VIZITA LUI LEANCĂ LA BUCUREŞTI, IGNORATĂ ÎN MASS-MEDIA ROMÂNEASCĂ

Dar Ambasada R. Moldova ce face?

Pe 23 Decembrie premierul R. Moldova, Iurie Leancă, a ajuns la Bucureşti pentru o întîlnire oficială cu omologul său Victor Ponta. Ca să vedeţi cît de importantă pare vizita lui Leancă la Bucureşti, este suficient să vă afirmăm că, excepţie făcînd Adevărul.ro, nici un alt ziar central din România nu a scris despre aceasta. Într-un prim articol intitulat „Vizita la Bucureşti a premierului Iurie Leancă, anunţată în România doar pe blogul lui Victor Ponta”, Adevărul.ro nota: „Despre această vizită s-a anunţat la mijlocul săptămînii trecute, după ce premierul Victor Ponta l-a informat la telefon pe şeful Executivului de la Chişinău, Iurie Leancă, că Guvernul României va oferi un grant de 80 de milioane de lei româneşti (circa 17,8 milioane de euro) pentru dezvoltarea educaţiei preşcolare din ţara noastră. "...Avem nişte rezerve pentru sfîrşitul de an pe care le putem aloca pentru ceea ce am promis de mulţi ani şi nu am făcut niciodată...”, a afirmat atunci Ponta, citat de Agerpres.

Pe pagina oficială a Guvernului României scrie că "nu există evenimente publice programate în această zi“ şi nici în agenda premierului Victor Ponta nu există o informaţie despre această vizită. La fel nu este publicată informaţia despre agenda şedinţei de Guvern. Doar pe blogul său victorponta.ro, apare o informaţie din 18 Decembrie în care primul ministru al României îşi exprimă speranţa că la şedinţa Guvernului de Luni, 23 Decembrie va fi prezent şi primul ministru al Republicii Moldova Iurie Leancă.

Aceeaşi publicaţie, în varianta electronică, tot ieri, la orele 10,32, a înlocuit articolul menţionat mai sus cu un altul în care erau precizate etapele vizitei.

Probabil că dacă Leancă ar fi fost invitat de Traian Băsescu lucrurile ar fi stat altfel în ceea ce priveşte mediatizarea vizitei. Un lucru este cert: Ponta l-a invitat pe Leancă pentru ceva concret, palpabil, să ofere bani Moldovei, nu ca să-i facă promisiuni deşarte! Nici ca să-i spună să tacă... Nici pe departe nu poate fi considerată vinovată presa românească pentru că nu a considerat că vizita premierului moldovean ar fi o ştire de larg interes pentru cititorii români. De fapt nici nu-i prea interesează pe români ce se întîmplă aici dacă nu-i ceva mai picant – Ana Leşco, Stratanii, Zdupii şi tot ce mai poate fi adjudecat ca fiind „românesc”! Dar oare Ambasada R. Moldova de la Bucureşti nu ar fi trebuit să trimită comunicate de presă tuturor instituţiilor mediatice despre această vizită? Cine dacă nu diplomaţia este cea care trebuie să mediatizeze astfel de vizite, mai ales că Leancă se întoarce de la Bucureşti cu circa 17,8 milioane de euro? Căci cu suta de milioane promisă de Băsescu... ne-am lămurit!

MS