VINZARILE ASIGURATORILOR MOLDOVENI AU STAGNAT IN PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI 2015

Piaţa de asigurări din Republica Moldova a stagnat în primul trimestru al anului 2015, după сe pe parcursul anilor 2009-2013 s-a menţinut pe o tendinţă de creştere. Asiguratorii au vîndut în ianuarie-martie poliţe în valoare de 254 milioane de lei moldoveneşti, faţă de 255 milioane de lei în perioada similară a anului precedent, arată datele preliminare ale Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare /CNPF/.

Este al doilea an cînd piaţa stagnează pe toate segmentele de asigurări, inclusiv asigurările de răspundere civilă auto. Asigurările Cartea Verde au generat în primul trimestru subscrieri la nivelul pieţei de circa 60 milioane de lei, iar asigurările obligatorii de răspundere civilă auto internă de 56,8 milioane de lei.

Datele CNPF relevă că circa 92 la sută din totalul afacerilor asiguratorilor au fost raportate pe segmentul de asigurări generale, restul de 8 la sută fiind aferente asigurărilor de viaţă. Piaţa a fost dominată de asigurările de răspundere civilă auto (CASCO – 23,5 la sută, RCA – 22,4 sută, şi respectiv Carte Verde – 20,2 la sută). Poliţele de sănătate (valabile în interiorul şi în exteriorul ţării) au reprezentat 4,1 la sută din total.

Valoarea daunelor plătite de companii a fost în primul trimestru în scădere cu circa 40 la sută faţă de perioada similară a anului precedent. Suma despăgubirilor achitate a fost de 79,3 milioane de lei, faţă de 131 milioane de lei în 2014.