Variatiuni politice perverse pe aceeasi tema

Vă prindeți sau nu, șmecherașilor de duzină?

Mihai Conțiu

În ziua de mai alaltăieri, o agenție moldovenească de știri care nu-și permite să exagereze cu nimic, a emis următorul comunicat sec: ”Ieri, la ora 20,43, la Spitalul X, cetățeanul Y, în vîrstă de 86 de ani, a decedat din cauza contaminării cu coronavirus. Pacientul fusese internat în urmă cu 3 zile. Era supraponderal (126 kg.), mai suferea de diabet, cardiopatie ischemică și avusese două preinfarcte.”

A doua zi, Maia Sandu a emis următorul comunicat de presă: ”Ieri seară, cînd sufletele noastre plăpînde, pline de sfială și speranțe se rugau fierbinte la Dumnezeu pentru binele țării noastre, un drag concetățean de-al nostru, susținător fervent al partidului nostru, s-a dus în veșnicie din cauza nepăsării acestei guvernări, care, cu brutalitate, l-a trimis prematur la moarte. Nu contează cît de mare, larg și lung e spitalul, contează, cel mai mult, indubitabil, numai și numai viața susținătorilor noștri pînă la moarte! Jos Chicu și Dodon!”

La nici jumătate de oră distanță de timp, Andrei Năstase a emis și el următorul comunicat: ”Stimați concetățeni, trăim vremuri de teroare, guvernarea criminală a lui Chicu și Dodon a provocat deliberat, aseară, moartea unui brav combatant, care ne-a fost mereu alături. Un vecin de pat de-al acestui veteran ne-a declarat că ultimele lui cuvinte nu au fost adresate copiilor și nepoților săi, ci viitorului de mai bine al acestei țări, din care trebuie să plece Dodon!”

Aproape simultan, Andrian Candu s-a adresat și el națiunii în felul acesta: ”Dragi prieteni, atîta vreme cît eu am fost președinte al Parlamentului, nimeni n-a murit de coronavirus. Nu aș fi permis așa ceva niciodată! Iată, însă, că Președintele Dodon lasă ca să se întîmple astfel de evenimente tragice pentru electoratul nostru cu care noi ne consultăm permanent în teritoriu!”

Ceva mai tîrziu, Octavian Țîcu, într-o conferință de presă, a spus: ”Oameni buni, eu, ca deputat responsabil, istoric și fost sportiv de mari performanțe, condamn vehement asasinarea în spital a marelui unionist, inegalabil iubitor de neam și țară românească și legendar patriot, a celui care a fost marele om cu O mare Y! Dodon e cel care l-a omorît, nu coronavirusul! Jos Dodon ca să facem România cît mai mare și cu proaspătul plecat dintre noi!”

La vreo oră distanță de țîcu (îmi cer scuze că, instinctiv, am scris cu ”Ț” mic, dar îmi e lene să corectez!), într-o intervenție pe Skype, printre multe, multe altele, Renato Usatîi a spus: ”Adevărul despre moartea lui Y este foarte complicat de simplu. Nu a fost o eroare din greșeală a medicilor nici pe departe. Am fost informat de colonei din SIS care mi-au spus că Y avea o înregistrare cu Dodon, în care Președintele, la o întrevedere ocazională, fără să vrea, i-a dezvăluit o mișcare cîștigătoare la șah. Dîndu-și seama, mai tîrziu, Dodon a ordonat uciderea lui Y, pentru ca nu cumva această mișcare de șah să intre în mîinile lui, a lui Usatîi.”

După nici 30 de minute de la intervenția lui Usatîi, Ministerul Sănătății comunică:

”Ieri, potrivit unui comunicat anterior, la ora 20,43, la Spitalul X, cetățeanul Y, în vîrstă de 86 de ani, a decedat din cauza contaminării cu coronavirus. Facem următoarea precizare: Cetățeanul Y, internat la Spitalul X, a fost declarat decedat. După circa două ore, medicii legiști au constatat că pacientul era în moarte clinică, dar și-a reveninit la viață în mod miraculos. După repetarea testelor clinice, tot la fel de miraculos, s-a constatat că pacientul Y nu suferea de coronavirus. Nu a mai fost nevoie de internarea sa la reanimare deoarece era într-o stare clinică externabilă. Ne-a declarat că a fost ținut în viață de voința lui nestrămutată de a-și petrece ultimii ani din viață alături de copiii și nepoții săi de la Moscova.”

Nu-i așa că nu l-ați citit pînă spre capăt pe Caragiale, golanilor? Dar, ce, acum nu-i așa?