Viitorul omenirii va fi socialist?

Schimbările încep din Cipru

Cerinţa Uniunii Europene de a se impozita depozitele bancare din Cipru a pus în pericol sistemul financiar al insulei. Unii experţi întrevăd o criză de idei a capitalismului ca sistem bazat pe principiile pieţei libere.

Destul de mulţi specialişti remarcă caracterul fără precedent al acestei măsuri. După cum s-a exprimat politicianul şi omul de afaceri rus Mihail Prohorov, „UE a deschis, de fapt, „cutia Pandorei”, creînd un precedent periculos de soluţionare a problemelor legate de capitalizarea sistemului bancar în ţările cu probleme. Poate fi considerat periculos numai dacă ne gîndim că încalcă baza civilizaţiei occidentale: inviolabilitatea proprietăţii private”.

Apropo, mulţi experţi nu înclină să dramatizeze în exces situaţia. Iată care este opinia economistului Andrei Suzdalţev: „Totul este mult mai dificil. Trebuie să ţinem cont ce înseamnă Cipru: o zonă offshore în cadrul spaţiului financiar unic al UE. Iar Uniunea Europeană este interesată ca toate instituţiile financiare să lucreze după reguli comune, după standarde comune. Pentru ca să nu existe locuri în care să se poată „juca” cu impozitele. Pe de altă parte, felul în care se face acest lucru, stârneşte uimirea”.

Potrivit analiştilor, o decizie atât de originală nu s-a mai luat în ţările dezvoltate deja de multe decenii. În general, după standardele istorice, este un nonsens. Se poate chiar afirma că avem de-a face cu un moment critic, cînd valorile europene şi interesele europene sunt într-o contradicţie clară şi deschisă. Ceva trebuie să se sacrifice. Puţin probabil că vor fi sacrificate interesele, mai degrabă valorile.

Mai mult, Cipru poate fi „prima rîndunică” a unei exproprieri masive de finanţe, aparţinînd corporaţiilor şi oamenilor de rînd. Exemplul lui poate fi urmat de alte ţări cu rate de impozit reduse. În primul rînd, este vorba despre Elveţia, Olanda şi Malta. Cauza acestui lucru, la fel ca în cazul Ciprului, poate fi presiunea din partea organelor competente din Uniunea Europeană.

Puteam avea de-a face cu un start original al campaniei anti-offshore pan-europene. Fireşte că în condiţiile în care ratele la impozit în principalele ţări din UE se află în pragul critic, după care poate urma exodul de capital, UE nu mai are altă variantă decît să închidă toate „uşile” existente. Cipru este prima dintre ele.

 (Vocea Rusiei)

Notă: Supratitlul aparţine redacţiei.