mişcare absolut incorectă, o demonstraţie de miopie sinucigaşă, care a determinat politica americană faţă de Rusia de la începutul războiului rece 2.0. Dar să clarificăm lucrurile: în fapt, Kremlinul cîştigă, atunci cînd călătoriile în SUA sînt îngreunate pentru ruşi. Şi, dimpotrivă, Statele Unite ar avea doar de cîştigat în urma unui contact mai deschis”, scrie un articol din publicaţia Foreign Policy.

„Mai întîi de toate, declarînd despre limitarea eliberării vizelor, într-un mod atît de făţiş şi pompos, probabil, într-o încercare de a ruşina Moscova, Washingtonul i-a înmînat Kremlinului un util trofeu propagandistic”, scrie Foreign Policy.

„Noile restrîngeri în privinţa vizelor sînt incomode, dar nu şi absolute. Trei consulate (de la Sankt Petersburg, Ekaterinburg şi Vladivostok) nu vor mai putea elibera vize, însă procesul va derula în continuare, după o scurtă pauză, la Moscova. Se presupune că perioada de aşteptare va creşte, însă în limite acceptabile. Cu toate acestea, astfel de detalii nu sînt elucidate în reportajele mediilor de informare ruse. Cele întîmplate sînt prezentate drept o lovitură asupra cetăţenilor de rînd, sub forma unui mesaj precum că America nu iubeşte ruşii şi nu doreşte să-i vadă la hotarele sale. Nu demult, în faţa Ambasadei SUA a fost organizat un protest cu mase năimite, unde au participat maşini cu tricoloare prea profesionist pictate şi lozinci expresive”, se indică în material.

„Între timp, povestiri inventate despre rînduri imense la Ambasada americană au devenit virale pe reţele de socializare şi în presa rusă. Or, guvernarea, care pentru a-şi menţine legitimitatea, tot mai mult le spune ruşilor despre cum aceştia sînt ignoraţi, discriminaţi şi acuzaţi în restul lumii, chiar a beneficiat de o şansă foarte comodă de a promova aşa ceva. Însă, dacă lăsăm deoparte propaganda, îngrădirea posibilităţilor ruşilor care doresc să viziteze SUA, este o greşeală. Făcînd asta, America a renunţat benevol la unul dintre cele mai bune instrumente de a se opune Moscovei”, arată Foreign Policy.