VEGANISMUL

O nouă stare de spirit şi o nouă etică?

Tot mai numeroase tendinţe ale omului de a-şi forma noi modalităţi de alimentare.Să fie oare o teribilă intuiţie a celor 7 miliarde de oameni de pe Pămînt că resursele se vor termina la un moment dat?Acum în vogă este veganismul. Acest curent reprezintă o nouă modalitate de formare a regimului alimentar în Europa, dar devine tot mai popular şi printre moldoveni. Este o dietă şi un stil de viaţă care caută excluderea folosirii animalelor pentru mîncare, îmbrăcăminte, sau orice alt scop. Cel mai comun motiv pentru a fi vegan este angajamentul etic sau convingerea morală în privinţa drepturilor animalelor, protecţiei mediului înconjurător, sănătatea umană şi grija religioasă sau spirituală.

Spre deosebire de vegetarianism, din punctul de vedere al dietei, veganismul exclude chiar şi mierea de albine, produsele lactate şi ouăle, iar din punct de vedere filozofic, veganismul interzice folosirea a orice fel de produs animal, fie haine din blană sau alte accesorii provenind de la animale.

Dieta vegană se aseamănă cu postul creştinesc, dar scopurile sunt diferite. Se urmăreşte detoxifierea organismului prin eliminarea în primul rînd a cărnii, apoi a brînzeturilor şi în general un trai sănătos bazat pe fructe şi legume, fibre, cereale. Cele mai populare alimente şi cele mai des folosite sunt orezul, cartofii, cerealele, spanacul, nucile şi alunele, brînza tofu sau soia.

Acest tip de alimentare a devenit popular după ce în anul 2011 mai multe personalităţi au anunţat că au adoptat acest stil de viaţă pentru a se vindeca de diverse boli. Dietele vegane (numite cîteodată vegetariene stricte sau pure) sunt indicate pentru descreşterea riscului de infarct miocardic, cancer de colon, colesterol ridicat în sînge, tensiune arterială ridicată, cancer de prostată . Pregătite corespunzător, aceste alimente simple sunt sănătoase şi satisfac nevoile nutriţioniste. Totuşi, dacă sunt prost preparate, pot provoca un nivel scăzut de calciu, iod, vitamina B12 şi vitamina D. Veganii sunt, în acest caz, încurajaţi să ia suplimente alimentare după nevoi.

Principalul promotor al regimu-lui vegan a fost ex- preşedintele american Bill Clinton, care a renunţat la grătare şi mîncarea de tip fast food în favoarea hranei vegetale. De asemenea, multe vedete promovează veganismul ca o dietă sănătoasă şi fără consecinţe.

Alina D. şi soţul ei de jumate de an aderă la principiile impuse de veganism, adică consumul de fructe şi legume neprocesate şi nepreparate termic sau procesate la o temperatură foarte mică pentru a nu distruge nutrienţii existenţi în respectivele alimente.

„Am făcut toate schimbările treptat. Eu merg pe ideea că paşii mărunţi sunt cei mai buni pentru corp, fiindcă acesta trebuie să se adapteze”, spune Alina. Alături de prieteni, şi ei moldoveni, încearcă să promoveze printre tineri acest stil de viaţă.

,,O bună parte din adolescenţii de la noi sunt obezi din cauză că se alimentează greşit şi nu practică sportul, eu încerc să-i motivez vorbindu-le despre acel echilibru care trebuie să fie în alimentaţia noastră’’, zice Andrei, vegan de trei ani.

Cu toate că sunt mulţi care cred cu tărie în ,,sănătatea’’ acestui mod de trai, chiar dacă s-au scris cărţi (,,Eating Animals’’ – Jonathan Safran Foer; ,,Reţete vegane fără foc’’– Ligia Pop) despre beneficiile alimentaţiei vegane, nutriţioniştii contrazic cu fermitate acest lucru.

"Odată ce excluzi orice produs animalier, rişti în timp să ai carenţă de vitamine şi microelemente care duc la anumite patologii ale sîngelui sau pielii. Plus de toate, există aminoacizi esenţiali care se aportă doar din produsele animaliere", subliniază nutriţionistul Galina Tomaş.

De partea nutriţioniştilor sunt şi unii bucătari care din diverse motive profesionale socot veganismul ca o interminabilă lipsă a tuturor plăcerilor care ni le oferă mîncarea tradiţională.

Anthony Bourdain, bucătar new yorkez, devenit între timp autor, critic culinar şi realizatorul emisiunii “No Reservation” de pe Travel Channel, a declarat că vegetarienii sunt cel mai rău lucru care i se poate întîmpla unui bucătar: „Vegetarienii sunt duşmanii tuturor lucrurilor bune, un afront adus meseriei mele şi plăcerii pure de a mânca. E limpede că lumea pasionaţilor de bucătărie nu îi are pe vegani la inimă”.

Indiferent de părerile împărţite ale specialiştilor, înainte de a alege propriul stil de viaţă, trebuie să ne documentăm, să consultăm un medic să ştim ce ni se întîmplă şi să facem conexiuni cu reacţiile corpului nostru.

Rodica ŢĂRUŞ,

studentă în anul II, facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM