Vicepremierul rus Dimitri Rogozin vrea din nou să viziteze Republica Moldova pentru reluarea discutiilor

„Sunt pregătit să merg acolo, dar în anumite condiţii”

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anunţat, Miercuri, că a acceptat invitaţia omologului său moldovean Octavian Calmic de a vizita Republica Moldova în luna Septembrie, dar a precizat că are nevoie de garanţii de securitate şi privind traversarea spaţiului aerian, relatează site-ul agenţiei Tass.

"Am primit o invitaţie de la domnul Octavian Calmic, a venit recent, pentru a vizita Chişinăul în această Toamnă. Mă bucur că am primit invitaţia, dar ce vrea să zică domnul Calmic? E greu de spus cum va asigura securitatea delegaţiei ruse şi cum va şterge nasul patronului lor român. Totuşi, nu noi trebuie să răspundem la aceste întrebări. Sunt pregătit să merg acolo, dar în anumite condiţii. Repet, pentru ca eu să vizitez Moldova nu este suficient ca avionul să decoleze, ar trebui să aibă şi o şansă de aterizare", a spus Rogozin.

Vicepremierul rus a mai declarat că este interesat să-şi continue activitatea la faţa locului, atît la Tiraspol, cît şi la Chişinău. Cu toate acestea, el le-a cerut tuturor părţilor interesate să ofere garanţii solide pentru ca relaţiile ruso-moldoveneşti să se poată îmbunătăţi.

"În primul rînd, aceste garanţii ar trebui să fie furnizate de toate ţările care ar asigura zborul avionului meu. În al doilea rînd, garanţiile ar trebui să prevadă că nici un incident nu va afecta vieţile şi sănătatea oamenilor care mă vor însoţi, altfel nu are rost să mergem acolo. În acest caz, ei [reprezentanţii Republicii Moldova] vor trebui să viziteze Moscova", a transmis Rogozin.

Vinerea trecută, avionul care îl transporta pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin nu a putut ajunge în Republica Moldova pentru că nu a primit autorizaţia de a survola România. Dmitri Rogozin a denunţat interdicţia de survol decisă de România, acuzînd autorităţile române de periclitarea vieţilor pasagerilor aflaţi în avionul cu care se deplasa, transmiţîndu-le autorităţilor române să se aştepte la o ripostă.

Înaltul oficial rus a subliniat că Republica Moldova nu poate "să ia un foarfece şi o hartă a Europei şi să taie o bucată, lăsînd Uniunea Europeană doar pentru ea".

"Autorităţile ruse nu intenţionează să-mi schimbe statutul, ci, dimpotrivă, vor insista să fiu negociator cu Republica Moldova şi Transnistria. Astfel, mai devreme sau mai tîrziu, autorităţile de la Chişinău vor trebui să decidă cum să restabilească ceea ce au distrus fără să gîndească", a spus Dmitri Rogozin.

Vicepremierul Rusiei plănuieşte să aibă o întrevedere cu preşedintele moldovean Igor Dodon în data de 5 August, în cadrul unei vizite în Iran.

"Într-adevăr, intenţionez să am o conversaţie cu Dodon. Preşedintele a decis că eu voi reprezenta Rusia la inaugurarea noului preşedinte al Iranului, iar Igor Nikolayevich [Dodon] va fi de asemenea acolo, aşa că vom organiza o întîlnire la Teheran. Vreau să înţeleg ce gîndeşte liderul Republicii Moldova despre evoluţiile recente", a spus Rogozin. (Mediafax.ro)