VLAD FILAT: ETAPA POST-VILNIUS VA FI UNA COMPLICATĂ

La o distanţă de jumătate de an de la ultima criză politică cu care s-a confruntat Republica Moldova, ex-Premierul Vlad Filat, lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), a vorbit despre „contextul în care au fost luate decizii importante privind depăşirea crizei politice şi continuarea cursului european al Republicii Moldova”.

După cum relatează TRIBUNA, el a făcut acest lucru în cadrul unei întrevederi cu un grup de jurnalişti şi experţi europeni la sediul partidului. În componenţa grupului au fost ziarişti de la publicaţiile: „The Economist”, „Deutsche Welle”, „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, experţi de la „European Endowment for Democracy”, „Centrul Romîn pentru Politici Europene”, „German Marshall Fund” şi Ministerul de Externe al Letoniei. Potrivit serviciului de presă al PLDM, „scopul întrevederii a fost informarea din prima sursă asupra proceselor interne din Republica Moldova, a progreselor înregistrate, dar şi a obstacolelor întîmpinate în implementarea reformelor de pe agenda europeană a Republicii Moldova”.

„Vlad Filat a făcut o prezentare a situaţiei social-politice din Republica Moldova de la preluarea guvernării în 2009. În particular, liderul PLDM s-a referit la contextul în care au fost luate decizii importante privind depăşirea crizei politice şi continuarea cursului european al Republicii Moldova. Liderul PLDM a menţionat că partidele aflate la guvernare au demonstrat maturitate politică şi au pus interesul naţional mai presus decît cel îngust de partid”, precizează sursa citată.

În opinia liderului PLDM, „Moldova este pe calea cea bună, iar efortul depus se materializează în rezultate palpabile”. „Urmează să parafăm Acordul de Asociere şi Liber Schimb, textul căruia este unul bun, după mine, dar trebuie să înţelegem că etapa post-Vilnius va fi una complicată, va trebui să muncim şi mai mult pentru a semna acest acord. Obiectivul de integrare europeană este unul vital şi nu are alternativă. Noi avem datoria să asigurăm ireversibilitatea procesului de integrare europeană”, a spus Vlad Filat.

Referindu-se la evoluţiile în reglementarea conflictului transnistrean, Vlad Filat a specificat că a avut o implicare directă în acest proces: „Am reuşit să reluăm negocierile, a fost relansat transportul feroviar de mărfuri, am avut o înţelegere ce ţine de transportarea pasagerilor. Am stabilit această comunicare şi acest lucru este foarte important. Vreau să menţionez că rolul Uniunii Europene în reglementarea conflictului transnistrean este unul determinant”.

Oxana MITITELU

(tribuna.md)